Hajtudomány

Hajtudomány

A hajfestés tudományát akkor sajátíthatjuk el, ha először megértjük, hogy pontosan MIT festünk.


Mindenekelőtt ismerkedjünk meg a haj szerkezetével!

 

HAJSZÁL

A hajszál három részből áll: a felhámból (kutikula), a hajkéregből (cortex) és a hajbélből (medulla).

A kutikula körülbelül 10 rétegnyi, egymást fedő, lapos lemezkékből álló szerkezet, amely a haj egészségéért felelős, mivel segít megvédeni a hajszerkezet belső részét, a cortexet.

A cortex a hajszál fő tömegét, kb. 70-90%-át alkotó, orsó alakú sejtekből álló védőköpeny. Ez a réteg tartalmazza a haj természetes pigmentjét, a melanint, és a hajfestés folyamata is itt megy végbe. A hajunk színét a melanin pigmentek mérete, alakja és elhelyezkedése határozza meg.

A medulla a hajszál legbelső része. Hosszúkás sejtekből álló mag, amely a hajszál közepén helyezkedik el.

 

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A HAJFESTÉS A HAJ SZERKEZETÉT?

Mivel a haj természetes pigmentje (a melanin) a hajkéregben, azaz mélyen a haj belsejében található amelyet a felhám rétege véd, a hajfestékek és szőkítők csak akkor változtatják meg a haj színét, ha a felhámon áthatolva elérik a hajkérget, és ott elég hosszú ideig fejtik ki hatásukat.

Számos hajtípus létezik—egyenes, hullámos, göndör, vagy ezek bármely átmenete. Génjeink apró eltérései hatalmas változást eredményeznek a hajunkat illetően, ezért a hajfestés megkezdése előtt fontos megismernünk saját hajtípusunkat. Például az ázsiaiak haja vastagabb és sprődebb mint a kaukázusi embertípusé, ezért a hajfesték nehezebben hatol át rajta és fejti ki hatását. Ilyen esetben hosszabb hatóidőre van szükség.

 

ÉRDEKES TÉNYEK A HAJRÓL

  • Teljes bőrfelületünk 95%-át valamilyen szőrzet borítja.
  • Egy fejen átlagban több mint 100,000 szőrtüsző található.
  • Egy kisbaba fején 1,100 szőrtüsző helyezkedik el négyzetcentiméterenként; 25 éves korra ez a szám 600-ra csökken, 50 éves korra pedig kb. 250-re.
  • A haj rendkívül rugalmas és ellenálló, főleg a húzással szemben; olyannyira, hogy egy azonos vastagságú rézhuzalnál is erősebb.
  • A haj egy hónap alatt kb. 1 cm-t nő.
  • A hajszálak kb. 1000 napig nőnek, majd kihullnak.
  • Életünk során egy szőrtüszőből kb. 20 új hajszál nő ki, amelyek több éven át nőnek mielőtt kihullnak.
  • Természetes úton naponta 50 - 100 hajszálunk hullik ki.

Születésünk után testünkben már nem képződnek újabb szőrtüszők.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által