Fejfájás okai és kezelése

Fejfájás okai és kezelése

Nem kell, hogy fejfájás gyötörjön bennünket: íme a jelek, amelyekre érdemes odafigyelni, valamint pár jó tanács a megfelelő kezelési módszerekhez.


Az idők során a fejfásás olyan problémává vált, amelyet egyszerűen csak elfogadtunk. Gondoljunk bele: mikor látogattunk meg utoljára orvost, csupán egy fejfájás miatt? Olyan statisztikák mellett, amelyek azt mutatják, hogy világszerte minden ötödik embernek rendszeresen fáj a feje (ezeknek a 12%-a migrénes fejfájás), nincs sok értelme a néma szenvedésnek. Különösen, amikor könnyedén orvosolható problémáról van szó.

Mi is a fejfájás?
A fejfájás alatt minden, a fejet érintő fájdalmat értünk, amely az egy másodpercig tartó áramütésszerű fájdalomtól az akár több napon át tartó lüktetésig bármilyen típusú érzetet kelthet. A fejfájás két kategóriába sorolható: elsődleges illetve másodlagos típusokat különböztetünk meg. Az elsődleges fejfájás az, mikor a fájdalom ömagában jelentkezik, míg a másodlagos általában valamilyen meglévő betegség következtében lép fel.

Lehetséges kiváltó okok
Az évek során talán arra a következtetésre juthatott, hogy amikor csokoládét eszik, stresszel, vagy megiszik egy pohár bort, azonnal elkezd fájni a feje, ebből pedig egyenesen arra következtet, hogy ezek a fejfájás kiváltó okai. Téves. Van különbség a fájdalom tényleges oka, és a fájdalmat kiváltó utolsó lökés között. A legtöbb elsődleges fejfájás koponyán kívüli tényezőknek tudható be, melyeket szintén két csoportra oszthatunk: izomzati és érrendszeri eredetű okokra.

Az izomzati eredetű fejfájást az állkapocs és a nyakizmok túlterhelése okozza.
Az érrendszeri eredetű fejfájás oka az artériák és a koponyán lévő bőr közötti kapcsolatban keresendő. Az orvostudomány mai állása úgy véli, hogy az érrendszeri fejfájás okozza a migrént, míg az izomzati fejfájás a feszültségi fejfájás kiváltója. Ennek azonban ellentmond sok beteg migrénre történő panasza, akiknél kiderült, hogy a kiváltó ok mégiscsak muszkuláris eredetű.

Vezzesünk naplót!
Egy fejfájási napló vezetése könnyedén segíthet megtaláni bármilyen környezeti, vagy étellel kapcsolatos kiváltó okot, emellett háziorvosunknak is nagy segítségére lehet, amikor panaszainkkal hozzá fordulunk. Minden fejfájáshoz érdemes listáznunk:

 • A dátumot és időt (mikor kezdődött és mikor ért véget)
 • A fejfájás erősségét
 • A fájdalom típusát (áramütésszerű, lüktető, tompa)
 • Az előzetes tüneteket (pl. émelygés)
 • Lehetséges kiváltó okok (nemrég fogyasztott étel, esetleg futás)
 • Ha fogyasztottunk fájdalomcsillapítót, akkor milyet és mennyit?
 • Hatottak-e a fájdalomcsillapítók?
 • Fájdalom elmúlása – kicsit múlt el, teljesen, vagy egyáltalán nem?

Mikor forduljunk haladéktalanul orvoshoz?

 • Amikor a fejfájás a végtagok gyengeségével, homályos látással és beszédnehézségekkel párosul;
 • Bármilyen típusú rohamhoz vezet;
 • Ha a fejfájás egy fejet érintő sérülés eredménye;
 • Ha még korábban sosem tapasztalt fejfájást;
 • Ha lázas és nyaki fájdalmakkal küzd;
 • Ha a fájdalom fokozatosan rosszabbá válik.

A fájdalom erőssége és lokációja változékony, egyszer szorító másszor pedig hasogató érzés? Válasz: igen

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Feszültségből eredő fejfájások
Néhány ember hajlamos az izmokat érintő problémákra, melyek pl. a rossz ülőpozícióra, vagy az egésznapos autóban ülésre vezethetők vissza, s ezek mindegyike okozója lehet a feszültségből eredő fejfájásoknak. Ezek általában az ízületeket, a nyaki izmokat és idegeket, illetve az állkapcsot érintő problémáknak tulajdoníthatók. Az ilyen típusú fejfájások általános jellemzői:

 • A nyak mozgatásából eredő fájdalom;
 • A nyak mozgásterének korlátozódása;
 • Enyhe, gyötrelem-mentes fájdalom, amely szédüléssel és émelygéssel párosulhat;
 • Gyakori hát- és nyaki fájdalom;
 • Múltban történő trauma.

A „sinus” vagyis arcüregi fejfájások
A fájdalmaknak, melyeket összefoglaló néven arcüregi fejfájásoknak nevezünk, általában semmi közük az arcüreghez. Ezek valójában feszültségből eredő fejfájások, s mivel a betegek többnyire az arcüregben érzik a fájdalmat, gyakran összetévesztik a sinus problémákkal.

A fájdalom az egész fejre kihat, a mozgás pedig csak súlyosbít rajta? Válasz: igen

Kiszáradás
A nem megfelelő folyadékbevitel a fejben jelentkező fájdalommal fejezheti ki magát: ha erre a problémára beveszünk egy pohár vízzel lekísért tablettát, a fájdalom pedig elmúlik, akkor több mint valószínű, hogy nem a tabletta, hanem sokkal inkábbb a megivott víz művelt csodát.

Egyoldali fájdalom, émelygés és hányás kíséretében, egyértelmű kezdettel és végződéssel? Válasz: igen

Migrének
A migrén egy fejfájás típus, azonban nem minden fejfájás migrén. Ezzel együtt számtalan vita folyik a migrénes fejfájások kiváltó okairól. Amit tudunk, az az, hogy nők esetében gyakrabban fordul elő (ennek hormonális okai vannak), általában 4 és 72 óra közé tehető gyötrő lefolyásuk, a fej egyik oldalán (de gyakran mindkettőn) lehet érezni, illetve fény- és hangérzékenységgel, émelygéssel és hányással jár együtt.

Csokoládé és fejfájás
Egy nemrégiben, Londonban végzett tanulmány kimutatta, hogy a csokoládé a tesztalanyok 41%-ánál váltott ki migrént – ezt tehát célszerű nem túlzásokba esve fogyasztani.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által