A szőrtelenítés története

A szőrtelenítés története

Mióta az ember lemászott a fáról és elkezdett ruhát horduni, a testét borító szőrzet jelentős része fölöslegessé vált, így a történelem során szinte folyamatos harcban álltunk az eltűntetésével.


Nézzük, hogyan szabadultak megelődeink a nemkívánatos szőrszálaktól!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Meztelen ókor
Kleopátra híres szépségtrükkjei évezredek óta izgalomban tartják az embereket, még akkor is, ha kételkedünk a felhasznált készítmények hatékonyságában és egészségre gyakorolt hatásaiban. A gyönyörű uralkodónő arzén-triszulfátot kevert össze égetett mésszel és némi olívaolajjal és vízzel tette könnyedebbé a szőrtelenítő készítményét. Egyiptomban még a kígyóvértől sem riadtak vissza, a görögök pedig addig dörzsölték a kérdéses testrészüket különböző érdes bőrökkel, amíg el nem kopott a szőr.

Keleten kicsit közelebb voltak a mai szőrtelenítő eljárásokhoz, a gyantázás ősének számító citrom és cukor egyvelegével faggyúgyantát használtak, nemcsak a nők, de a férfiak is. Időszámításunk előtt 5000 évvel azonban itt is használtak mára kissé ijesztő alapanyagokat, bor és kátrány keverékét, valamint szamárzsírt is bevetettek a szőrszálak ellen.

Az ókori Rómában sem volt már divat a szőrös láb, de még a bozontos szemöldök sem. Az utóbbit, akár csak a mai nők, csipesszel formázták, a lábukat pedig, - s talán eddig ez a legvisszataszítóbb a szőrtelenítés múltjában, - puhára főzött piócával oldották meg.

Sötét középkor
Talán nem is lepődünk meg, ha az amúgy sem a tisztálkodásról és a higiéniáról híres középkorban macskaürüléket használtak szőrtelenítésre. Persze már önmagában az is különös, hogy egyáltalán gondoltak a szőr eltűntetésére, miközben a fürdésre nem, az azonban rejtély, hogyan távolították el az ürülék és ecet keverékével. A macskaürülék persze lehet, hogy nem is volt olyan drasztikus váltás, a XV. századig ugyanis tojáshéj darabokkal szőrtelenítettek, ami lehetséges, hogy a mai borotválkozás őse volt, igaz, kicsit talán fájdalmasabb változatban.

Az indiánoknak nem volt testszőrzete?
Hát persze, a rézbőrű indiánok komoly gondot fordítottak a szőrtelenítésre, különböző éles kagylóhéjakkal távolították el a mellkasukról, lábukról és az arcukról is a szőrszálakat.
Egy utazóügynök és amatőr feltaláló, King Camp Gillette végül az 1800-as évek végére meghozta a könnyű szőrtelenítés megoldását, a mindkét oldalán éles és vékony acélpengével nemcsak gyorsan, de igazán biztonságosan is tudtak borotválkozni a férfiak, akár borbély nélkül is.
Gillette találmánya nemcsak a férfiak, de a nők életét is megkönnyítette – 1915-ben már a nők számára is gyártottak borotvát. A Gillette Venus nemcsak a szőrtelenítésről gondoskodik, de ápolja és puhává is varázsolja a bőrt, már egyetlen lehúzás segítségével.


Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által