Fűszernövények otthon

Fűszernövények otthon

Főzni támadt kedve? Ahelyett, hogy a sószóróért nyúlna, irány a kert, friss és egészséges fűszernövényekért. A fűszernövényekkel kiválóan készíthetünk tápláló ételeket, amelyeket különlegesen, természetes „zöld” ízekkel dobhatunk fel. A fűszernövények gazdag vitaminforrásnak számítanak, magas az ásványi anyag- és rosttartalmuk, sok antioxidáns található meg bennük, valamint segítenek a sóbevitel csökkentésében is.


Ezeket az ehető növényeket évszázadok óta használják mind főzéshez, mind gyógyszerek készítéséhez. Praktikusak és könnyen tarthatóak még a legkisebb házakban, kertekben is. Íme néhány a legegészségesebbek közül, melyeket egyaránt érdemes termeszteni és fogyasztani tavasszal:

Petrezselyem
Akár az olasz sima levelű petrezselymet választjuk a maga erős ízével és forróságtűrő tulajdonságával, akár az enyhébb ízű és tovább eltartható borzos levelűt, semmiképp sem foghatunk mellé.
A petrezselyem lehetővé teszi a többi hozzávaló ízvilágának kibontakozását.
Ezt a szép zöld növényt gyakran alábecsülik, pedig kiváló tápanyagforrás. Gazdag klorofillben, C vitaminban és vasban. A klorofill, - minttudjuk,- elősegíti az oxigén metabolizmusát, ezáltal a petrezselyem képes a különböző szagok semlegesítésére. Épp ezért gyakran fogyasztják nyersen vacsora után, főként ha fokhagymás étel került tálalásra, ugyanis kiválóan semlegesíti a szagokat. A petrezselyem mindezek mellett vízhajtó hatással is rendelkezik, segít a gyomorrontás enyhítésében, valamint köztudottan segíti a vér tisztulását.
Egyszerűen csak aprítsuk fel és adjuk olasz, vagy más ételekhez.
A borzos levelű metélőpetrezselymet inkább csak a főzés végén, vagy közvetlenül a felszolgálás előtt használjuk.

Koriander
A csodálatos és változatos koriandernek mindenképp érdemes helyet szorítanunk a fűszernövénykertünkben, és használjuk is gyakran!
Ez a zamatos növény kiváló méregtelenítő, amely segít megtisztítani a testet a zsírszövetekben lévő (beleértve az agyat és az idegrendszert) a különböző nehézfémektől, mint a higany, vagy az ólom. A koriander emellett jó étvágycsökkentő, enyhíti a felfúvódást és a hányingert. Használjuk levesekhez, salátákhoz, serpenyőben sült ételekhez,vagy sült húsok mellé készített mártásokhoz, főleg ha valami könnyed,„virágos” és illatos végeredményt szeretnénk.

Oregánó
Mivel a szurokfűként is ismert fűszernövény vadon terem Olaszország és Görögország hegyein, ennek köszönhetően erős antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonsággal bír. Az „oregánó” szó jelentése görögül: „a hegy öröme”, ami igencsak találó elnevezése ennek az isteni fűszernek.
A görögök előszeretettel szórják a különböző feta sajt alapú salátákba, míg az olaszok paradicsomszószba keverve fogyasztják szívesen, pizzán vagy tésztán. Egy szelet fokhagymás kenyér egy kis aprított oregánóval fűszerezve igazi immunerősítőként szolgál tavasszal.

Zsálya
A serkentő és tisztító hatásáról ismert zsálya számos egészségügyi probléma enyhítésében segít, beleértve a fejfájást, az elszíneződött fogakat, rossz leheletet, alacsony libidószintet, vagy a menopauza tüneteit. Hatóanyagai segítik a zsíros húsok emésztését. A zsálya robosztus ízt kölcsönöz az ételeknek. Kiválóan illik a sertéshúshoz, ördöghalhoz és a kacsához, emellett előszeretettel alkalmazzák kolbászok fűszerezésére, valamint kebab töltelékhez.

Citromverbéna
Ezt a nyárias gyógynövényt gyakran használják vízvisszatartás orvoslására,kimerültség, depresszió vagy szorongás ellen. A citromverbéna nagyon jól illik jeges teákhoz. Keverjünk össze Earl Grey teát, Rooibost és egy kevés citromverbénát, ebből állítsuk össze az alap teát. Forraljunk fel egy kevés mandulatejet kókuszcukorral és vaníliarúddal, majd jégkocka formába öntve fagyasszuk le. Ha kész, adjuk az ízesített jégkockákat a már lefőzött teához, turmixgéppel keverjük össze,és élvezzük a hűsítő italt egy forró nyári napon!

Borágó
Ez a gyönyörű borágó kék és lila virágaival, kiváló forrása az omega-6 zsírsavaknak, melyek segítik a hormonok szabályozását, illetve csökkentik a vérnyomást. Enyhén sós, uborka ízű levelei nitrátot tartalmaznak. Ha forró parázsba dobjuk, kisebb tűzijátéknak lehetünk tanúi. Mutatós virágját gyakran használják desszertek, torták díszítéséhez, de akár salátákon is jól mutat.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Babérlevél
Az enyhén narkotikus és nyugtató hatása mellett, a babérlevelet az egészség és boldogság jelképeként is számon tartják.
A friss babérlevélnek erős, már-már keserű, csípős íze van. Szárított formájában egyaránt használjuk levesekhez, alaplevekhez, vagy hús és csirke ételekhez, ezzel finom ízt és különleges aromát kölcsönözve nekik.
Egy közepes fazék leves, vagy pörkölt ízesítéséhez mindössze egy babérlevélre lesz szükségünk. Azonban ne felejtsük el kivenni az ételből tálalás előtt!

Bazsalikom
A bazsalikom nem csupán az egyik legfontosabb fűszer a gasztronómiában,de kiválóan segíti az emésztést, valamint nyugtatja az idegeket.
A friss bazsalikomot többnyire a francia és az olasz konyhában használják pesto vagy paradicsom alapú ételekhez. Szárított formában is megtalálható (ez azonban sokkal markánsabb, curry-re hajazó aromával rendelkezik). Dobjuk fel a csirkesalátát néhány friss bazsalikomlevéllel, vagy akár a pizzára is tehetjük feltétként.

Sóska
Ennek a növénynek magas a C-vitamin tartalma, és egyfajta bőr- és vértisztítóként viselkedik. Markáns íze könnyen felismerhető, a legjobb, ha frissen használjuk. A sóskához jól passzol a tojás, vagy valamilyen párolt hal, de kiváló nyárias levest is készíthetünk belőle. Érdemes kipróbálni vízi tormával, újhagymával, póréhagymával, csirkehúslevesse, de párosíthatjuk valamilyen gyümölccsel, például nektarinnal. Oxálsavat tartalmaz, ezért a vese- vagy csukló illetve csontbántalmaktól szenvedők mértékkel fogyasszák!

Menta
A borsmenta hatóanyaga a mentol, ez adja a hűvös, friss karakterét a növénynek. A mentol segít csökkenteni a felfúvódást, enyhíti a görcsöket és a hányingert, valamit test- és lélekserkentő hatása is ismert. Készíthetünk belőle szószt vagy zselét, ami tökéletesen kiegészíti a báránysülteket. Összemorzsolhatjuk ananásszal és maracujával, ezzel feldobva a kedvenc fehér rumunkat, vagy ginünket.

Citromfű
A citromfű a dél-ázsiai konyhára jellemzően gazdag, citromos ízéről ismert. Serkenti az izzadást, miközben enyhíti az izom és hasi görcsöket.
Levesekhez adva friss, zamatos, citrusos ízhatást érhetünk el vele, de desszertek és smoothie-k ízesítésére is használhatjuk. Utóbbi esetben érdemes mézbe áztatni.

Csalán
A csalán kiválóan alkalmazható diétában, ha éppen néhány kilótól szeretnénk megszabadulni. Ez a gyógynövény serkenti a bélműködést, növeli a pajzsmirigyműködést, gyorsítja az anyagcserét, valamint felszabadítja a vastagbél nyálkahártyáját, ami lehetővé teszi a felesleges anyagok ürítését.
A csalánlevél szintén híres vértisztító tulajdonságáról, illetve gyulladáscsökkentőként, és allergia ellen is gyakran alkalmazzák. Igyuk teaként reggelente (vagyamikor szükségünk van a bélműködés serkentésére). A spenóthoz hasonlóan meg is főzhetjük, hogy megszüntessük csípősségét, sózzuk, borsozzuk, kis citrommal feldobva élvezhetjük az ízek harmóniáját.

Induljunk el a kokedama útján
A „kokedama” a fűszernövények beltéri termesztésének új módszere. Ennek a csodálatos és praktikus módszernek a lényege, hogy a növényt egy mohával borított agyaglabda köré ültetjük. Így erre a gömbre fog ránőni, amit le is lógathatunk a plafonról is. Egyszerűen csak spricceljük be vízzel, és gondoskodjunk arról, hogy kapjon elég napfényt.

Hogyan tároljuk a fűszereket?
A fűszernövényeknek viszonylag rövid az eltarthatósága, épp ezért a legjobb,ha magunk termesszük otthonés akkor vágunk belőle, amikor szükségünk van rá. Minél frissebb a növény, annál több benne a tápanyag és annál jobb az íze is. Ha mégis el kell őket tennünk, érdemes nedves papírtörlőbe csomagolva levegővel telt zacskóban tartani. A csokorban lévő növényeket szintén helyezzük zacskóba, úgy, hogy a szárukat víz érje.
Az elhalt fűszerek felélesztésére a legjobb módszer, ha visszavágjuk a szárukat, majd pár órára jég közé tesszük.
Ne felejtsük el alaposan megmosni őket használat előtt!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által