Életciklus elemzés


Otthon
23/11/2022

Életciklus-elemzés: az Ariel fenntarthatósági stratégiájának alapköve

Mint ahogyan az embereknek, úgy a termékeknek is megvan a maga környezetre gyakorolt hatása, élettartamuk minden egyes szakaszában. Az életciklus-elemzés (angolul: Life Cycle Assessment, röviden: LCA) azt az ökológiai lábnyomot tanulmányozza, melyet egy adott termék a teljes élettartamának ideje alatt hagy maga után a bolygón, az alapanyagok beszerzésétől kezdve a gyártásukon és használatukon át egészen a hulladékba helyezésükig.

Az Ariel elkötelezett a környezeti felelősségvállalás iránt, és élen jár a fenntarthatóságot elősegítő innovációk terén. Már több, mint két évtizede használ életciklus-elemzést annak érdekében, hogy alaposabb betekintést nyerhessen termékeinek a környezetre gyakorolt hatásaiba, valamint segít abban is, hogy töretlenül haladhasson előre a fenntartható innovációk felé vezető úton és sikeresen elérhesse a 2030-ra kitűzött céljait.

Mi is az az életciklus-elemzés (LCA)?

A “Life Cycle Assassment” vagyis életciklus-elemzés a P&G által előszeretettel alkalmazott, tudományos alapú megközelítés, amelynek célja, hogy jobban megértsük termékeink és azok csomagolásának a környezetre gyakorolt hatásait a “bölcsőtől a sírig”. A folyamat az egyes termékek következő hat életszakaszát vizsgálja: beszerzés, gyártás, csomagolás, forgalmazás, használat és hulladékba helyezés. Az életciklus-elemzésnek köszönhetően megszerzett tudományos ismereteink felelősséggel járnak, és lehetőséget kínálnak arra, hogy megoldásokat találjunk a fenntarthatóság fejlesztése, valamint környezetünk védelme érdekében. Az LCA lehetővé teszi számunkra, hogy átlássuk, a termék életciklusának mely szakaszai gyakorolják a legnagyobb hatást a környezetre, és útmutatást nyújt abban, hogy olyan fenntartható megoldásokat fejlesszünk ki, amelyek csökkentik a termékek ökológiai lábnyomát. De mit is mutat pontosan az Ariel életciklus-elemzése?

Az Ariel életciklus-elemzésének főbb konklúziói:

Felhasználói fázis:

- Az Ariel európai életciklus-elemzésének tanulmányozása során arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a szakasz – vagyis maga az otthon végzett mosás – a karbonlábnyom akár 60%-ért felelős. Mindehhez pedig elsősorban a mosógép által a vízmelegítéshez használt energia járul hozzá.
- Következésképp, a hideg vízben történő mosás a legjelentősebb változtatás, melyet a mosás során alkalmazhatunk a karbonlábnyom csökkentése érdekében. Tanulmányok kimutatták, hogy amennyiben a mosási hőfokot akár csak 10 fokkal is lejjebb vesszük (40-ről 30 fokra), akkor a mosóprogram által okozott karbonkibocsátást akár 35%-kal csökkenthetjük. Így minden egyes mosás alkalmával, amikor az alacsonyabb mosási hőfokkal működő programot választjuk, akkor nemcsak a mosás által keletkezett karbonlábnyomot, de a közüzemi kiadásainkat is csökkentjük.
- Annak érdekében, hogy a hidegvizes mosás valóban eredményes legyen, és a felhasználók ténylegesen csökkenthessék a maguk után hátrahagyott karbonlábnyomot, az Ariel folyamatosan munkálkodik azon, hogy olyan mosószerformulákat fejlesszen ki, amelyek alacsonyabb mosási hőfokon is ragyogó végeredményt érnek el. Ilyen az új Ariel PODS® mosókapszula, amely hideg vízben is kimagasló tisztaságot nyújt a ruháknak.

Formula és csomagolás:

- Ez a fázis az Ariel mosószerek formuláihoz használt összetevők kinyerése, valamint a csomagolások előállítása során keletkezett karbonkibocsátást képviseli, melyek együttesen mindössze nagyjából 20%-ot fednek le az Ariel karbonlábnyomából (messze elmaradva a felhasználói fázisban keletkezett környezeti hatásoktól).
- Az Ariel elkötelezetten törekszik arra, hogy folyamatosan kutassa azokat a hatékony összetevőket, amelyek kimagasló tisztaságot eredményeznek a mosott ruháknak, miközben csökkentse azok kinyerésével kapcsolatos és a különböző formulák kifejlesztéséhez szükséges káros kibocsájtásokat.
- A „szűz” műanyag felhasználásának csökkentése szintén az egyik kulcsfontosságú tényező, vagyis az újrahasznosítható műanyag használatának előtérbe helyezése a mosószeres flakonok előállítása során, valamint az olyan csomagolások alkalmazása, amelyek csökkentik a műanyagfelhasználást. Például az új Ariel PODS® ECOCLIC csomagolása olyan FSC tanúsítvánnyal rendelkező kartondoboz, amely teljes egészében az újrahasznosítható papírhulladék közé helyezhető. Mindez Európa-szerte több, mint 6500 tonna műanyagot spórol meg évente, ami napi 18 tonnával egyenlő!

Gyártás

- Ebbe a fázisba tartozik a gyártási folyamat során keletkezett karbonkibocsátás, például a nyersanyagok összekeverése a gyárakban, majd a kész termékek szállítása és eljuttatása az áruházak polcaira.
- Noha ez a fázis mindössze 2%-kal járul hozzá az Ariel karbonlábnyomához, mi mégis azon fáradozunk, hogy e területen is minimálisra csökkentsük a káros környezeti hatásokat. Minden egyes gyártóüzemünk 100%-ban megvásárolt, megújuló villamosenergiát használ, és nem termel hulladéklerakóba kerülő szemetet.
- Azt is felismertük, hogy az Ariel PODS® mosókapszulák – amelyek a legkoncentráltabb formulánkat képviselik – hatékonyabb szállítást tesznek lehetővé: a teherautókban több termék fér el, így kevesebb szállítójármű közlekedik az utakon.

Hulladékba helyezés:

- Ez a fázis magában foglal mindent, ami a termékkel a felhasználását követően történik. Az Ariel gondoskodik az olyan csomagolások tervezéséről, amelyek a termék életciklusának végén hatékonyan újrahasznosíthatók, és erőfeszítéseket tesz az ebből a fázisból eredő környezeti hatások további csökkentése érdekében.
Jelenleg az Ariel PODS® termékeink mindegyikének csomagolása teljes egészében újrahasznosítható, új ECOCLIC® dobozunk pedig több, mint 70%-ban újrahasznosított rostokból kerül előállításra.

*A 2018-as alap termékcsalád termékeihez képest.