A megfelelő futócipő kiválasztása városi futáshoz

A megfelelő futócipő kiválasztása városi futáshoz

Ismerje meg a szakértő véleményét a témában!


Ismerje meg a szakértő véleményét a témában! A futás kiváló sportolási lehetőség. Felpezsdíti a kedélyeket, csökkenti a vérnyomást és egészségesen tartja a szívműködést. A nagyvárosok számos lehetőség kínálnak a futás szerelmeseinek. Számos különböző futótalaj típussal találkozhatunk és tisztában kell lennünk azzal, hogy sajnos nem minden futócipő tud megbirkózni mindegyikkel. A macskakőtől kezdve a betonig, mind különbözőek és nehéz megállapítani azt, hogy melyik cipő passzol az egyes típusokhoz. A new york-i ortopéd szakorvos, Dr. Theodore Randolph segítségünkre lehet szakértelmével és tanácsaival abban, hogyan találjuk meg a számunkra megfelelő lábbelit!

Legyünk tisztába lábunk típusával!

article image

„A futás erősíti a lábakat, serkenti a vérkeringést és fokozza a hajlékonyságot. Azonban ha lábfelépítésünk eltér az átlagostól, előbb utóbb várható a sérülés.”- figyelmeztet Dr. Randolph. Mielőtt elszaladnánk a cipőboltba, azt javasolja, hogy vizsgáljuk meg egyik régi lábbelink sarkát és keressünk nyomokat! Akár lapos, semleges, netán magas a rüszt, egyéni igényekre lesz szükség. Ha tisztában vagyunk lábboltozatunk típusával, az leszűkíti a választható lehetőségeket. Nem tudja eldönteni, Önnek milyen a lábboltozata? Álljon fel, súlyát terhelje mindkét lábra és keresse a jeleket:

  • Normál/ semleges lábnyom: Ha lábunk boltívét fele arányban látjuk, normál lábtípusunk van. Normális lábtípussal rendelkező futók számára szinte minden fajtájú futócipő ideális, enyhe támasztó kialakítással.
  • Pronáló lábfej: Ha talpnyomunk széles, teljesen elterül és nem keskenyedik befelé, (ún. „teletalp”) akkor lábboltozatunk alacsony. Keressünk olyan futócipőt, amely stabilan tartja a bokát, így kompenzálja a láb befelé való görbülését.
  • Szupináló lábfej: Egy golflabda beférne talpunk alá? Ez azt jelenti, hogy szupináló és kifelé görbülő lábunk van. Szupináló lábfejjel rendelkező futók leggyakrabban lábaik felső részében hajlamosak fájdalmat érezni, ezért számukra az olyan cipő javasolt, melynek párnázott, puhított talpa és sarka van.
Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A cipőtalpnak enyhítenie kell az ütődést

Az ideális az, ha puhább talajon futunk, azonban egy városban nem könnyű ilyen helyet találni, ezért érdemes rugalmas talpú cipőt választani. Minden lépéssel lábunkra két és félszer több súly nehezedik, mint az alap testsúlyunk. Kemény talajon való taposás során nemcsak lábfejünknek, de lábainknak és hátunknak is rosszat teszünk. Egy kellő rugalmassággal rendelkező futócipő megkíméli ízületeinket és alsó végtagjainkat.

Próbáljuk ki a „cross” edzőcipőt!

A városi sportolók gyakran futnak macskakövön vagy aszfalton. A baj csak az, hogy az ilyen típusú felszínek komoly sérülést okozhatnak a futó lábfején. Aki olyan kemény felületen fut, mint például a macskakő, annak dr. Randolph a „cross” edzőcipő viselését ajánlja:

A „cross” tornacipők viselete a leginkább ajánlott a városban futók számára, ugyanis nem emeli meg a sarkat. Sokkal jobb, ha a cipő alacsonyabb és biztosabb.” Válasszuk hát a legközelebbi városi futásnál „cross” tornacipőinket a futócipő helyett, ezáltal elkerülhetjük a bokafájdalmakat és a húzódást. A megfelelő cipő megvásárlása nem kell, hogy bonyolult legyen! Ha ismerjük lábtípusunkat és olyan cipőt választunk, amely tompítja az ütődéseket, könnyen megelőzhetőek a sérülések, függetlenül a talaj keménységétől. Kövessük ezeket a tippeket, és ha legközelebb futunk, jusson eszünkbe a számunkra legalkalmasabb futócipőt viselni, bármerre visznek is lábaink!

Mi az a kardio mozgás?
Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett kardio edzések, melyek...

Személyre és életmódhoz szabott edzéstervek
A teljes testi megújulás érdekében próbálja ki legújabb fitnesz módszereinket!

Hogyan kezdjünk futni?
A futás remek testet és lelket karbantartó sport, napjainkban pedig egyenesen trendi tevékenység lett.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által