Figyeljük az álmokat! - Álom és egészség

Figyeljük az álmokat! - Álom és egészség

„Csak álom volt…” Legyintünk reggel, miután a valóság meseszerűvé és távolivá varázsolja az álmainkat. Pedig az álom nemcsak véletlenszerű, megfejthetetlen képek halmaza, kutatók szerint az egészséges élet nélkülözhetetlen része.


Miközben álmunkban néha nem tudunk futni és kiabálni sem, viszont sokszor repülünk, mégis nagyon valóságosnak tűnnek éjszakai „élményeink”. Igaz, nem egész éjjel álmodunk, egyetlen éjszaka alatt 5-6 alkalommal jutunk el az alvás álmodó fázisába, az úgynevezett REM-fázisba, amit gyors szemmozgásos alvásnak neveznek. Nem véletlenül, egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a szemünkkel álomképeinket követjük, agyi aktivitásunk pedig még az éber állapotunkhoz képest is nagyobb. Több évtized alváskutatás kellett ahhoz, hogy bebizonyosodjon, akiket megfosztanak az álmaiktól és erőszakosan felébresztenek a REM-fázisban, neurotikus tüneteket mutatnak.

Az álom tehát létfontosságú szerepet tölt be az életünkben. Bár még keveset tudunk arról, hogy pontosan milyen funkciót tölt be az egészségünk fenntartásában, több érdekes magyarázatot is olvashatunk arról, hogy miért álmodunk egyáltalán. Az analitikus pszichológia hívei szerint például álmaink görbe tükröt tartanak elénk és a legapróbb álomfoszlánynak is jelentőséget kell tulajdonítani. Álmaink véleményük szerint a mélyen elnyomott érzelmeink és érzéseink felszínre törése, segítségükkel dolgozzuk fel azt a feszültséget, amely az elnyomás miatt halmozódik fel bennünk.

Más kutatók nem rugaszkodnak el ennyire a valóságtól, álmainkat „egyszerű” memóriafejlesztésnek tartják. Szerintük agyunk olyan csodálatos „szerkezet”, amely alvás közben rendszerezi újra a nappal begyűjtött információkat. Mint egy jól működő számítógép, emberi vezérlés nélkül osztályozza a fontos és kevésbé fontos adatokat. Miközben tehát a másik oldalunkra fordulunk, komoly szervezéssel foglalkozunk.

Az előbbi feltételezéshez hasonló elképzelések szerint valóban átszervezést folytatunk álmainkban, igaz a haszontalan információktól szabadulunk meg velük. Ha tehát valami megjelenik álmunkban, az azért történik, hogy elfelejtsük, nem pedig azért, hogy jelentőséget tulajdonítsunk neki. Ennek némileg ellent mond az a jelenség, hogy egyes álmunk visszatérő, a tudatalattinkat komolyan foglalkoztathatja.

Az álmok tehát nemcsak érdekesek, de valószínűleg hasznosak is. Sajnos minél öregebbek vagyunk, annál kevesebbet álmodunk, végleg azonban soha nem kell lemondanunk róluk. Éjszakai „élményeink” nélkül feszültek, idegesek, sőt, akár depressziósak is lehetünk. Álmaink fontos információt nyújthatnak lelkiállapotunkról, figyeljünk rájuk. Még akkor is, ha nem álmodjuk meg soha a lottószámokat.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által