Tippek, hogyan fejlessze lánya önbizalmát

Tippek, hogyan fejlessze lánya önbizalmát

Az alábbi három téma minden bizonnyal elindítja majd a párbeszédet Ön és kamasz lánya közt, valamint segítséget jelent számára egy kiegyensúlyozott és boldog élet kialakításában.


Az egyik legjobb módja annak, hogy gondoskodjunk lányunk magabiztos felnőtté válásáról az, ha tudtára adjuk, hogy velünk bármikor beszélhet. A gyerekkor, - különösen a kamaszkor - gyakran nehézségekkel teli, így nagyon fontos, hogy gyermekünknek legyen kihez fordulnia tanácsokért, megértésért és segítségért. 
Szánjunk minden nap egy kis időt arra, például a kocsiban ülve (ilyenkor a szemkontaktus mellőzése sokat segíthet), vagy kutyasétáltatás közben, esetleg lefekvés előtt, hogy beszélgetünk egy keveset érzelmeiről. Vitassuk meg gyermekünkkel az iskolai eseményeket, a házi feladatot vagy a barátokat: a lényeg, hogy naprakészek legyünk az életével kapcsolatban, valamint érzékeltessük vele a törődést! Íme három olyan témakör, amelyet érdemes megbeszélni! Abban is segítünk, hogyan kell a tiniket megközelíteni.

Kamaszkor
Mire lányunk eléri a 11 éves kort, már jó, ha tudatában van annak, milyen változások várnak rá. Ez nagyjából megfelelő kornak számít a felkészítésre, ugyanis nem sokkal ez után kezdődnek meg az első menstruációt megelőző jelek, mint például a lágyéki- és hónaljszőrzet növekedése. Érdemes hát minderre érzelmileg is minél előbb felkészülni! A legjobb módja e téma elindításának, ha először saját testünkről kezdünk el beszélni. Ez nem fog problémát jelenteni, ugyanis a kislányokat gyakran lenyűgözi édesanyjuk teste. Meséljük el nekik a saját tapasztalatainkat a kamaszkort illetően, milyen változásokon mentünk keresztül és hogyan éreztük ettől magunkat. Azt is mondjuk el, hogy társainkhoz képest milyen tempóban fejlődtünk; például kinek kellett legelőször, vagy legutoljára elkezdeni melltartót hordania. A lényeg, hogy megértessük vele, óriási különbségek vannak időzítés terén, így ez esetben nem meghatározható, hogy mi számít „normálisnak”. 
A beszélgetések során maradjunk mindig nyugodtak, ezzel is a téma természetességét sugallva. Igyekezzünk továbbra is gyakran visszautalni saját magunkra és mondjuk el lányunknak, hogy teste egyre inkább hasonlít majd a miénkre, ahogy kislányból nő válik belőle. Érdeklődjünk, hogy van-e valamilyen kérdése, majd válaszoljunk rá egyszerűen és érthetően. Talán többet szeretne majd hallani anya tapasztalatairól, ami jó hír, mivel ezek a történetek megnyugtatják őket. Emlékeztessük arra is, hogy bármikor, bármit nyugodtan kérdezhet tőlünk!

Menstruáció
Mivel a vér látványa igen félelmetes tud lenni, érdemes az első menstruáció előtt átbeszélni a dolgokat. A legtöbb lánynak először 12 és 13 éves kora körül „jön meg”, azonban a 9, vagy 16 éves kor sem példa nélküli, így időben kezdjük meg a felkészítést! Minden bizonnyal mi is emlékszünk az első alkalomra, és az azt megelőző aggodalmakra. Ennek felemlegetése megint csak egy remek módja a beszélgetés elkezdésének. Meséljük el neki, milyen érzés volt abban a korban, például: „Amikor én is 10 éves voltam, sokat aggódtam az első menzeszem miatt, mert nem tudtam milyen érzés lesz. Te is gondoltál már erre?” Minden bizonnyal már ő is töprengett azon, hogy milyen érzés lesz, meddig tart majd, mennyit fog vérezni, úgyhogy nyugtassuk őt meg a saját tapasztalatainkra utalva.
Készítsünk számára egy kis csomagot a „vészhelyzetre”: engedjük meg hogy válasszon egy kis neszeszert, amibe készítsünk be neki két Always betétet és egy tartalék bugyit. Figyelmeztessük, hogy amikor elmegy otthonról, ezt a kis csomagot a menstruáció ideje alatt mindig tartsa magánál. 
Nyugtassuk meg, hogy nem fog „elvérezni”, s az első néhány alkalom kifejezetten gyenge lesz. Magyarázzuk el, hogy a vér színe lehet barnás, piros, vagy akár feketés is, az Always azonban gondoskodni fog arról, hogy semmiképp se ázhasson át. Emlékeztessük arra is, hogy az Always betétet 4-6 óránként cserélnie kell.
Egyes lányokat izgalommal, míg másokat kételyekkel és félelemmel tölt el a felnőtté válás gondolata. Amennyiben lányunk esetében ez utóbbi a helyzet, nyugtassuk meg, hogy mindez teljesen normális. Emellett magyarázzuk el neki a menstruáció lényegét valamint azt, hogy mostantól már teherbe eshet. Amennyiben egy tanártól vagy másik lánytól már szerzett információkat a témával kapcsolatban, térképezzük fel, hogy megfelelő tanácsokkal látták-e őt el. 
Beszélgessünk a menzesz tüneteiről is, a görcsöktől kezdve, a puffadáson át a fejfájásokig, s megint csak osszuk meg vele, hogy nekünk milyen tüneteink voltak. Magyarázzuk el neki, hogy pontosan hogyan vigyázhat magára minden hónapban, hogyan alkalmazzon melegvizes palackot fájdalomcsillapítás gyanánt, hogyan cserélje rendszeresen a betéteket, de mindenekelőtt emlékeztessük, hogy hozzánk bármikor fordulhat, bármilyen kérdéssel!

Magabiztos testkép
Sajnálatos módon a lányok gyakran megszállottjává válhatnak bizonyos elvárásoknak, amiket az ideális test elképzelésével kapcsolatban feléjük támasztanak. Rengeteget segíthetünk egy pozitív testkép kialakításában azáltal, hogy megértjük a rá helyeződő nyomást, illetve hogy nem csak külsőségeit, de jószívűségét, humorérzékét és éles eszét is dicsérjük, kiemelve ezek elsődleges fontosságát. 

Ide kattintva megtekintheti a cikk második részét, ahol további önbizalomnövelő ötleteket kínálunk!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test 
Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek