Franciaország – az parfümök otthona

Franciaország – az parfümök hazája

Parfümből ma már óriási a választék, de mitől függ egy illat tartóssága?


És vajon miről híres a francia városka, Grasse?

A francia nők híresek parfümjeikről, fürdőszobájuk polcán szinte mindegyikük tart egyet-egyet a különböző alkalmakra.

Mi is az a parfüm?

A parfüm tulajdonképpen illatos illóolajok és aromavegyületek keveréke. Maga a szó eredete a latin „per fumum” elnevezésből származik, jelentése „a füstön át”. A legősibb parfümformula egy bizonyos „Kyphi”, amelyet az egyiptomiak használtak – ekkor még vallási és temetkezési rítusok alkalmával.
A mai értelemben vett parfüm pedig az olasz illatszerész, Frangipani nevéhez fűződik, aki először oldotta fel égetett szeszben az illatanyagokat.

Lenor Everyday Essentials - Floral Romance
Lenor Everyday Essentials - Floral Romance
(7)

A Lenor Floral a szerelembe esés időtlen érzését ébreszti fel bennünk.

Fedezze fel most!

Az illatszerek osztályba sorolása

A parfümnek van a legmagasabb illóolaj koncentrációja, amelynek aránya 15–30 %. Akár hat órán át is érezhető az illata. Ezt követi az EDP (Eau de parfum), amelynek kevesebb, de még viszonylag magas az illatanyag-tartalma (8–15 %), a tartóssága pedig 3-5 óra. Ezután jön a közkedvelt az EDT (Eau de toilette), amely csak 4-8 % illatanyagot tartalmaz, és a tartóssága 2-4 óra. Legvégül van még az EDC (Eau de cologne), amely 3–5 % illatanyagot tartalmazó, rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású (általában valamilyen citrusféle, illetve levendula, rozmaring, kakukkfű, narancslevél, valamint jázmin kivonatát tartalmazó) parfüm. Tartóssága kb. 2 óra.

Grasse, a parfümök fővárosa

Grasse Franciaországban, Cannes városától 15 kilométerre, északra, Nizza közelében található. Ez a csodálatos vidéki városka a parfümgyártás bölcsőjének helyszíne, emellett ritka illataival (levendula, mirtusz, jázmin, rózsa, narancsvirág, vadmimóza) nyerte el a világ parfümfővárosa címet. Bár manapság az illatszerek túlnyomó többsége szintetikus vegyi anyagokat tartalmaz, néhány nagy cégnek – mint például a Chanel- van saját rózsa- és jázminültetvénye. A jázmin egyébként nemcsak a leggyakrabban használt virág a parfümkészítés világában, hanem a világ legdrágább természetes illatkomponense is. Ha szeretnénk, hogy a ruháinknak is parfümillata legyen, használjuk a Lenor virágos textilöblítőit, amelyektől a ruha tartósan finom illatú lesz.

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!