Edények mosogatása és ablakok tisztítása: a sokoldalú mosogatószer


Otthon
8/01/2021
A mosogatószer egy sokoldalúan felhasználható tisztítószer a konyhában, és a háztartás egyéb területein. Megmutatjuk, mi mindenre képes!

A mosogatószer eltávolítja a zsíros szennyeződéseket és ételmaradványokat az edényekről, serpenyőkről, tányérokról és evőeszközökről, majd ragyogóan tisztává varázsolja őket. Tudta azonban, hogy ennél sokkal többre is használható? Lakásfelújításnál kiválóan leszedi a tapétát a falról, hatékonyan megtisztítja az ablakokat és persze az odakozmált edényeket. Olvasson további ötleteket melyekből az is kiderül, hogy felhasználása mire nem igazán alkalmas.

Hogyan fejti ki hatását a mosogatószer?

A mosogatószer – természetesen kézi tisztítás segítségével - tisztára mossa az edényeket. De hogyan is fejti ki hatását pontosan?
 • A mosogatószerek tenzideket tartalmaznak, melyek csökkentik a víz felületi feszültségét. Mindemellett a víz vagy az olaj határfelületein fejtik ki hatásukat, emulzió formájában. A folyamat során a tenzidek feloldják a vízben található zsírokat, így azok az edények faláról egyetlen törléssel eltüntethetők.
 • A tartósítószerek gondoskodnak arról, hogy a mosogatószer sokáig elálljon, ezenkívül megelőzik, hogy elszaporodjanak benne a termék megromlását előidéző baktériumok.
 • Az illatanyagok ellensúlyozzák az ételmaradványok szagát, és bárhol alkalmazva friss illatot hagynak maguk után.
Megjegyzés: Tenzideket nemcsak a mosogatószerek, de más egyéb tisztítószerek, samponok és mosószerek is tartalmaznak.

Odakozmált ételek – oda se neki!

Egy pillanatra nem figyeltünk oda, az étel pedig letapadt az edény aljára. Ez bárkivel előfordul, aggodalomra pedig semmi ok: a nyomok gyorsan eltüntethetők. Engedjünk az edénybe langyos vizet, és adjunk hozzá egy csepp mosogatószert, majd rövid ideig hagyjuk beáztatva! A mosogatószer feloldja a letapadt szennyeződéseket és gondoskodik arról, hogy ezt követően egy mosogatószivacs vagy mosogatókefe segítségével könnyedén eltávolíthassa azokat. Fontos: ne használjunk acél vagy fémszálas dörzsit, mivel ezek felkarcolhatják az edények érzékeny bevonatát!

Ablaktisztítás mosogatószer segítségével

Használható-e a mosogatószer ablaktisztításra! Hát persze, hogy használható! Sőt, kifejezetten jó ötlet, mivel az eltávolítja az üvegfelületekről a foltokat, csíkokat és a piszkot, illetve ragyogóan tisztává varázsolja az ablakokat és sima felületeket. Íme, hogyan:
 • Nyomjunk kevés mosogatószert, például Jar Lemon folyékony mosogatószert egy vödörnyi langyos vízbe! Öt liter vízbe mindössze pár csepp is elegendő ahhoz, hogy optimális oldóerővel távolítsa el a zsíros és egyéb szennyeződéseket.
 • Merítsük a szivacsot vagy felmosóruhát a vízbe és csavarjuk ki! Mossuk át vele az üvegfelületet, majd töröljük le a vizet egy gumis ablaktisztító lapáttal.
 • Végezetül töröljük át egy száraz, mikroszálas törlőruhával!

Tapéta oldása mosogatószerrel

Igen, a mosogatószer a lakásfelújítások során is hasznos lehet, mivel rendkívül egyszerűen leszedi a régi tapétát a falról:
 • Meleg mosogatószeres vízzel lazítsuk fel a tapétát!
 • Egy szivacs vagy szivacsos henger segítségével alaposan áztassuk fel az eltávolítani kívánt tapétafelületet, amely ha megszívta magát, színe elsötétül.
 • Kezünkkel vagy egy spatulával hámozzuk le a tapétát!

Használhatunk-e mosogatószert a mosogatógépben történő mosogatáshoz?

Noha ez teljesen logikusnak tűnik, - hiszen a mosogatószer célja szintén az edények megtisztítása, -azonban folyékony mosogatószert tölteni a mosogatógépbe mégsem a legjobb ötlet.

A mosogatószer ugyanis, – ellentétben a mosogatókapszulákkal vagy tablettákkal – erősen habzik. Már pár csepp is azt eredményezheti, hogy a mosogatógép ajtajának résein keresztül ömlik ki a hab, aminek senki nem igazán örül.

Mosogatószert használtunk gépi mosogatáshoz? Íme, hogyan szüntethetjük meg a habzást:
 • Kapcsoljuk ki a mosogatógépet!
 • Itassuk fel a habot törölköző segítségével!
 • Amikor a mosogatógép kipumpálta magából a vizet, szedjük ki az edényeket!
 • A habot belülről is itassuk fel egy törölközővel!
 • Töröljük tisztára az adagoló-fakkot és a mosogatógép belső falait!
 • A mosogatógép aljára töltsünk egy bögrényi fehérecetet!
 • A habzás megszüntetéséhez használhatunk még ezen kívül sót, jeget vagy textilöblítőt!
 • Kapcsoljuk vissza a mosogatógépet és üresen futassuk le a megkezdett programot!