Felnőttként gondolkodik fogszabályzón? Íme minden, amit erről tudnia kell.


Wellness
12/05/2020


A fogszabályzó viselésének gondolatával felnőttként elsőre nehéz lehet megbarátkozni: hogyan fogok kinézni és milyen érzés lesz? Megéri-e majd az ára a végeredményt? Vajon valóban visszaadja-e majd mosolyom az önbizalmamat? Fogszabályzó szakorvosunkat, Dr. Anthony-t kérdeztünk az „Eleven Dental” fogászatból.

„Napjainkban egyre több felnőtt keres fel bennünket fogszabályzással kapcsolatban” – meséli Dr. Anthony. „A legtöbben esztétikai okokból vállalkoznak a feladatra, mivel szeretnének bátrabban mosolyogni, azonban van, hogy egyéb okok miatt kényszerülnek a fogszabályzó viselésére. Például azoknál a pácienseknél, akik fogkoronát, fogászati héjat vagy egyéb implantátumot szeretnének, lehetséges, hogy első körben a fogak megfelelő rendezésére van szükség ahhoz, hogy a kívánt eszköz végül a helyére kerülhessen.”

„Alapvetően a fogszabályzóknak kétféle típusa létezik: a kivehető és a rögzített verziók. Az, hogy kinek mennyi ideig kell viselnie, az adott fogászati probléma súlyosságától és a pácienstől is függ. Általában 12-18 hónap a legjellemzőbb, de ezt számos tényező befolyásolhatja. Az éjszakai fogszabályzóra már más szabály vonatkozik, hiszen azt a fogszabályzás utolsó fázisában, a fogak végső pozícionálására szokták használni. “ – nyilatkozza Dr. Anthony. De mi is a különbség a három típus között?

Kivehető fogszabályzó

„A kivehető fogszabályzókat a páciensek általában 3 hónnappal tovább viselik, mint a rögzítetteket, persze sok múlik az esetek súlyosságán is” – magyaráza el Dr. Anthony. „Az egyik legnépszerűbb változat a „láthatatlan” fogszabályzó, ami egy gumipajzshoz hasonlít. Ez, véleményem szerint is a legkiválóbb az enyhébb tünetek kezelésére. Kialakításuk kifejezetten felhasználóbarát, nincsenek benne élesebb kitüremedések vagy drótok, viseletük egyszerű, kényelmes és diszkrét. További előnyük, hogy evésnél vagy fogmosásnál kivehetők. Nem ajánlanám viszont azoknak, akiknek sok javítanivaló van a fogsorukon.”

Rögzített fogszabályzók

„A linguális fogszabályzók a fogak hátsó falán kerülnek rögzítésre és valamivel drágábbak, mint a fogszínű porcelánból vagy fémből készült változatok, melyek szintén fixen rögzülnek a fogakhoz. A linguális fogszabályzó is elsősorban azért népszerű, mert „láthatatlan”, még a kivehető verziónál is diszkrétebb. Velük szemben azonban viselete valamivel kényelmetlenebb, időbe telik mire megszokjuk. Vannak, akik kezdetben pöszítésről, selypítésről is panaszkodnak, ez a jelenség azonban pár hét elteltével elmúlik. Ezért ha valakinek a munkájához elengedhetetlen a beszéd, (például nyilvánosan kell fellépnie valahol) ilyen esetekben nem ajánlom” – figyelmeztet Dr. Anthony. A porcelán, a fém vagy a linguális fogszabályzó viseletének mérlegelésénél a tisztítás is szempont lehet. Ez, a linguális verzió esetében a legegyszerűbb. A szájápolással és a megfelelően végzett fogmosással kapcsolatban további információkat gyűjthet, ha elolvassa az alábbi írásunkat:

„A fluoridos fogkrémmel történő, rendszeres fogmosás rendkívül fontos a fogszabályzó viselése során is. Egy másik kritikus tényező a szénsavas üdítők és cukros gyümölcslevek fogyasztása, mivel ezek kikezdhetik a fogszabályzó flületét” – emlékeztet Dr. Anthony. „Ilyenkor egy jó minőségű elektromos fogkefe lehet segítségünkre, például a díjnyertes Oral-B Black 7000 CrossAction SmartSeries, amely a nehezen hozzáférhető területeken is rendkívüli alapossággal tisztít.”

TIPP: Amennyiben a fogak elszíneződése miatt aggódik, a Blend-a-med 3D White Whitening Therapy fogkrém használata javasolt, amely nemcsak fehérítésben segít, de egyben erősíti és óvja is a fogakat.

Retenciós sínek avagy éjszakai fogszabályzók

„Ezek az eszközök már nem állítanak a fogak pozícióján, azonban a fogszabályzó elhagyását követően alapvető fontossággal bírnak abban, hogy rögzítik a fogak új helyzetét és nem engedik azokat újból elmozdulni. Van, amelyiket mindössze 2 vagy 3 hétig kell viselni.”  A Seattle-ben található Washington Egyetem fogszabályzási részlegének professzora, Dr. Robert Little vizsgálatai megerősítik a retenciós sínek viseletének fontosságát. Dr. Anthony szerint „a kísérlet kimutatta, hogy míg a retenciós sínnel a rögzített fogak nagyobb eséllyel maradnak új helyükön, addig használatuk nélkül ennek épp az ellenkezője igaz. Épp ezért mindenkinek ajánlom, hogy az éjszakai fogszabályzók viseletét illetően konzultáljon fogorvosával!”

Felnőttként gondolkodik a fogszabályzó viselésén? Van a témával kapcsolatosan ötlete, meglátása? Ossza meg velünk hozzászólás formájában, majd további tippekért és termékekkel kapcsolatos információkért látogasson el az Oral-B honlapjára!