Fogkőeltávolítás és megelőzés

Fogkőeltávolítás és megelőzés

A fogkő nemcsak csúnya, de árt is a fogaknak.


Ha nem távolíttatjuk el, súlyos fogágy-betegségeket okozhat, ami a fog kihullásához is vezethet.

A fogkő amellett, hogy kellemetlen szájszagot okoz, az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is előidézheti.

Mi is az a fogkő?
Étkezés során a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható úgynevezett plakkréteg, amely tulajdonképpen ételmaradékból áll. A nyálban található ásványi anyagok (kalcium, foszfát, fluor, só) hatására ez a réteg egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik – így alakul ki a fogkő. Kezdetben világossárgás színű, később pedig barnássá válik és egyre keményebb lesz.

Milyen betegségeket okoz?
Amellett, hogy esztétikailag sem szép, a fogkő az íny begyulladását okozza, amely emiatt vörössé és duzzadttá válik, étkezéskor és fogmosáskor pedig vérezni kezd. Ráadásul a fogínygyulladást általában kellemetlen szájszag is kíséri. Ha nem szüntetjük meg a problémát, egy idő után az íny visszahúzóik, majd elsorvad, ez pedig a fogak meglazulásához, érzékennyé válásához és később a kihullásához is vezet.

Oral-B Black 7000 CrossAction SmartSeries
Oral-B Black 7000 CrossAction SmartSeries
(138)

Oral-B Black 7000 CrossAction SmartSeries

Fedezze fel most!

Hogyan távolítható el?
Mivel a fogkő erősen tapad a fogakhoz, hatékonyan és sérülés nélkül csak fogorvos tudja eltávolítani. Többféle módszer létezik erre, de manapság az ultrahangos a legelterjedtebb. Ennek során az ultrahang rezgése pattintja le a fogkövet a fog felszínéről anélkül, hogy az megsérülne. Utána általában a fogakat polírozzák, hogy teljesen tiszták legyenek. A művelet nem fájdalmas, inkább csak kissé kellemetlen. Ha valakinek érzékenyek a fogai, természetesen kérhet a beavatkozáshoz érzéstelenítést.

Tippek a megelőzéshez
A fogkő kialakulásában nagy szerepet játszik az életvitel, a bevitt tápanyagok minősége, valamint a megfelelő szájápolás.

  • A szánkban található baktériumok a cukortól és a keményítőtől egyre csak gyarapodnak, ezért próbáljuk csökkenteni a cukorfogyasztást! Ha rágcsálni támad kedvünk, inkább együnk zöldséget, gyümölcsöt vagy magvakat.
  • Az is segít, ha az evést érett sajttal kezdjük, mert az megszünteti a plakk savtermelő képességét.
  • Minden étkezés után mossunk fogat, és használjunk fogselymet!
  • Fogmosáskor a fogak minden oldalát el kell érnünk, ez legkönnyebben és legalaposabban kis fejű elektromos fogkefével lehetséges.
  • Csaknem harmadára csökkenthetjük a fogkő és az ínygyulladás kialakulásának esélyét, ha fogmosás után szájvizet is használunk.
  • Ne dohányozzunk! Tanulmányok szerint a dohányosoknak sokkal hamarabb alakul ki fogkő a fogazatukon és az ínyük alatt, mint a nemdohányzóknak.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által