6 tévhit a hajról, amit nem árt tudni

6 tévhit a hajról, amit nem árt tudni

Legyen akár vékonyszálú, kissé kezelhetetlen vagy épp „jó magaviseletű” a hajunk, mindnyájunknak megvan a maga paranoiája ezzel kapcsolatban. Szakértőnk most a hat leggyakoribb tévhitről rántja le a leplet és segít abban, hogy hajunk mindig a legszebb fényében tündököljön.


Tévhit 1: a töredezett hajvégeket hajápolási termékek nélkül is lehet kezelni
Sajnos a töredezett hajvégektől végleg és teljes mértékben megszabadulni csak vágással lehet.
„A hajvég-töredezést regeneráló pakolások használatának következtében a töredezett hajvégek összesimulnak, és kevésbé lesznek feltűnőek, azonban mindez csak a következő hajmosásig tart” – nyilatkozza Kathy Rogerson, az P&G Egyesült Királyság-beli kommunikációs menedzsere. „A töredezett hajvégek ellen a leghatékonyabb megoldást a megelőzés jelenti, ami megakadályozza a jelenség kialakulását. A balzsam használata minden egyes hajmosás után, valamint a hő ellen védelmet nyújtó permetek védelmet nyújtanak a hajápolás és hajformázás során.

Tévhit 2: a hajfestés következtében a haj száraz és sprőd szerkezetű lesz
A megfelelő hajápolók használata a hajfestés során és után megakadályozzák, hogy a hajfestés károkat okozzon a hajszálakban.
„A különböző hajfestékek használata nem szárítja ki a hajat mindaddig, amíg betartjuk a termékeken feltüntetett, a festés utáni hajápolásra vonatkozó használati utasításokat. Ajánlott ilyenkor a mindennapos hajápolás során is a festett hajra készült samponokat és balzsamokat használni mivel az segít a festett haj színének valamint a haj megfelelő állapotának megőrzésében. A Pantene Color Revival kiváló megoldást jelenthet, mivel nem csupán ragyogást és hidratációt nyújt a haj számára, de egy olyan védőréteget is képez a felszínén, amely védelmet nyújt a további káros hatásokkal szemben.

Tévhit 3: a kor előrehaladtával a hajhullás elkerülhetetlen
Nem feltétlenül. Mindez a gének és hormonok függvénye.
A férfias típusú hajhullás (tudományos nevén androgén alopecia) a férfiak és nők körében egyaránt a leggyakoribb formájú hajhullás, melynek örökletes illetve hormonális okai lehetnek. „Már születésünk óta belénk van kódolva az, hogy korunk előrehaladtával elveszítjük, vagy megtartjuk a hajunkat” – meséli szakértőnk. „A hajhullás a haj növekedésének és újratermelődési folyamatának természetes része, melynek következtében minden ember napi átlag 50-100 hajszálat hullat el. Amikor a hajtüszők működése végleg leáll, akkor nem termelődnek többé új hajszálak”. Ez a tendencia bármely szülőtől megörökölhető, de a férfihormon, vagyis az androgén hormon szintjének megváltozása is előidézheti ezt a jelenséget. Azoknál a nőknél, akiknél túlzott androgén  termelés mutatható ki, előfordul a férfias típusú hajhullás.

Tévhit 4: a haj elvékonyodása örökletes és/vagy korral jár
A jelenséget mindkét tényező okozhatja.
Korunk előrehaladtával egy normál hajtüsző fokozatosan egyre vékonyabb hajszálakat termel mindaddig, amíg működése végleg leáll. „ A hajszálak átmérője csökken, ezáltal észrevehetően a hajvolumen” - állítja Kathy. „A haj textúrája is megváltozik, hiszen szerkezete kevésbé rugalmas, sprődebb lesz.”

Tévhit 5: a hajszálak csak egy maghatározott hosszig képesek nőni
Egy hajszál maximális hosszúságát teljes mértékben a genetika határozza meg, ezért mindenkinél más és más.
„Minden egyes hajtüszőnek megvan a maga növekedési és pihenési ciklusa – meséli szakértőnk. „Az anagén szakaszban a haj növekszik, míg a katagén szakaszban a növekedés leáll. Ilyenkor a hajszálak gyökerei kikerülnek a vérellátásból és azokból a sejtekből, amelyek az új hajszálat termelik. Ezt követi a telogén szakasz, amikor a hajszál kihullik, majd a növekedési ciklus ismételten beindul.”
„Noha úgy tűnhet, hogy a haj növekedése leállt, valójában csak arról lehet szó, hogy egy bizonyos hossz elérése után a haj egyszerűen „letörik”. A túl agresszív fésülés, hajformázás és kémiai eljárások töredezett hajvégeket idézhetnek elő, ezért ha ugyanolyan tempóban törnek le hajszálaink, mint ahogyan növekszenek, úgy vélhetjük, hogy a növekedés leállt.”

Tévhit 6: a száraz haj egy hajtípus, amivel nem igazán lehet mit kezdeni.
Hajszárazságról akkor beszélünk, ha a hajszálak nem tudnak kellő nedvességet tartani magukban.
„A hajszárazság szálkás, élettelen és fakó hajat eredményezhet – mondja Kathy. „A haj kiszáradását okozhatják a túlzásba vitt kémiai eljárások, a hőformázó eszközök használata védelmet nyújtó hajápolók nélkül, illetve a környezeti hatások, például a száraz levegő vagy a szél. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett hidratáló termékek, például a Pantene Repair & Protect termékcsalád rendszeres, vagy a mélyhidratáló pakolás heti egyszeri használata segítenek a probléma megoldásában.

Pantene Intensive Repair Ampulla, Gyenge És Károsodott Hajra, 15 ml
Pantene Intensive Repair Ampulla, Gyenge És Károsodott Hajra, 15 ml
(2)

Pantene Intensive Repair Ampulla, Gyenge És Károsodott Hajra, 15 ml

Fedezze fel most!

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által