Ha nem eszik a baba

Étvágytalan a gyermek

Vannak gyerekek, aki már négy falat után jóllaknak; mások szeretnek játszani az étellel és akadnak olyanok is, akik nem képesek az evésre koncentrálni.


A “rossz evő” gyermekek szüleinek első gondolata, hogy “vajon eszik-e a gyerek eleget?” és bizony nehéz ezen a kérdésen nem aggodalmaskodni. Azonban ha gyermeke boldogan játszik napközben, ugrándozik és szaladgál egész nap, akkor nincs ok az aggodalomra!

Mindenekelőtt fogadja el és bízzon gyermeke jóllakottság érzetében!

  • Az anyukáknak érdemes az alábbi tényeket észben tartaniuk:
  • a gyerekek fizikai fejlődése van, hogy lelassul;
  • étvágyuk idővel változik: rendszerint 18 hónapos kor körül csökken (persze ez nincs kőbe vésve) és többnyire az iskolás kor kezdetén visszatér;
  • az étvágytalanság az első jele a betegségeknek;
  • a gyermekek étvágyát a gondolataik befolyásolják, mint ahogy egyes ételek elutasítását is, amit általában összekötnek valami kellemetlen élménnyel;
  • ha a gyermek azt mondja már nem éhes, ne feltételezzük, hogy nem mond igazat; ha arra kényszerítjük, hogy mindent fogyasszon el a tányérjáról, a természetes jóllakottság érzete felborul.

Fontos a tálalás

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom
  • A hirtelen étvágyvesztés az alábbi okokkal hozható összefüggésbe:
  • A bölcsőde vagy óvoda első napjaiban fellépő szorongás;
  • az évszakváltozások;
  • a nyári meleg beállta.

Amennyiben gyermeke csak nagyon keveset, vagy semmit nem eszik egy-egy alkalommal, az még nem jelent problémát; lemaradását be fogja hozni a következő étkezés alkalmával. Pár apró trükkel azonban meghozható az étvágy: például egy színes tálalás, ahol a tányéron mindenből van egy kevés (egy szeletke kenyér, egy vékony csík sajt, pár szem dió vagy mogyoró, pár szem olivabogyó, két-három apró húsgombóc, egy koktélparadicsom és egy szelet sárgarépa), melyeket kézzel fogyaszthat a gyermek. Az ételeket soha ne használjuk föl a büntetésekhez vagy dícséretekhez!

Amikor a hiszti indokolt
Amennyiben a megfelelő mennyiséget még a fent említett csábítási módszer ellenére sem hajlandó elfogyasztani a gyermek, akkor meg kell találnunk a viselkedés okát. Például mit és mennyit eszik a főétkezések között? Gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy a nassok és gyümölcslevek összkalória tartalma elegendő ahhoz, hogy elvegye a gyermek étvágyát. Ilyenkor helyre kell állítanunk az étkezések ritmusát és idejét: kiadós reggeli, illetve a főétkezések között az édességek és csokik helyett egy alma, banán, vagy sárgarépa.
Az asztalnál rosszul viselkedő gyermek esetében az is lehet, hogy csupán figyelemre van szüksége és ily módon “üzen” apának és anyának. Csak igen ritka esetekben beszélhetünk egészségügyi problémáról, például étel intoleranciáról vagy lisztérzékenységről, de ezt csak egy gyermekorvos tudja kellően feltérképezni.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által