Illatok hatása

Az illatok hatása

Az orrunkon keresztül érkező ingerek sokszor észrevétlenül, kevésbé tudatosan, mégis jelentősen befolyásolják az életünket, hiszen a szaglás az egyik legősibb érzékünk. Hogyan működik a szaglás és milyen hatással van az életünkre?


A szaglás fontossága az állatvilágban
Az orrunkban található szaglóhámnak köszönhetően nemcsak azt tudjuk megállapítani, hogy egy szag kellemes vagy kellemetlen, de közel 10 000 különböző illatot vagyunk képesek megkülönböztetni. Ez a különleges képesség, - bár a mai ember számára nem tűnik olyan jelentősnek, - az állatvilágban nagyon fontos, nélkülözhetetlen szerepet tölt be. A szaglás segít a párválasztásban, a zsákmány felkutatásában és a megfelelő táplálék kiválasztásában. S bár az ember úgy gondolja, hogy ezekben a kérdésekben nem az „orra után megy”, bizony hatással vannak a döntéseinkre a szaglószerveken érkező ingerek.

Hogyan „működik” az orrunk?
A szagingert olyan illóanyagok molekulái okozzák, amelyek képesek a szaglóhám felületét borító váladékban feloldódni. Az ember orrában körülbelül 3-4 négyzetcentiméternyi szaglóhám található, az ebben elhelyezkedő szaglósejtek receptorai érzékelik és továbbítják a különböző ingerületeket az agy egyes területeire. A kutyák szaglása például azért jóval, közel egymilliószor erősebb mint a miénk, mert az orrukban 130 négyzetcentiméternyi szaglóhám található, lényegesen több szaglósejttel. A szaglásunk már születésünktől fogva tökéletesen működik, ez azért is fontos a csecsemő számára, hogy felismerje a táplálékot, azaz a túlélést biztosító anyát. A szaglásunk, ellentétben más érzékszervünkkel, nem romlik, ez azért is lehetséges, mert az érzékelő sejtek körülbelül kéthavonta elhalnak és kicserélődnek.

Miben segít a szaglás?
Ez az ősi érzékelésünk, akár csak az állatvilágban, az embereknél is az alapvető szükségletek kielégítéséhez és a túléléshez nyújt segítséget. Nem véletlen tehát, hogy a férfi és nő egymáshoz való vonzódásában, a szerelem érzetének a kialakulásában jelen van a kémia, az állatoknál jelenlévő feromonok az emberek párválasztását is befolyásolják. Az illatok fontos szerepet játszanak az érzelmeink felidézésében is, elég egy pici inger, s máris több évtizede elfeledett emlékek bukkanhatnak fel gondolatainkban.
Nem mindegy tehát, hogy milyen illatok vesznek körül bennünket a hétköznapokban. A parfümök, öblítők, légfrissítők észrevétlenül befolyásolhatják a hangulatunkat, jobb közérzetet biztosítva magunk és az egész családunk számára.


Ön is érdekelt:  

Lenor Sensitive
Lenor Sensitive
(366)

Lenor Sensitive öblítők

Fedezze fel most!

A szex jótékony hatásai

5 étel a nyugodt alvásért

Hogyan varázsoljuk illatossá az otthonunkat?
Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által