Dietetikus tanácsadás

Dietetikus tanácsadás - Atkins diéta, makrobiotikus táplálkozás és monodiéta

A karcsú alakért, formás testért a nők szinte bármire képesek, a diéta pedig kézenfekvő megoldás a felesleges kilók leadására. Néhány veszélyes diéta mégis ellentmond az egészséges étrendnek és hasznos táplálkozási tanácsadásoknak.


Atkins diéta
A több mint 30 éve hódító látványos, ám igazán kétes hírű diéta lényege, hogy visszaszorítja az étrendben a szénhidrátok fogyasztását, mellette pedig korlátlan proteinbevitelt engedélyez. A kenyér, rizs, burgonya, és tésztafélék mellőzése mellett gyakorlatilag bármennyi magas fehérjetartalmú ételt fogyaszthatunk, a szénhidrát megvonásával a szervezet pedig a szervezetben lerakódott zsírt égeti el. A sok elfogyasztott étel ellenére gyakorlatilag olyan hatást érünk el az Atkins diétával, mintha éhezne a szervezetünk. A szakértők olyan súlyos lehetséges veszélyekre hívják fel a figyelmet, mely a túlzott fehérje fogyasztás következtében fenyegeti a dr. Robert. C. Atkins diétájának követőit: emelkedik a koleszterinszint, és nő a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Monodiéta
Az úgynevezett monodiéták sem tartoznak a kiegyensúlyozott és egészséges étrendek közé. A monodiéta lényege, hogy a fogyni vágyó egyfajta ételt eszik egy meghatározott ideig. Bár kezdetben nagyon látványos a fogyás, a szervezet számára mégis megterhelő. A tulajdonképpen böjtként értelmezhető diéta vitaminhiányt okozhat, valamint az egyoldalú táplálkozás következtében nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe. A monodiéta hosszú távú gyakorlása esetén a táplálkozási tanácsadások szerint érdemes valamilyen vitamint szedni, vagy táplálék kiegészítőt fogyasztani. Javasolt olyan ételt választani, ami megfelelően biztosítja a szervezet tápanyagszükségletét, a mellékhatásai a monodiétának azonban így is a rossz közérzet, szédülés és fejfájás lehet.

Makrobiotikus diéta
A kínai tudományokon alapuló, jin-jang elveket követő diéta a makrobiotikus táplálkozásra épül, és bár nem vegetáriánus vonalat követ, szűk választékú étrendjével hiányos táplálkozáshoz vezethet. A diétát követőknek kerülniük kell az állati eredetű, az adalékanyagokat tartalmazó, valamint az iparilag feldolgozott táplálékokat és olyan filozófiát követ, melyben a jin-jang egyensúlyra kell törekedni. Az édes ételek például a jin, a sós ételek pedig a jang makrobiotikus csoportba tartoznak. Nem fogyaszthat a diétát követő a hús mellett sem tojást, sem pedig tejet, de még cukrot sem, azonban magvakat, zöldségeket, tengeri növényeket és hüvelyeseket, valamint halat igen. Nagyon drasztikus diétának számít, s bár hosszú távon egy viszonylag egészséges étrendet követünk vele, a hirtelen váltás megterheli a szervezetet. A makrobiotikus diéta több mint diéta, sokkal inkább életmódváltást jelent, önfegyelemmel és szigorú étrenddel.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által