Tippek édesanyáknak:  hogyan beszéljünk lányunkkal az első mensturációról?

Tippek édesanyáknak: hogyan beszéljünk lányunkkal az első mensturációról?

Kamaszlánya bizony nagyon hamar felnő. Hogy segíthet neki felkészülni az első menstruációra? Segítünk: Ebben a fejezetben számos beszélgetési tippet, gyakran felmerülő kérdést (és választ) gyűjtöttünk össze – hiszen ha felkészült és tudja a válaszokat, az mindkettőjük számára könnyebbé teszi a helyzetet.


MIKOR KEZDŐDHET AZ ELSŐ MENSTRUÁCIÓ?

Az első menstruációt általában már 2 évvel korábban megelőzik apró változások, pl.: mellek növekedése 11-13 éves korban.  A hónalj- és szeméremszőrzet megjelenése általában arra utal, hogy hamarosan várható az első menstruáció. Mindez történhet hirtelen, de lehet fokozatos is.

HOGYAN TUDJA ELMAGYARÁZNI, MI TÖRTÉNIK?

Fontos, hogy lánya tisztában legyen azzal, mi történik a testével az első menstruáció előtt.

A következő módszer segítségével egyszerűen segíthet neki:

„Egészen eddig a tested úgy működött, mint egy kislányé. Most azonban elkezdesz átváltozni nővé. Ezt az időszakot úgy hívják, pubertás.  Nagyon gyorsan fogsz nőni, és a tested olyan lesz majd, mint az enyém: a melleid megnőnek, a derekad karcsúbb lesz. Mint minden nő, hamarosan neked is elkezdődik az első ciklusod, amit menstruációnak is hívnak. Ez azt jelenti, hogy a szaporítórendszered felkészül arra, hogy később kisbabád lehessen.

Havonta egyszer vérzést fogsz tapasztalni a hüvelyedből – ez teljesen normális. Első alkalommal némi nedvességet érezhetsz a fehérneműdben, különösen amikor ülés, vagy fekvés után felállsz. De nincs okod aggodalomra: ma már sok-sok olyan termék van, ami kényelmesebbé teszi számodra ezt a pár napot.”

Ha többet szeretne elmondani neki a ciklussal kapcsolatban: Még több információt itt talál.

MILYEN EGYÉB KÉRDÉSEK MERÜLHETNEK FEL LÁNYÁBAN?

Milyen gyakran fogok menstruálni?

Ezt most még biztosan nem tudhatjuk, mert a ciklusod most válik majd rendszeressé. Ez egyénenként nagyon eltérő lehet, és 22-től akár 43 naponta is megtörténhet. Az első pár év után fogod észrevenni, hogy a ciklusod szabályossá válik. Ha szeretnéd tudni, hogy mikor kezdődik a következő, akkor az a legegyszerűbb, ha feljegyzed a naptárba a ciklus kezdeti dátumát.

Fájdalmas-e a menstruáció?

Általában nem, de néhányan tapasztalnak menstruációs görcsöket, amik tulajdonképpen az alhasi izmok összehúzódásaiból adódnak. Ezek okozhatnak fájdalmat és kellemetlen érzést, de megtanulhatod, hogyan kerüld el őket: bizonyos gyakorlatok elvégzésével, kiegyensúlyozott diétával és a jó testtartás segítségével. Egy meleg fürdő is segíthet. Ha nagyon rossz, akkor az orvos felírhat gyógyszert, hogy enyhítse a görcsöket, így nem érzel majd fájdalmat.

Használhatok tampont?

Always Sensitive Sara Normal Long HU SI01
ALWAYS Ultra Sensitive Normal/Long Betétek
(80)

ALWAYS Sensitive védelem

Fedezze fel most!

Ha kényelmesnek érzed, akkor akár már a legelső ciklustól használhatsz tampont. A lányok sokszor szívesen kezdik az Always® Ultravékony Egészségügyi szárnyas betéttel, és ha már túl vannak néhány cikluson, akkor próbálják ki a tampont. Egyébként első tamponként a Tampax® Lite tamponok nagyon jók.

Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő termékeket?

Tapasztalatot kell gyűjtened. Kipróbálhatod a szárnyas betétet, a tampont, vagy akár a kettő kombinációját, és majd meglátod, mi a legjobb Neked. Ehhez kell egy kis idő, hogy kitapasztald, de én mindig itt leszek, hogy segítsek.

A ciklusom alatt minden mást ugyanúgy csinálhatok, mint a hónap többi napján?

Természetesen, az életedet egyáltalán nem változtatja meg a menstruáció!

Sportolhatok, miközben menstruálok?

Igen. Lehet, hogy a jobban megerőltető sportokhoz nem lesz kedved, de egyébként bármit csinálhatsz, még akár úszhatsz is, ha tampont használsz.

Látja majd bárki is rajtam, hogy menstruálok?

Nem, senki. Ha azonban nem szoksz hozzá, hogy viselj egészségügyi betétet, vagy tampont, akkor viszont lehet olyan érzésed, hogy mindenki téged néz. De a tény az, ha használsz Always® egészségügyi betétet, vagy Tampax® tampont, akkor biztos lehetsz benne, hogy senki nem vesz észre körülötted semmit! Szóval, ne aggódj!

Mit csináljak, ha hirtelen elkezdek vérezni és nem vagyok otthon?

Először is, emlékezz arra, hogy nincs mitől félned. Hogy ne érjen váratlanul, tarts egy-két egészségügyi betétet az iskolaszekrényedben és az iskolatáskádban. Tisztasági betétet is használhatsz azokon a napokon, amikor várod a ciklus kezdetét.

A ciklus alatt kell járnom orvoshoz?

Nem árt rendszeresen elmenni az orvoshoz kontrollra, de túl gyakran nem kell, hacsak nem aggódsz valamiért. 18 év felett, illetve, ha van barátod (mindegy, hány éves leszel akkor), nem árt évente egyszer elmenni egy nőgyógyászhoz.

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

cscsilla

cscsilla

Jelentett

Annyira örülök annak, hogy látom a Tampax tampont. már anya vagyok, 2 lánygyerekkel és már nem használom ezt a tampont. De fiatal voltam épp, amikor betört hozzánk is és imádtam a könnyű használat miatt. Így, hogy tudom, még van/létezik/vásárolható, már nem aggódok annyira a lányok miatt, mert ebben bízok, tudom, használhatják majd Ők is, nem okoz semmi problémát és sokkal-sokkal kényelmesebb/tisztább megoldás a "nehéz" napokra, mint bármi más. köszi P&G

  • Jelentem
test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test