A hajfesték hatásmechanizmusa

A hajfesték hatásmechanizmusa

A hajfestés tudományát akkor érthetjük meg, ha először megnézzük, hogy pontosan MIT festünk.


Mint tudjuk, a különböző hajtípusok között drasztikus eltérések vannak. A göndörtől az egyenesig, a vékonytól a vastag szálúig, és a szőkétől a feketéig megannyi hajtípus létezik, de szinte nem találunk köztük két egyforma hajszálat. Hajtípusunk ismerete a hajfestésben fontos szerepet játszik. A haj szerkezetének áttekintő bemutatása a Hajtudomány címet viselő írásunkban található meg.

Miután megismertük a hajszálak szerkezetét, fontos, hogy megértsük a hajfestékek közötti különbségeket és a festékek hajra gyakorolt hatását. Természetes hajpigmentünk, a melanin, a keratinszálakből felépülő hajkéregben (cortex) található. A hajszínváltozás folyamata itt megy végbe, hiszen a festék a természetes pigmentekre fejti ki hatását.

A hajfestés során a festék minden egyes hajszálat kívülről von be (hajszínezők esetén), vagy behatol a hajszálak felhámjába (kutikula) és beépül a hajszálba (tartós hajfesték esetén). Míg a féltartós hajfestéket ki lehet mosni a hajból, a tartós hajfesték, ahogyan neve is utal rá, tartósan befesti a hajszálakat. Ugyanakkor, mivel a haj folyamatosan nő, egy idő után a hajtőnél lenövés jelentkezik.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ahogyan a haj típusa is eltérő, a hajfestékek között is vannak különbségek, amelyeket a lenti táblázatban foglaltunk össze.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!