A szelíd himlő - Bárányhimlő

A szelíd himlő - Bárányhimlő

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb vírusos gyermekbetegség, amin az emberek 80-90 százaléka még gyermekkorban átesik. Vicces neve ellenére komoly szövődményeket okozhat, különösen felnőtt korban, ne is csodálkozzunk, ha a szülők egy része örül, ha időben elkapja a gyereke.


De miért éppen bárány?
A bárányhimlő azért egy jámbor állatról kapta a nevét, mert a többi himlővel ellentétben, szelíd betegségként tekintünk rá. Ennek ellenére számos szövődménnyel járhat, mindemellett gyermekkorban általában komplikáció nélkül átesünk rajta. A bárányhimlő nagyon ragályos betegség, cseppfertőzéssel terjed, és amelyik közösségben felüti a fejét, a védettséggel nem rendelkezőket meg is fertőzi. Mivel a régi gyakorlat szerint jobb volt mielőbb átesni rajta, sokan kifejezetten örültek, ha bárányhimlős beteghez vihették a gyereket, hogy biztosan megfertőződjön. Mivel a betegség a tél végén és kora tavasszal a leggyakoribb, nem egy farsangi jelmezt cseréltek már le a viszkető pöttyökre.

A bárányhimlő tünetei
A betegséget a varicella zoster nevű vírus okozza, ami a rendkívül kellemetlen övsömörért is felelős. Talán ebből is látszik, hogy nem is olyan szelíd a bárányhimlő, melynek lappangási ideje különösen hosszú. 14-21 napig mit sem tudunk arról, hogy a vírus a szervezetben munkálkodik, ezután jelennek csak meg az első kiütések, amiket enyhe láz és hasfájás is kísérhet.

A betegség lefolyása
A bárányhimlőnek nagyon jellegzetes kiütései vannak, különböző nevet is kaptak állapotuk szerint. Az először megjelenő néhány gombostűfej nagyságú foltok, makulák, melyek általában a hason, háton, nyakon, vagy arcon tűnnek fel, sokan észre sem veszik. Őket gyorsan követik a kis göbcsék, papulák, végül pedig vezikulák borítják be az egész testet, jellegzetes, vízcseppre emlékeztető hólyagocskákkal. Ezek a hólyagok aztán néhány nap alatt zavarossá válnak és megszáradva pörkösödnek, majd a már gyógyultnak számító betegről leszáradnak. A bárányhimlő általában 2 hét alatt teljesen tünetmentesen gyógyul, az első kiütések megjelenése előtt pedig egy-két nappal már fertőz, egészen a pörkök megjelenéséig.

A bárányhimlő kezelése
Mivel vírusfertőzés, csak tüneti kezelésről beszélhetünk. A legkellemetlenebb általában a kiütések viszketése, ami hintőporral, antihisztamin szájon át történő szedésével csökkenthető. A kiütéseket nem szabad elvakarni, mert felülfertőződhetnek és egész életen át látható sebhely maradhat utánuk. A betegség kezdetén lázcsillapítás és ágynyugalom javasolt. Tévhit, hogy nem érheti a kiütéseket víz, bár ülőfürdő nem javasolt, zuhanyzással megelőzhető a felülfertőződés.

Megelőzés
A bárányhimlő ellen évek óta létezik védőoltás. Orvosi statisztikák szerint minden 10. beteg szövődménnyel is számolhat, ezért érdemes a megelőzésen gondolkodni. Időskorban, vagy az immunrendszer valamilyen betegsége miatt veszélyes lehet a bárányhimlő, valamint a terhesség alatt is komplikációkat jelenthet a magzat számára. Az oltásról azonban még nincs hivatalos álláspont, kezdetben egy oltást javasoltak, az elmúlt években pedig kettőt a tartós védelemhez.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által