6 tévhit a hajról, amit nem árt tudni

6 tévhit a hajról, amit nem árt tudni

Legyen akár vékonyszálú, kissé kezelhetetlen vagy épp „jó magaviseletű” a hajunk, mindnyájunknak megvan a maga paranoiája ezzel kapcsolatban. Szakértőnk most a hat leggyakoribb tévhitről rántja le a leplet és segít abban, hogy hajunk mindig a legszebb fényében tündököljön.


Tévhit 1: a töredezett hajvégeket hajápolási termékek nélkül is lehet kezelni
Sajnos a töredezett hajvégektől végleg és teljes mértékben megszabadulni csak vágással lehet.
„A hajvég-töredezést regeneráló pakolások használatának következtében a töredezett hajvégek összesimulnak, és kevésbé lesznek feltűnőek, azonban mindez csak a következő hajmosásig tart” – nyilatkozza Kathy Rogerson, az P&G Egyesült Királyság-beli kommunikációs menedzsere. „A töredezett hajvégek ellen a leghatékonyabb megoldást a megelőzés jelenti, ami megakadályozza a jelenség kialakulását. A balzsam használata minden egyes hajmosás után, valamint a hő ellen védelmet nyújtó permetek védelmet nyújtanak a hajápolás és hajformázás során.

Tévhit 2: a hajfestés következtében a haj száraz és sprőd szerkezetű lesz
A megfelelő hajápolók használata a hajfestés során és után megakadályozzák, hogy a hajfestés károkat okozzon a hajszálakban.
„A különböző hajfestékek használata nem szárítja ki a hajat mindaddig, amíg betartjuk a termékeken feltüntetett, a festés utáni hajápolásra vonatkozó használati utasításokat. Ajánlott ilyenkor a mindennapos hajápolás során is a festett hajra készült samponokat és balzsamokat használni mivel az segít a festett haj színének valamint a haj megfelelő állapotának megőrzésében. A Pantene Color Revival kiváló megoldást jelenthet, mivel nem csupán ragyogást és hidratációt nyújt a haj számára, de egy olyan védőréteget is képez a felszínén, amely védelmet nyújt a további káros hatásokkal szemben.

Tévhit 3: a kor előrehaladtával a hajhullás elkerülhetetlen
Nem feltétlenül. Mindez a gének és hormonok függvénye.
A férfias típusú hajhullás (tudományos nevén androgén alopecia) a férfiak és nők körében egyaránt a leggyakoribb formájú hajhullás, melynek örökletes illetve hormonális okai lehetnek. „Már születésünk óta belénk van kódolva az, hogy korunk előrehaladtával elveszítjük, vagy megtartjuk a hajunkat” – meséli szakértőnk. „A hajhullás a haj növekedésének és újratermelődési folyamatának természetes része, melynek következtében minden ember napi átlag 50-100 hajszálat hullat el. Amikor a hajtüszők működése végleg leáll, akkor nem termelődnek többé új hajszálak”. Ez a tendencia bármely szülőtől megörökölhető, de a férfihormon, vagyis az androgén hormon szintjének megváltozása is előidézheti ezt a jelenséget. Azoknál a nőknél, akiknél túlzott androgén  termelés mutatható ki, előfordul a férfias típusú hajhullás.

Tévhit 4: a haj elvékonyodása örökletes és/vagy korral jár
A jelenséget mindkét tényező okozhatja.
Korunk előrehaladtával egy normál hajtüsző fokozatosan egyre vékonyabb hajszálakat termel mindaddig, amíg működése végleg leáll. „ A hajszálak átmérője csökken, ezáltal észrevehetően a hajvolumen” - állítja Kathy. „A haj textúrája is megváltozik, hiszen szerkezete kevésbé rugalmas, sprődebb lesz.”

Tévhit 5: a hajszálak csak egy maghatározott hosszig képesek nőni
Egy hajszál maximális hosszúságát teljes mértékben a genetika határozza meg, ezért mindenkinél más és más.
„Minden egyes hajtüszőnek megvan a maga növekedési és pihenési ciklusa – meséli szakértőnk. „Az anagén szakaszban a haj növekszik, míg a katagén szakaszban a növekedés leáll. Ilyenkor a hajszálak gyökerei kikerülnek a vérellátásból és azokból a sejtekből, amelyek az új hajszálat termelik. Ezt követi a telogén szakasz, amikor a hajszál kihullik, majd a növekedési ciklus ismételten beindul.”
„Noha úgy tűnhet, hogy a haj növekedése leállt, valójában csak arról lehet szó, hogy egy bizonyos hossz elérése után a haj egyszerűen „letörik”. A túl agresszív fésülés, hajformázás és kémiai eljárások töredezett hajvégeket idézhetnek elő, ezért ha ugyanolyan tempóban törnek le hajszálaink, mint ahogyan növekszenek, úgy vélhetjük, hogy a növekedés leállt.”

Tévhit 6: a száraz haj egy hajtípus, amivel nem igazán lehet mit kezdeni.
Hajszárazságról akkor beszélünk, ha a hajszálak nem tudnak kellő nedvességet tartani magukban.
„A hajszárazság szálkás, élettelen és fakó hajat eredményezhet – mondja Kathy. „A haj kiszáradását okozhatják a túlzásba vitt kémiai eljárások, a hőformázó eszközök használata védelmet nyújtó hajápolók nélkül, illetve a környezeti hatások, például a száraz levegő vagy a szél. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett hidratáló termékek, például a Pantene Repair & Protect termékcsalád rendszeres, vagy a mélyhidratáló pakolás heti egyszeri használata segítenek a probléma megoldásában.

Pantene Pro-V Większa Objętość 3w1 Szampon
Pantene Pro-V Volume & Body 3az1-ben Sampon

Pantene Pro-V Volume & Body 3az1-ben, 360 ml, Lelapuló Hajra

Fedezze fel most!

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által