Kutya és higiénia a lakásban

Kutya és higiénia a lakásban

Sokkal többen szeretik a kutyákat, mint ahányan kertes házban laknak, ezért manapság egyre inkább aktuális a kérdés: milyen szabályai vannak a kutyatartásnak lakásban? Sokan azt gondolják, attól, hogy a kutya bejárhat a lakásba, lehetetlen tisztaságról beszélni. Otthonunk rendezettsége azonban rajtunk múlik, kutyatartóként is lehet olyan rend a lakásban, amelyet bárki megirigyelhet. Nem elhanyagolható viszont, hogy a tisztaság mellett őrizzük meg kutyánk vidámságát, egészségét is.


A kutyák mozgásigénye

Azok a családok, akik kutyát tartanak, tudják, hogy a háziállat tartása nem csak a sétáról, aranyos jószágokról, és állatorvosból áll.

A kutyák mozgásigénye erősen különbözik az emberétől, ezért ha nem akarjuk, hogy négylábú barátunk a lakásban élje ki futási hajlamát, rendszeresen sétáltassuk, és iktassunk be napi több extra gyakorlatot is a szabadban. Ha nyitottak vagyunk, bátran keressünk fel egy kutyaiskolát, ahol kedvencünk nemcsak rengeteget mozoghat, de fegyelmet is tanul.

A lakásban okozott károkat ügyesen minimalizálhatjuk, ha kutyánkat rendszeresen kifárasztjuk a séták alkalmával. Az idősebb kutyákat nem kell külön trenírozni, de győződjünk meg róla, hogy ők is eleget mozognak a szabadban (inkább, mint, hogy egész nap a kedvenc fotelében lustálkodjon).

Egyúttal tartsuk észben, hogy bármennyire is szeretjük a kutyánkat, van néhány higiéniai alapszabály, amit be kell tartani!

A padló és a kutya

Néhány rongyos szőnyegbe és megrágott bútorlábba biztosan beletörődhetünk, de nem kell mindent beáldoznunk azért, mert van egy háziállatunk.

Kutyatartáshoz a legelőnyösebb padlózat a tartós és a könnyen moshatók közül kerül ki, mint például a faburkolatú, a kőlappal vagy linóleummal burkolt. A konyhában, az előszobában és a többi helyiségben, ahol a kutya a legtöbb időt tölti, érdemes gumialjzattal bevont szőnyeget használni. A többi, a kutya számára elérhető szobába elő-kezelt, szennyeződés-taszító szőnyeget vásároljunk (ezek legyenek inkább műszálasak, mint természetes gyapjú vagy bozontos típusúak).

A rágcsálások mennyiségét csökkenthetjük azzal, ha veszünk számára néhány saját játékot.

Területek, ahová nem mehet

Attól, hogy a kutyát beengedjük a lakásba (vagy eleve lakásban tartjuk), nem kell, hogy minden helyiségbe bejárása legyen. Rajtunk áll, hogy szabunk-e határokat. Minél több helyre engedjük be a kutyát, annál több helyiséget kell rendszeresen és alaposan takarítani.

Ha ki szeretnénk zárni a kutyát néhány, számunkra kényes területről (pl. hálószoba, fürdő), használjunk kapukat, vagy rögtönzött akadályt, ezzel korlátozzuk a számára elérhető területet.  

Ambi Pur 3Volution Plug
Ambi Pur 3volution
(185)

Megszünteti a szagokat és felfrissíti a levegőt

Fedezze fel most!

Tény, makulátlan és baktériummentes világban sosem fogunk élni, mégis elkerülendő, hogy a kutya az ágyban aludjon, hiszen a kutyák - bármilyen gyakran fürdetjük őket - sosem lesznek tökéletesen tiszták. A közös tévézésnek azért nem kell búcsút inteni, de használjunk takarót, amit aztán rendszeresen mossunk.

A bolhák eltüntetése

Megelőzésképpen célszerű valamely bolhairtó megoldás alkalmazása, akár kutyasampon, akár bolhairtó nyakörv formájában. Közvetlen környezetüket, óljukat vagy szőnyegüket rendszeresen takarítsuk, fertőtlenítsük. Tiszta környezetben a kutyák ritkábban bolhásodnak, a sétáltatások során azonban elkerülhetetlen, hogy összeszedjenek valamilyen élősködőt. Ilyenkor válik hasznunkra a bolhairtó. Bundájának rendszeres tisztításakor, vagy fésüléskor nemcsak a gubancokat távolíthatjuk el, de időben észrevehetjük a különböző rovarokat (pl. bolhák, tetvek, kullancsok) is.

Ha élősködővel találkozunk, többnyire könnyen eltávolíthatjuk őket, de pl. kullancs esetén figyeljük kedvencünk hangulatát, és ha ingadozást észlel, forduljon állatorvoshoz!

A kutyapiszok eltüntetése

A kutyus 1 éves koráig bizony rendszeresen előfordulhat, hogy „rossz helyre” pisil, vagy kakil. Ezeket a “baleseteket” csökkenthetjük, ha ebben az időszakban naponta legalább ötször sétáltatjuk.

Ha már megesett a baj, figyelni kell arra, hogy a tisztítószer, amit használunk, megfeleljen a higiéniai követelményeknek. Az általános tisztítószerek nem feltétlenül alkalmasak az ilyen jellegű piszok eltávolítására, ezért érdemes speciális tisztítóval, fertőtlenítővel próbálkozni. Az eltakarítást érdemes mihamarabb elvégezni, nemcsak a kosz, de a szagok miatt is. Ha sokáig várunk, a kutya úgy azonosítja és szokja meg azt a helyet, mint ahol bátran végezheti a dolgát.

Biztosítsunk be könnyen tisztítható, eltávolítható szőnyeget minden olyan felületre, ahol a kutya a legtöbb időt tölti, mint pl. a kosara, itatója vagy etetője környéke. Ezzel a kutyaeledel és más hulladék a tisztítható felületekre kerül inkább, mintsem széttaposódik az otthonunkban.

Minden tisztítószer, amit egy háziállat- lakta otthonban használunk, legyen állatbarát, elkerülendő egy esetleges, takarítás közbeni, vegyszeres balesetet.

A tiszta kert titka

Kertes ház esetén nemcsak a belső tér, de a kert tisztasága is fontos kérdés. Még ha naponta sétáltatunk is, szükség lehet egy helyre a kertben, ahol a kutyánk a dolgát végzi. Erre célszerű egy távolabbi sarkot választani, ahová a könnyebb tisztíthatóság érdekében tegyünk homokot, esetleg egy karót, ha kan kutyáról van szó. Legyünk szigorúak az illemhelyet illetően, ugyanakkor, ha kutyánk jó helyre végezte a dolgát, feltétlenül dicsérjük meg (persze csak akkor, ha éppen szemtanúi voltunk az eseménynek)! A kertben szétszórt piszkokat igyekezzünk mihamarabb összeszedni, hiszen gyermekeink játszhatnak a fűben, egészségügyi szempontból veszélyes, ha a fűben ürülék marad. A kutyapiszokkal való közvetlen érintkezés asztmát, gyomorbántalmakat, vagy torokgyulladást, kivételes, súlyos esetekben akár vakságot is okozhat. A legtöbb kutya ugyanakkor, igyekszik kivárni a sétáltatás időpontját és csak akkor ürít.

Sétáltatás közben is ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk zacskó, vagy speciális kutyapiszok-szedő. Az összeszedett ürüléket lehetőleg arra kijelölt szemetesbe dobjuk.

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által