Gardróbrendezés, lépésről lépésre


Otthon
29/10/2020
Pulóverek és farmernadrágok egymás hegyén-hátán? Az Everydayme segítségével most rendet teremthet a gardób-káoszban, ahol kedvenc ruhadarabjai mindig szem előtt lesznek.

Kinőtt nadrágok, foltos blúzok vagy rég divatjamúlt darabok – önnek is ismerősen cseng? Szabaduljon meg a felesleges holmiktól! Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan varázsolhatja hatékonyan a gardóbját használhatóvá és áttekinthetővé.

Érzelmes búcsú
A nagy nap megtervezése
Félre az útból!
Szortírozás – a legfontosabb
A kérdéses darabok szétválogatása
Extra tárolóhelyek kialakítása
Újrarendezés
Mi legyen a használt ruhák sorsa?

Gardrób projekt: érzelmes búcsú

Tudta, hogy a legtöbb embernek nehézséget okoz a ruhásszekrény takarítása? A problémát elsősorban nem maga a feladat - azaz a ruhák szortírozása okozza. Sokkal inkább a megválás folyamata az, ami sokakat aggaszt: túladni az egykor hőn szeretett ruhadarabokon, vagy azokon, melyek méretben már nem igazodnak hozzánk. Valóban. Nem könnyű elengedni őket, és ezzel mindannyian így vagyunk. Mielőtt nekilátnánk a feladat elvégzésének, vegyünk egy mély lélegzetet, és bíztassuk magunkat! Meg tudjuk csinálni! Már csak azért is, mert eredményül egy olyan gardrób látványa tárul majd a szemünk elé, amely áttekinthető, és a mostani adottságainkhoz igazodik.

Gardrób project: a nagy nap megtervezése

Mivel a gardróbtakarítás nem kis feladat, ezért szánjunk rá egy teljes napot! Mit szólna például egy szombathoz? Ha segítségre volna szüksége, hívja meg a barátnőjét is! A feladat végeztével közösen jutalmazhatják meg magukat egy vacsorával és egy pohár pezsgővel.

Gardrób project: félre az útból!

Lássunk munkához: mindenekelőtt csináljunk helyet abban a helyiségben, ahol a gardróbszekrényünk található. Pakoljunk el mindent az ágyról és a padlóról, majd kezdjük el kiüríteni a szekrényt: halmozzuk egymásra a vállfán lógó, valamint az összehajtogatott darabokat, a megüresedett polcokat pedig egy nedves törlőruhával töröljük tisztára!

Gardrób project: szortírozás – a legfontosabb

Eljött az idő, hogy szembe nézzünk a kihívással. A ruhahalmunkat húzzuk az ágy szélére, hogy középen maradjon hely a szortírozásnak. Alakítsunk ki négy kupacot:

 • Azoknak, amik maradnak.
 • Azoknak, amiknek menniük kell.
 • Azoknak, amikben nem vagyunk biztosak.
 • Azoknak, amik már nem kellenek, de még nem tudunk megválni tőlük.

Valószínűleg ki fogja találni, mi következik. A ruhadarabokat egyesével vegye kézbe, és az alábbi szempontokat mérlegelése mellett alaposan vegye őket szemügyre:

 • Jó-e a méret? Azokban a ruhadarabokban érezzük legjobban magunkat, ami valóban igazodik a méretünkhöz. Ez a darab vajon tényleg jó ránk? Amennyiben nem, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül válogassuk ki! Napjainkban az olyan teltkarcsú modellek, - mint például Ashley Graham – már bebizonyították, hogy a sovány külső manapság nem divat. Azonban ha ennek ellenére valami belül mégis azt súgja, hogy le kell dobnunk pár kilót magunkról - épp ezért jelenleg „fogyókúra“ alatt állunk, - akkor hozzunk létre egy „még jó lesz” kupacot, amelybe elhelyezzük a már kissé kinőtt, mégis a szívünkhöz közel álló ruhadarabokat. Ezeket azonban ne a gardróbba, hanem egy külön, erre a célra létrehozott tárolódobozba és tárolóhelyiségbe helyezzük vissza!
 • Viseltük-e az adott darabot az elmúlt egy évben ? Ha nem, akkor bátran helyezzük a “mennie kell” kupacba!
 • Örömmel vesszük-e még fel az adott ruhadarabot? A japán szakértő Marie Kondo, - aki a “Magic Cleaning” című bestsellerével vált közismertté, és akinek a Netflixen is fut egy sorozata a témában, - azt javasolja, hogy ezt a kérdést minden egyes ruhadarab esetében vegyük fontolóra! Például, szeretjük-e a ruha anyagát? Jól nézünk-e ki benne? Ezek mindenki számára fontos és eldöntendő kérdések.
 • A nosztalgia az egyetlen dolog, ami köt bennünket az adott ruhadarabhoz? Egy emlékhez fűződő alkalmi ruha vagy gyermekünk első rugdalózója nem kell, hogy az adományzsákban landoljon, amennyiben erre még nem érett meg a helyzet. Azonban az sem szerencsés, ha ruhásszekrényünket az ilyen darabok töltik meg. Válogassuk ki a szívünkhöz legközelebb állókat (figyelem: maximum tíz darab ajánlott), és helyezzük ezeket dobozba zárva egy tárolóhelysiégbe, vagy fel a padlásra. Hogy illatukat még hosszú időre megőrizzék, mossuk ki őket és adjunk a mosáshoz parfümgyöngyöket. A Lenor Beads Amethyst & Floral Bouquet parfümgyöngyök például kellemes illattal járják át a szöveteket.
 • Szeretnénk, ha a “maradásra ítélt” ruháink úgyszintén illatoznának? Mossuk át ezeket is még a szekrénybe történő visszahelyezésük előtt. A mosáshoz használjunk Lenor Allin1 Amethyst & Floral Bouquet mosókapszulát, amely három intenzív hatású rekeszével ragyogó és higiénikus tisztítóhatást eredményez, miközben óvja a szöveteket és a Lenor frissességével tölti meg a ruhákat.

Gardrób projekt: a kérdéses darabok szétválogatása

A földön a ruhák már hegyekben állnak. Azonban mielőtt döntenénk a sorsukról, vagyis arról, hogy mi az, ami marad és mi az, amit még át kell gondolnunk, lépjünk vissza a szekrényhez és vessünk rá egy utolsó, kritikus pillantást: maradt-e még szortíroznivaló a polcokon? Általában két dolog miatt válunk meg nehezen a ruháinktól:

 • Drága volt! Tény, hogy valóban fájdalmas búcsút vennünk valamitől, amire egykor nem kevés pénzt áldoztunk. Azonban ettől még az is tény marad, hogy már nem jó ránk, hiszen miért is került volna eleve a kérdéses darabok közé?! Az a pénz ráadásul már elment, ezért tanuljunk az esetből és váljunk meg békében szeretett ruhadarabunktól. 
 • Egyszer még újra divatba jön! Lehetséges, de nem feltétlenül. A holnap trendjeinek nincs mindig köze a jelenlegihez. Sokkal élvezhetőbb egy olyan ruhásszekrény birtokában lenni, ami az „itt és most” elvéhez igazodik.

Gardrób project: extra tárolóhelyek kialakítása

Mielőtt nekilátunk rendezni a “megtartásra szánt” és véglegesíteni a “kérdéses” ruhadarabokat, célszerű a szekrényünkben néhány jól áttekinthető dobozt is elhelyezni. Ezek különösen hasznosak a fehérneműk, övek, sálak és zoknik rendezett tárolásához.

Gardrób project: újrarendezés

Eljött az idő, hogy kedvenceink visszatérjenek a ruhásszekrénybe. Természetesen ehhez a munkálathoz is vannak ötleteink, így az alábbi módszerek közül válogathat:

 • Marie Kondo szerint a ruhákat típusuk (blúzok, felsők, nadrágok stb.) és színük alapján célszerű csoportosítani. A fiókokban például helyezzük előre a világosabb színű darabokat, ezek mögé sorakoztassuk fel a sötéteket. A kihúzott fiók rendezett látványa mindenkiből elégedettséget vált ki.
 • Egy másik módszer, hogy a ruhákat csoportosítva akasztjuk vállfára. Például a farmernadrágokat és a szoknyákat a hozzájuk illő felsők mellé sorakoztatva rendezzük el a ruhásszekrényben.
 • Azokat a darabokat, melyek további használatában bizonytalanok voltunk, címkével ellátva szintén visszaakaszthatjuk a szekrénybe. Amennyiben használatba vesszük őket, a címkét távolítsuk el róluk. Ha egy év elteltével még mindig találunk felcímkézett ruhaneműket, azok legközelebb kétségkívül a kiselejtezendők közé kerülhetnek.

Gardrób projekt: mi legyen a használt ruhák sorsa?

Ahogyan azt már fentebb is említettük, azokat a ruhadarabokat, melyekhez érzelmileg is kötődünk, illetve azokat, amelyeket már kinőttünk, célszerű egy erre a célra kijelölt dobozban elhelyezni, amit aztán egy száraz helyiségben helyezünk tárolásra. Mi a helyzet viszont azokkal a ruhákkal, melyeknek “menniük kell”? Dobjuk ki őket? Még véletlenül sem! Ma már számos ruhaüzlet vesz át használt ruhákat is, olyanokat is, amelyek nem saját márkájuk. Különböző szervezetek számára is odaajándékozhatjuk a használt ruhákat, vagy megpróbálhatjuk bolhapiacon értékesíteni azokat. Ha valaki ért hozzá, akár saját kezűleg is felújíthatja régebbi ruhaneműit. Akárhogy is, egy biztos: aki sikeresen véghezvitte a “gardróbtakarítási projektet”, az mindenképp gratulálhat magának. Brávó!