Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Szeretné tudni, hogy az a hi-tech elektromos fogkefe, amelyet a fogorvosi rendelőben látott vajon tényleg hatékonyabb mint a kézi fogkefék? Mit érdemes tudnunk a ceruzaelemmel működő fogkefékről? Mi a különbség a számos fogkefe között?


Elektromos és manuális fogkefék

Azon tűnődik, hogy a hi-tech elektromos fogkefe, amelyet a fogorvosi rendelőben látott vajon tényleg hatékonyabb mint a kézi fogkefék? Mit érdemes tudnunk a ceruzaelemmel működő fogkefékről? Mi a különbség a számos fogkefe között?

A szakemberek véleménye szerint a fogmosási technika, a fogmosás gyakorisága és hossza mellett a fogkefe típusa is közvetlenül hozzájárul a lepedékeltávolítás eredményességéhez.1 Segít a megfelelő fogkefe kiválasztásában, ha tisztában vagyunk a kereskedelemben előforduló fogkefe típusokkal és a köztük lévő különbségekkel. 

A fogkefék három típusa

A kereskedelemben kapható három elektromos fogkefe típus az újratölthető (köztük a szónikus), a hagyományos kézi, és az elemes.

Újratölthető elektromos fogkefe: Az újratölthető elektromos fogkefe a fali konnektorhoz csatlakoztatva tölthető újra. A fogkefefejet háromhavonta érdemes cserélni, míg a fogkefe nyelét megtartjuk. Az újratölthető elektromos fogkefék az általuk alkalmazott tisztító technológiában különböznek egymástól; ezek a rezgő-forgó (3D tisztító technológia) illetve a szónikus, azaz hanghullámmal működő.
Hagyományos kézi fogkefe: az elektromos fogkefével ellentétben a hagyományos kézi fogkefék azok a műanyag nyelű és különböző sörtemintázatú fogkefefejből álló alapszintű fogkefék, amelyeket már bizonyára Ön is használt. Ez a leggyakrabban használt fogkefefajta, működése nem igényel áramot.
Elemes fogkefe: azok számára, akik szeretik a hatékonyságot, de tartanak az elektromos fogkeféktől, valószínűleg az elemes fogkefék jelentik a megoldást. Az újratölthető elektromos fogkeféhez hasonlóan az elemes fogkeféket is gyakran elektromos fogkefének hívjuk, mivel ceruzaelemmel működnek. Míg kialakításukat tekintve hasonlítanak a kézi fogkefékhez, az elemes fogkefék rezgésük révén bizonyos szintű extra tisztítóhatást fejtenek ki.

Érezhető különbség a lepedékeltávolításban

Egy 2005-ben készült független tanulmány szerint “A rezgő-forgó technológiával működő fogkefék rövid és hosszú távon is több lepedéket távolítottak el és hatékonyabban csökkentették az ínyproblémákat, mint a kézi fogkefék... Semmilyen más fogkefe típus nem mutatott ugyanilyen tartósan hatékony eredményt..."2 Az Oral-B 1991-ben űttörőként vezette be a rezgő-forgó technológiát és azóta minden prémium kategóriás elektromos fogkeféjében alkalmazza. A közelmúltban ezt a technológiát az olcsóbb árkategóriás termékeibe, mint például az Oral-B Vitality fogkefébe is beépítette. A különböző fogkeféket működtető technológia és a fogkefék jellemzői 

Újratölthető elektromos fogkefe: az alkalmazott technológiák tekintetében és jellemzőiben is sokoldalú elektromos fogkefék számos előnyt nyújtanak a száj egészsége szempontjából. Egyes típusok képesek még a fogmosási szokások javítására is. Hi-tech jellemzők:

     Számos tisztítási mód: érzékeny fogakra tisztítása, fehérítő fogmosás, és ínymasszírozás
     A nyomásérzékelők jeleznek, ha a fogmosás túl erőteljes 
     Az időzítők segítenek betartani a kvadránsokként ajánlott fogmosási időt
     A fogkefefej cseréjének esedékességét jelző digitális emlékeztető
     Rezgő-forgó vagy hanghullámmal működő (szónikus) technológia
     Egy fogkefenyéllel számos fogkefefej típus használható azért, hogy Ön a legszimpatikusabb sörtemintázatot választhassa

A legtöbb elektromos fogkefe extra kényelmet biztosító jellemzőkkel is rendelkezik, mint például a fogkefefej- vagy fogkefetartó, fürdőszobapultra helyezhető tárolóegység és utazó töltő.

Hagyományos kézi fogkefe: míg az egyszerű fogkefék közelről sem rendelkeznek olyan sok előnnyel és funkcióval, mint az újratölthető elektromos fogkefék, a fogkefefejekbe és nyélkialakításba épített technológia igen fejlett szintet képvisel:

     Harántirányban döntött, extra-hosszú vagy többszintes sörték
     Polírozott vagy lekerekített sörtevégek 
     Textúrált sörték
     Kehely formájú sörték a hatékonyabb fehérítésért
     Ergonómikus kialakítású és speciális markolatú nyél
     Elvékonyodó vagy döntött fogkefefej
     Ínystimuláló
     Nyelvtisztító lapocskák

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Elemes fogkefe: míg jellemzőiben a hagyományos kézi fogkefékhez hasonlít, az elemes fogkefe rezgése révén hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A kézi fogkefék jellemzőin túl a következő funkciókkal rendelkezik:
     Beépített ceruzaelem, amely egyes típusokban cserélhető
     "Be/Ki" vagy "+/-" gomb a fogkefe nyelén
Sörték és hasított fogkefefejek, amelyek kialakításuknak köszönhetően a vibrálásokkal együtt pulzálnak

A fogmosási technika megváltoztatása

A megfelelő fogmosási technika a fogkefe típusától függően változik. A hagyományos kézi és az elemes fogkefék esetében teljességében vagy túlnyomó részben Ön végzi a súroló mozdulatokat, a fogkefét a fogak és az íny minden oldalán oda-vissza mozgatva. Ezzel szemben az újratölthető elektromos fogkefék elvégzik ezt Ön helyett és a fogkefét csak a fog és íny felületén kell vezetnie. A technika elsajátítása után a legtöbben könnyebbnek tartják az utóbbi fogmosási módot.

Miért kerül többe az elektromos fogkefe

Az újratölthető elektromos fogkefék jellemzően magasabb árkategóriát képviselnek, mint az elemes és a hagyományos kézi fogkefék, de pl. az Oral-B® Vitality már 5-6 ezer forinttól kapható. Fontos tudni azt, hogy az elektromos fogkefék számos egészségügyi előnnyel és funkcióval rendelkeznek. A szokványos kézi fogkefék a legolcsóbbak, és gyakran nemcsak egyesével, hanem csomagban is kaphatók. Az elemes fogkefék az átlagos kézi fogkeféknél csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe.

Az elektromos fogkefe kipróbálása

Teljesen érthető az, hogy mielőtt megvásárolná első hi-tech elektromos fogkeféjét, szeretne egyet kipróbálni. Míg e tekintetben fogorvosa tudja a legjobb tanácsot adni, érdemes elgondolkozni egy megfizethetőbb, alacsony árkategóriás típus beszerzésén mint pl. az Oral-B® CrossAction® Power Max vagy az Oral-B® Vitality. Ezek a modellek kiválóan alkalmasak azok számára, akik szeretnék megtapasztalni az elektromos fogkefék hatékonyságát, de először csak ízelítőt szeretnének kapni belőle. 

Források

1 Egelberg J and Claffey N. In: Proceedings of the European Workshop on Mechanical Plaque Control [A mechanikus plakk elleni védelem európai műhelyének jegyzőkönyve. Quintessence Books. 1998; 169 - 172

2 Robinson PG, et al., Manual versus powered toothbrushing for oral health [Kézi és elektromos fogkefékkel való fogmosás a száj egészségéért], The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005; Issue 2. Ez a tanulmány nincs sem reklámcélú, sem más üzleti kapcsolatban az Oral-B-vel. This study did not endorse, and is not affiliated with, Oral-B products.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Beáta88

Jelentett

Egy jó ideje gondolkozom,hogy váltsak -e elektromos fogkefére,de az ára miatt nem mertem kockáztatni.Én is szivesen kipróbálnám.

  • Jelentem
Katica

Katica

Jelentett

Kérek termékmintát teszteléshez. Köszönöm!

  • Jelentem
Zsuzsi

Zsuzsi

Jelentett

Egy éve használjuk az OralB elektromos fogkeféket. A fogorvosunk tanácsára kezdtük el használni. Tökéletes tisztaság a fogaknak. Egy probléma van csak, hogy a fogszabályzóhoz váló Ortho fejet egyszerűen sehol nem találunk.

  • Jelentem
Rita06

Rita06

Jelentett

Kérek termékmintát teszteléshez. Köszönöm!

  • Jelentem
Julianna

Julianna

Jelentett

Hagyományos módon mosok fogat így szeretném kipróbálni az elektromost is,sok jót hallottam már így kíváncsi vagyok.

  • Jelentem

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által