A serdülőkor mérföldkövei: összetört szív

A serdülőkor mérföldkövei: összetört szív

A szakítás sosem egyszerű, és a kamaszok a kapcsolataikban beállt mélypontokat gyakran világvégeként élik meg. Íme néhány tanács, amely segítségével gyermekével éreztetheti, hogy számíthat Önre.


Önállósodó kamasz gyermeke számos élethelyzetben már nem igényli a ‘csak egy puszi és minden elmúlik’ jellegű támaszt. Ugyanez igaz a lelki bánatra is. Ezekben az időszakokban egy kamasz kerülni akarja a találkozást ex barátjával vagy barátnőjével, és inkább visszahúzódik otthona állandóságot jelentő falai közé. Ha őszinte, beszélgetős kapcsolata van gyermekével, de akkor is, ha ritkán szoktak szívügyeket megvitatni, íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelnie, amikor gyermeke szerelmi bánatban szenved.


Kamasz gyermeke a szakítás idején számíthasson Önre!

Sosem könnyű, amikor valakivel szakítanak, de gyakran az is szenved, aki véget vetett a kapcsolatnak, főleg akkor, amikor a szakítás hátterében a másik iránta táplált érzelmeinek bizonytalansága áll. (Mindannyian átéltünk már ehhez hasonlót!) Bárhogyan állítja is be a helyzetet gyermeke, erre emlékeztesse őt.


Itt nem Ön a szenvedő fél. Legyen megértő, hallgassa meg gyermekét, és amikor szükség van rá bíztassa és támogassa, de semmiképp se mutassa azt, hogy a helyzet Önt is ugyanúgy tönkretette, mint őt.


Amennyiben gyermeke exét Ön is megismerte több hónapos vagy akár éves kapcsolatuk alatt, ne verje nagydobra saját érzéseit. Tapintatosan és őszintén érezzen együtt gyermekével, de kerülje az ilyen és hasonló kinyilatkoztatásokat: ‘Amúgy sem bírtam soha!’ vagy ‘Ó, pedig milyen fantasztikus teremtés volt!’. Talán már Ön is vigasztalta felnőtt barátját azzal, hogy ‘Végre megszabadultál tőle!’ és igen kellemetlenül érezte magát, miután újra kibékültek! Azzal sem sokat segít kamasz gyermekén, ha arra emlékezteti, hogy mennyire kedves a volt barátja/barátnője!


Ne becsülje alá kamasz gyermeke szívfájdalmát. Talán magában azt gondolja, hogy ‘Van még ezer más lány/fiú’, de ezt előtte ne hangoztassa. Idézze fel saját kamaszéveit – amikor még attól is kiverte a veríték, hogy egy buszon ülhetett álmai pasijával – és könnyebben megérti azokat a szélsőséges érzelmeket, amelyeket most gyermeke is valószínűleg átél.


Ha tizenéves gyermeke szívesen beszél a szakításról, hallgassa meg. Ne akarja rögtön jó tanácsokkal ellátni, és egy csapásra megoldani a problémáját. Ehelyett ossza meg vele saját tapasztalatát. Nem kell minden részletbe belebocsátkoznia, de saját kamaszkori szakításait felidézve könnyebb lesz azt éreztetnie gyermekével, hogy valóban megérti, amin keresztül megy.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom


Amennyiben Ön már elvált gyermeke apjától, próbálja megvigasztalni, hogy nem minden kapcsolat végződik rosszul. Ezt megteheti úgy, hogy leülnek és elmondja neki, vagy, hogy példáján keresztül mutatja meg gyermekének, hogy édesapjával a válás után is nyíltan beszélnek és (remélhetőleg) baráti viszonyban maradtak.


Érthető, ha szülőként örül annak, hogy gyermeke a szobájába visszavonulva újra kicsit több időt tölt otthon, de közben győződjön meg arról, hogy rendesen egyen, elinduljon a lelki gyógyulás útján, találkozzon a barátaival és mozogjon (még akkor is ha egy kiadós úszás helyett bowlingozni megy).


Mint ahogy az sem volt helyes, amikor gyerekkorában az idősebb testvér csúfolta a kisebbet, most se hagyja, hogy a kicsi az idősebből a szakítás miatt gúnyt űzzön. Ön ismeri legjobban serdülő gyermekét. Van, aki nem igényli az állandó tapintatoskodást, de ez nem jelenti azt, hogy a vele történtekből viccet csinálva rajta derüljön a család.


Tekintsen előre. Irányítsa gyermeke figyelmét az élet jó dolgaira – csináljanak együtt valamit, amit mindketten élveznek, legyen az bevásárló körút, focimeccs, vagy egy közös vacsora kamasz gyermeke kedvenc éttermében.


Végül: figyeljen oda gyermekére. Függetlenül attól, hogy milyen hosszú kapcsolatnak lett vége, van akiben a szakítás nagyon mély sebet ejt. Ne zárja ki a kamaszkori depresszió lehetőségét sem. Ha a helyzet aggasztóvá válik, beszéljen háziorvosával arról, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe a közelben.


Ha gyermeke nem tud beszélni Önnek a problémáiról, akkor is emlékeztesse rá, hogy szívén viseli a sorsát (vagy akár tegyen egy hasonló tartalmú futó megjegyzés gyermeke egyik bizalmasának), és ezzel utat engedhet támogatásának, amikor gyermekének erre szüksége lesz.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által