Hogyan mossunk gazdaságosan

Hogyan mossunk gazdaságosan?

Más egyéb kötelezően elvégzendő házimunkához hasonlóan, többnyire a mosást is rutinszerűen végezzük.


Pedig megéri kicsit odafigyelni rá, hiszen sokat spórolhatunk a havi költségeinken, ha jobban meggondoljuk, mivel és hogyan mosunk.

Ha szeretnénk egy kicsit a mosáskor is takarékoskodni, sok mindenre kell és érdemes odafigyelnünk.

A mosógép kiválasztása
Elsődlegesen ne az alapján döntsünk, hogy melyik a legszebb, hanem nézzük meg az energiacímkén feltüntetett áram- és vízfogyasztási adatokat. Egy B kategóriás mosógép például 17 százalékkal, egy C kategóriás pedig akár 30 százalékkal több energiát fogyaszt, mint egy A kategóriás. Ha legalább tíz évig szeretnék a mosógépet használni, akkor a vízfogyasztása is fontos: egy 40 és egy 70 liter víz felhasználású gép között a különbség 10 év alatt közel 50 köbméter, amely önmagában 25 ezer forint extra kiadást jelent.

Ariel mosópor
Ariel mosópor
(63)

Fedezze fel most!

Programválasztás
A gép fél töltettel is szinte ugyanannyit fogyaszt, mintha tele lenne, így lehetőleg igyekezzünk kihasználni a teljes dobkapacitást. Ha kevesebb ruhát szeretnénk mosni, válasszunk ennek megfelelő felező programot. Ez az opció általában a vízszint és az öblítések számának csökkentésével éri el a megtakarítást. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor a mosószerből is elég a fél adag! Még egy fontos tanács: csak akkor válasszunk előmosásos programot, ha nagyon szükséges. Így akár mosásonként 15 liternyi vizet is spórolhatunk.

Mosási tippek

  • Lehetőleg minőségi mosószert használjunk, mert azokból kevesebb is elég a hatékony mosáshoz. Figyeljünk a megfelelő adagolásra, mert ha túl sokat teszünk a gépbe, akkor sok hab keletkezik, ami csökkenti a mosás hatékonyságát. A megfelelő adagolás azt jelenti, hogy figyelembe vesszük a ruha koszosságát, a víz keménységét, és ennek megfelelően nézzük meg a címkén ajánlott mennyiséget.
  • Minél magasabb hőmérsékleten mosunk, annál több energiát használunk. Így ha nem túlságosan szennyezettek a ruhák, a színes darabokhoz válasszuk a 30 fokos, a fehérekhez pedig a 40 fokos programot. A nagyon piszkos ruhákat pedig inkább mossuk külön, magas hőfokon.
  • A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel, és az adagoló rekeszalján megtapad. Ez akár 40 %-os veszteséget is jelenthet. Csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába vagy rakjuk mosószer-adagoló kupakba, és közvetlenül helyezzük a mosódobba.
  • Egy szárítógép 3-4-szer több energiát fogyaszt, mint egy mosógép, így ha nem feltétlenül szükséges, ne használjuk!
  • A folyékony mosószer azért jó választás, mert akár 30 fokon is hatékony, és biztosan nem hagy nyomot a ruhán.

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Dlaci

Dlaci

Jelentett

erre sosem gondoltam volna, mosóport becsomagolni konyharuhába? így legalább azon sem lesz folt. köszi

  • Jelentem
Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által