A száj, mint a kicsik felfedezéseinek legkedveltebb „eszköze”

A száj, mint a kicsik felfedezéseinek legkedveltebb „eszköze”

Minden kisgyermek a születésétől egészen 18 hónapos koráig a szájához emel minden tárgyat, így tanul meg többet az őt körülvevő világról. Egy átlagos csöppség 3 éves kor alatt körülbelül 30 percig teszi mindezt naponta, s mivel nem tudjuk mikor kell résen kell lennünk, ezt a folyamatot nehezen akadályozhatnánk meg. Ha szeretné megérteni miért is fontos a szájjal történő fefedezés a babák fejlődésében, olvasson tovább!


Születéskor a száj érzékenysége minden más testrészénél fokozottabb. A babák szájukba veszik ujjaikat, megrágcsálják a paplan végét és ezeken a bájos szokásokon keresztül ismerik meg a puhaság, keménység vagy a szilárdság fogalmát. Ez egyfajta „bejárat”, amin keresztül ha belép a kicsi, egy tapasztalatokkal és csodálatos dolgokkal teli világba csöppen, amely elvarázsolja őt. Egy kimeríthetetlen tárházról, egy véget nem érő kalandról beszélünk, ahol mindent az íze, tapintása, formája definiál. „Van illata? Jó íze van? Ez kemény, netán puha? Inkább megkóstolom! Íme, lássuk. Hmm, ez mennyei! Uhh, ennek rossz íze van, inkább távol tartom magam tőle.” Látjuk, amint végtelen kíváncsisággal rágcsálnak, ezzel erősítve fejlődésüket és tapasztalataikat.

6 hónapos korra a szájhoz emelés művelete még kifinomultabbá válik, hiszen képbe kerül a nyelv, az ajkak és az állkapocs intenzív használata. Így amikor szájukba vesznek valamit és megrágcsálják azt, sokkal több szenzoros információt képesek elraktározni.

A tárgyak megízlelése teljesen normális, sőt elengedhetetlen egy baba fejlődésénél. Legfőképp a születéstől a 18 hónapos korig terjedő időszakban jelentkezik ez a folyamat a fogzás közben, mert ekkor a mozgás még gátolja a babákat a további felfedezésekben. Három éves kor alatt egy gyermek átlagosan naponta 30 percig rágcsál, azonban íme a csavar, kedves kismamák: nem lehet kiszámítani, hogy ez a fontos 30 perc mikor zajlik épp. Nem is tudjuk és ne is próbáljuk megállítani a kis csöppséget, inkább csak felügyeljünk! A bacik elkerülhetetlenek, de a fulladás komoly veszéllyel fenyeget! Figyeljünk oda és tegyünk arrébb minden tollkupakot, érmét, hajcsatot és bármit, ami kisebb, mint a baba ökle. A három évesnél idősebb tipegőkre már kevésbé jellemző, hogy szájukhoz emelnék a tárgyakat, azonban még mindig előfordulht, amikor játszanak vagy kísérleteznek. Soha ne feledjük, hogy szükségük van védelmünkre az elkövetkezendő években is, egészen amíg fel nem nőnek!

Próbáljunk meg egy biztonságos környezetet kialakítani otthon! Ne hagyjunk puzzle darabokat vagy cipőt a földön a kis felfedezőnek, legyünk figyelmesek az ékszerek tárolásával kapcsolatban, illetve pakoljunk el minden „tökéletesen belefér a számba” tárgyat a legfelső polcra: gombokat, gyógyszert, kulcsot, háztartási kellékeket.

Ariel 3az1-ben PODS mosókapszula
Ariel 3az1-ben mosókapszula
(913)

Fedezze fel most!

Tartsunk minden háztartási vegyszert, tisztítószert, mosószert nehezen hozzáférhető helyen, ugyanis ezek komoly szem- és bőrirritációt okozhatnak.

Legnagyobb (s egyben a legkisebb) segítőinket, az Ariel PODS mosókapszulákat, csak úgy, mint más mosószert, szintén tartsuk elzárva gyermekünktől! Tegyük a legfelső polcra és tároljuk a kapszulákat fedeles dobozukban!

Nincsenek szebb pillanatok annál, mint amikor kisbabánkat mosolyogva, boldognak és elégedettnek látjuk. Vigyázzunk ezekre az értékes pillanatokra!

Hogyan alakítsunk ki biztonságos otthoni környezetet?

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632