Bűntudat kezelése

Bűntudat kezelése

Sok nőnek szinte második természete a bűntudat.


De miért is kell bűntudatot éreznünk olyan dolgok miatt, amik nem tőlünk függnek?

A bennünk megszólaló belső hangra érdemes hallgatni, mivel segít abban, hogy helytelen és társadalmilag nem elfogadott magatartásformákat vegyünk fel. Viszont a lelkiismeretet ne keverjük össze a bűntudattal! A lelkiismeretünk akkor kapcsol be, amikor az általunk jónak érzett dolgok irányába terel minket. A bűntudat viszont akkor, amikor ostorozzuk és hibáztatjuk magunkat valamiért, és olyan dolgok miatt is felelősnek érezzük magunkat, amelyeket nem tudunk irányítani. Ez az érzés bénító és romboló hatású.

Különösen a nőkön tud elhatalmasodni a bűntudat. A nők megtanulták, hogy az ő szerepük a gondoskodás és a nevelés, de sajnos sok esetben ezt tévesen úgy értelmezi, hogy saját szükségleteinek a sorban az utolsó helyre kell kerülniük. Ezért amikor egy nő valamit saját magáért tesz (nemet mond valakinek, könyvet olvas, arcpakolást tesz fel), megszólal egy akadékoskodó belső hang, amely arra buzdítja, hogy valami mást kellene tennie.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Miért ‘kellene’?
Fontos megvizsgálnunk, mit takar az a bizonyos “kellene”. Saját értékekről van szó, amelyben valóban hiszünk, vagy mások értékrendjéről? Például, valójában nem az édesanyja értékrendje szerint néznek túl sok tévét a gyerekei, esetleg nem a férje értékrendje diktálja, hogy egy nőnek otthon kell maradnia és a gyerekeket nevelnie? A bűntudat arra figyelmeztet, hogy érdemes megnézni mi zajlik bennünk… és különválasztani azt amit fontos attól, ami nem. Ha tisztában vagyunk az értékeinkkel, tudjuk mi a fontos számunkra, és ez megkönnyíti a döntéshozást. Minden embernek vannak központi értékei , ezek sokat számítanak és személyesek… ezek alapján tesszük, amit teszünk, alakítjuk ki a dolgok fontossági sorrendjét. nem árt alkalmanként egy kis ‘leltárazás’.

  1. Kérdezze meg önmagától, hogy jelenleg mi a legfontosabb az életében?
  2. Készítsen tervet, amelyben minden fontos tevékenység konkrét helyet kap, köztük a pihenés is. Mivel így mindennek meg van a maga helye, nem kell aggódnia amiatt, hogy éppen mit és mikor csinál, vagy lesz-e rá elég ideje.
  3. Az egyensúly az életünkben nem azt jelenti, hogy mindenre ugyanannyi időt kell szánnunk. Legtöbbünknek a munka teszi ki az élete nagy részét, de emellett hagyjunk elég időt más fontos dolgokra is.
  4. Bűntudata miatt, hogy Ön dolgozó anya, ne a gyermekei kényeztetésével kompenzáljon! Sem magának, sem a gyerekeknek nem tenne jót vele.
  5. Nézze meg, hogy mennyit profitál a családja abból, amit tesz, hiszen Ön az egyik példaképük.

Ki vele!
Határidőnaplójában készítsen listát azokról a dolgokról, amelyek miatt bűntudat gyötri, és tegye fel a kérdést: hogyan tudna megbocsájtani önmagának, és elengedni ezeket a dolgokat. Ezt a listát vesse össze értékrendjével, hogy könnyebben menjen az elengedés. Gondolkozzon el azon, miért érez bűntudatot, és próbálja megfejteni a mögötte rejlő okot. Ne feledje: csak azért mert bűntudatot érez, nem biztos, hogy valóban hibát követett el. Következetesen tegye fel magának a ‘Hogyan tovább?’ kérdést, ahelyett, hogy azt ismételgetné: ‘Másként kellett volna.’ Így nem fog tovább gyötrődni azon, hogyan lehetett volna másképp cselekedni, és jobban fog összpontosítani a jövőbeli teendőkre.

Beszélgessen barátnőivel! Az ő nézőpontjuk segíthet abban, hogy másként lássa az adott helyzetet. Készítsen egy prioritás-listát, és legközelebb, amikor hatalmába akarja keríteni a kicsinyes bűntudat, nézze meg a listát. Ha a dolog, ami miatt bűntudatot érez, nem ütközik értékrendje három legfontosabb elemével, ne aggódjon tovább miatta!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által