Mosási jelzések

Mosási jelzések

Sokak számára megfejthetetlenek a ruhák címkéin található ábrák.


Pedig ha helytelenül mossuk és szárítjuk kedvenc darabjainkat, hamar elbúcsúzhatunk tőlük.

Soha többé nem lesz rózsaszín a párunk inge, kibolyhosodott a kedvenc blúzunk, vagy éppen kicsi a zoknink: megfejtjük a ruhacímkék mosási útmutatóit.
Általában minden ruhacímkén öt szabványosított jelképet találunk, amelyek a mosási folyamat egyes lépéseihez adnak útmutatót: 1. mosás, 2. fehérítés, 3. szárítás, 4. vasalás, 5. vegytisztítás. A kezelési útmutató jelzéseit a ruha anyaga határozza meg. Ha egy darab különféle anyagokból készült, az ajánlott „bánásmódot” mindig a legkényesebb alkotóelem határozza meg.

1. Mosás: teknő
A teknő azt jelzi, hogy az adott ruhadarabot mosógépben lehet mosni. A benne található szám pedig a megengedett legmagasabb mosási hőmérsékletet jelzi. Szerencsére ma már olyan mosóport is vásárolhatunk, amely akár 30 fokon is tökéletesen tisztává varázsolja ruhákat. Ha a teknő alatt látunk egy vonalat, akkor kíméletes, ha kettőt, akkor pedig a fokozottan kíméletes mosóprogram választását ajánlják. Figyelem: a teknőbe merített kéz azt jelenti, hogy a ruha csak langyos vízben, kézzel mosható. Ha pedig a teknő át van húzva, azzal arra hívják fel a figyelmet, hogy a terméket ne mossuk ki, hanem vigyük tisztítóba.

2. Fehérítés: egyenlő oldalú háromszög
Az üres háromszög mindenféle (klóros, peroxidos, nátrium-perborátos, perecetsav-tartalmú stb.) fehérítés engedélyezését jelenti. Ha csak a klóros fehérítést kell tiltani, ezt - a háromszög belsejében - a bal oldalával párhuzamos két vonal jelzi. Ha a ruha egyáltalán nem fehéríthető, akkor azt csak a körvonallal jelzett (belül üres) háromszög X alakú áthúzása jelzi.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

3. Szárítás: négyzet
Ha van szárítógépünk, örülhetünk, ugyanis ez az ábra annak használatát engedélyezi. A négyzet alatt elhelyezett egyetlen vízszintes vonal a kíméletes, a kettő pedig a fokozottan kíméletes szárító program alkalmazására hívja fel a figyelmet. A körben elhelyezett egy pont alacsony (50 °C), a két pont közepes (70 °C), a három pont magas (90 °C) hőmérsékletű szárítást engedélyez. Ha nincs benne pont, akkor a hőmérsékletre vonatkozóan nincs megkötés. Ha a kör teljesen ki van töltve, nem szabad fűtést alkalmazni. Abban az esetben, ha a dobos gépi szárítás nem megengedhető, akkor az X alakban áthúzott jelkép alatt a termék jellegének megfelelő természetes szárítás (pl. csepegtetve vagy fekve szárítás) jelképét láthatjuk. Ha a szárítást centrifugálás nélkül kell végezni, ezt a négyzetbe rajzolt függőleges vonalak jelzik. A négyzetben elhelyezett vízszintes vonal pedig a fektetve történő szárítást jelent. Ha a négyzet bal felső sarkában két 45 fokban dőlő vonal látható, ez azt jelenti, hogy a terméket napfénytől védve kell szárítani.

4. Vasalás: vasaló
A vasalóban látható pontok az ajánlott vasalási hőmérsékletet mutatják: az egy pont a 110 fokot, a kettő a 150-et, a három pedig a 200-at jelenti. Ha a vasaló át van húzva, a ruhát nem szabad vasalni.

5. Vegytisztítás: kör
Ez leginkább akkor fontos, ha tisztítóba visszük a ruhát – nem szabad hát kivágni a címkét a ruhából, különben nem fogják tudni, hogyan lehet tisztítani.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által