Halogatás és hatékony időgazdálkodás

Halogatás és hatékony időgazdálkodás

A feladatokat alkalmankénthalaszthatjuk későbbre, de ha állandóan magunkat próbáljuk utolérni, eljött az újraszervezés ideje.


Kínos, ha folyamatosan a határidőn túli munkák miatt üldöznek minket. A halogatás nemcsak környezetünket irritálja, hanem stresszt okoz és károsan hat a rólunk kialakított kép, a karrier és a kapcsolatok alakulása szempontjából is.

Miért halogatunk?

Néha azért halogatunk, mert fáradtak vagyunk vagy elegünk van mindenből, máskor viszont a szorongás és a félelem áll a halogatás hátterében.

Ezek az érzések gátolják a kreativitást és cselekvésképtelenséghez vezetnek. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a bennünket szorongással, félelemmel és bizonytalansággal eltöltő feladatok halogatása által próbáljuk elkerülni a negatív és kényelmetlen élményeket.

Mi a különbség akésőbbre halasztás és a halogatás között?

Valószínűleg a halogatás következménye, amikor nem tartjuk be a határidőket, elszalasztjuk a lehetőségeket, amikor kapkodunk és munkánkat csak félig-meddig és nem a magunktól elvárt színvonalon végezzük el, és emiatt lehangolódunk, bűntudatot érzünk, haragszunk magunkra és akár szégyelljük magunkat.

Ha a többieknek mindig várniuk kell arra, hogy az általunk elvállalt feladatokat elvégezzük, ez egyrészt rendkívül idegesítő számukra, másrészt szakmaiatlan, és végeredményben az önzőség megnyilvánulása. A halogatás a kapcsolatokat hasonlóan megterheli.

Az új dolgokra való állandó törekvés nélkül senki nem képes sikeresebbé válni, értéket létrehozni és jól teljesíteni. Ha csak a tegnapi teendők és az elmúlt év céljai foglalkoztatnak minket, tulajdonképpen állandó versenyfutásban állunk a múlttal, ahelyett, hogy a jövőbe tekintenénk. Épp ezért alapvetően fontos visszaszereznünk az irányítást saját időnk felett.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Mindig az elejénél kezdjük! Szánjunk időt arra, hogy elgondolkozunk jelenlegi helyzetünkön. Készítsünk egy kisebb lépésekből felépülő akciótervet. A célok megvalósításához reális határidőket tűzzünk ki.

Minden nap végén nézzük meg, hogy teljesültek-e a tervezett lépések és a magunktól elvárt eredmények. Amennyiben nem, érdemes továbbra is figyelnünk saját haladásunkat, egészen addig, amíg napi szinten sikerül elérni a kívánt eredményt.

Jót tesz – főként az impulzív természetű emberek számára – néha tenni egy lépést hátra és újra megvizsgálni egy adott kérdést. Ebben az esetben a halasztás segít abban, hogy egy kis időt nyerjünk a végső döntés meghozataláig vagy lehetőség nyílik egy új megoldás megszületéséhez. A legfontosabb mindig az, hogy megtaláljuk az elhamarkodott döntések és a vég nélküli halogatás közötti egyensúlyt.

4 tipp az időbeosztást illetően

1. Vezessünk naplót.

2. Készítsünk napi, heti és havi feladatokat tartalmazó beosztást.

3. A fontos feladatokat részesítsük előnyben.

4. Tanuljunk meg nemet mondani a kevésbé fontos vagy alacsony prioritású feladatokra, vagy delegáljuk őket.


Szeretne hozzászólni a cikkhez? Ossza meg véleményét a Megjegyzés rovatban! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által