Tetoválás. Művészet, vagy divat?

Tetoválás. Művészet, vagy divat?

A tetoválás erőt adhat, de meg is bélyegezhet. Megkülönböztethet, kiemelhet és egyben túlzottan átlagossá is válhatunk mások szemében. Csillag a kézen, „Szeretlek az alkaron”, vagy héber idézetek a háton? Miért tetováltatjuk magunkat?


A két bőrréteg közé tűvel bevitt festék mára testünk ékszerévé vált, pedig szüleink számára megbotránkoztató és egyben elítélendő volt az önkifejezés e módja, mely örökre megmaradt. A tetoválás lényege azonban pont az örökérvényűsége is egyben, hiszen még ma is nehéz eltűntetni egy-egy tévedésünket. Pedig a tetoválás sokkal több, mint egy-egy ábra, hirtelen fellángolásból született felirat, vagy minta. A körülötte lebegő misztikumot az elmúlt évezredek múltja, történelme erősíti.

Tetoválást már az ókorban is csináltattak az emberek, Egyiptomban, Rómában, és az idők múltával olyan uralkodók is kidíszítették a testüket, mint Ferenc Ferdinánd például. A szó eredete a polinéz tatau szóra vezethető vissza, ami azt jelenti, „nyomot hagyni”, és bármilyen népcsoportról is beszélünk, a tetoválás mindig is fontos szerepet töltött be a társadalmi, vallási hovatartozás megkülönböztetésében, hiedelmekben, s rituális eszköz volt az emberek életében. A különböző népcsoportoknál hasonló funkciót töltött be a test festése. Nemcsak azt jelölte és egyes törzseknél még ma is jelöli, hogy a csoporton belül milyen rangot, helyet foglal el az illető, hanem védelmező funkciót is betöltött, valamint a hősiesség jelzésének egyik módja volt. Más-más motívumok kerültek a nőkre és a férfiakra is. Míg a férfitetoválások harchoz, vadászathoz, vagy valamilyen férfiúi beavatáshoz kötődtek, addig a nők testét termékenységgel kapcsolatos ábrák borították. Nemcsak szimbolikus jelentéssel bírt tehát a testfestés, hanem gyakorlati szerepe is volt, hiszen az ősök áldásán kívül, jelezhette azt is, hogy kitaszították a törzsből az illetőt, vagy megbüntették.

A negatív megítélése a bőr maradandó festésének nem véletlen persze, az egyik legfélelmetesebb bűnszövetkezet, a japán jakuzák egész testét beborító tetoválásai jó példa arra, hogyan bélyegezte meg egyértelműen az egyes embert ez a hol művészetnek, hol pedig önkifejezésnek tartott testábrázolás. A börtönben korlátolt kifejezési eszközként olyan feliratok, vagy megkülönböztető jegyek kerültek fel az elítéltekre, ami életük végéig rajtuk volt, például csillag a mutató és középső ujj között, vagy könnycsepp az arcon.

Bátran kijelenthetjük, hogy ma már a nyugati ember számára a megbélyegzés helyett egyértelműen divat lett a maradandó testfestés. Nem árt azonban jól meggondolni, hogy mivel is ékesítjük a testünket, mielőtt a tetováló tű alá ülünk, s érdemes-e kedvesünk nevét magunkra „varratni” bőr tetkó formájában, vagy egy olyan idézetet, amiről néhány év múlva azt gondoljuk, hogy nevetséges. A tetoválás eredetiségét pedig mi sem rombolja le jobban, mint egy olyan ábra, amit egy hullócsillagként feltűnő sztár is visel.

Művészet tehát a tetoválás, vagy divathóbort? Egyesek szerint, mióta mindenki számára elérhető, azóta inkább az utóbbi, s leginkább testékszerként funkcionál. Egy gyönyörű kép, szárnyát széttáró sas, vagy vállon át tekergőző kígyó azonban kétségtelenül a tetoválás művészete, a tetováló művész maradandó alkotása egy élő vásznon. Mielőtt döntünk azonban, ne feledjük, hogy a ma még közkedvelt minta is pejoratív jelzőt kaphat, például a bugyiból kilógó nonfiguratív motívum, s bizony kimehet a divatból a tarkót díszítő vonalkód is.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által