Fény az alagút végén - Szürkehályog műtét

Fény az alagút végén - Szürkehályog műtét

A szürkehályog az egyik leggyakoribb betegség, amely a látásunkat veszélyezteti, a szemsebészet fejlődésének köszönhetően azonban megoldható problémát jelent.


Mitől alakul ki a szürkehályog?
A szürkehályog keletkezésének okát egyértelműen nem tudjuk, igaz, néhány dolog szerepet játszhat abban megjelenésében. A cukorbetegség és egyes sérülések következtében károsodhat a szemlencse fényáteresztő képessége, az azonban elmondható, hogy leggyakrabban idős korban kell számolni vele. Megelőzésére sajnos nincs mód, a kezelésre, azaz hályogsebészeti beavatkozásra pedig akkor van szükség, ha a beteg látását annyira korlátozza, hogy az életminőségét befolyásolja. Nem mindig kizárólag csak a műtét a megoldás, érdemes minél korábban felkeresni a szakembert, hogy megkezdhessük a szükséges terápiát.

Tünetei
A legjobban akkor tudjuk megérteni, hogy mit lát egy szürkehályogban szenvedő ember, ha megpróbálunk kinézni egy esőáztatta ablakon. A hályog súlyosságától függően, a látás egyre homályosabb lesz, a szemlencse tiszta állaga ugyanis zavarossá válik, és egyre kevésbé ereszti át a fényt. Jelentkezhet ezenkívül kettős látás is, a szemsebészeti beavatkozás nélkül pedig teljes vaksághoz vezet a betegség. A szürkehályog fájdalommentes, ha égő, szúró fájdalmat is tapasztalunk, más szembetegség állhat a probléma hátterében.

Kezelés
Hályogsebészeti beavatkozásra akkor van szükség, amikor a beteg már a hétköznapi tevékenységeit sem tudja elvégezni, korlátozza a látáskárosodása a vezetést, olvasást, a térben való eligazodást. Míg kezdetben segít a szem állapotán, ha erősebb fény mellett olvasunk, vagy erősebb szemüveget viselünk, később egyre fokozódik a látás elszürkülése. Ma már szerencsére nem kell örök vakságban élniük a szürkehályogban szenvedőknek, még öregkorban is jól műthető a betegség. A beavatkozás során az elszürkült lencsét eltávolítják, helyére pedig egy műlencsét helyeznek (szilikonból, vagy gumiból), amely tiszta állagának köszönhetően megfelelően átereszti a fényt. A műtét általában helyi érzéstelenítés mellett történik, és csak kevés kellemetlenséggel jár.

Ne feledjük, a látásunknál kevés fontosabb dolog van, őrizzük meg tehát szemünk egészségét, ne hagyjuk, hogy bármilyen probléma kezelésének elhanyagolása elhomályosítsa a „tekintetünket”!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által