Tegyünk együtt az iskolai kortárs bántalmazás ellen!

Vásárolj 2023. február 27. és április 7. között Head & Shoulders termékeket a magyarországi Rossmann üzletekben vagy a Rossmann Online Drogériában, mert most minden megvásárolt Head & Shoulders termék után 100 forintot adományozunk a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának.

A promóciós kampány hivatalos szabályzata itt érhető el.

1 termék = 1 adomány

A korpával küzdő tinédzsereket akár 2x gyakrabban érheti zaklatás.

Egy a P&G által vezetett 2020-as nemzetközi tanulmányból kiderül, a tinédzserek úgy érzik, a korpásodás megakadályozza őket abban, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amelyekben különben szivesen résztvennének.

A tinik arról is beszámoltak, hogy szorongással, önbizalomhiánnyal és magas stressz szinttel küzdenek, a korpásodás pedig hatással van a baráti kapcsolataikra és arra, mit gondolnak személyes megjelenésükről.

A Head & Shoulders márka célja, hogy véget vessen a kortárs zaklatásnak.

A korpásodás egy teljesen normális bőrprobléma, amely minden második embert érint. Szerencsére könnyen kezelhető, mégis, mint sok más dolog, a tévhitek és a megbélyegzés miatt a zaklatás forrása lehet. 3 tinédzserből 1-et zaklatnak, a korpás tinédzserek pedig 2-szer nagyobb valószínűséggel vannak közöttük.

A zaklatás soha nem megengedett, bármi is legyen a kiváltó oka!

Szeretnénk megszabadítani a világot a korpa okozta kellemetlenségektől, hogy senkit se tartson vissza a korpa attól, hogy azt viselje, amit viselni szeretne, az legyen, aki lenni akar, és úgy élje az életet, ahogyan szeretné.

** 2020-as nemzetközi tanulmány alapján.

Fedezd fel a Head & Shoulders termékeket és találd meg a számodra megfelelőt a Rossmann-ban!

A Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programja

A Hintalovon Alapítványban 2015 óta azért dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekek jogaira. Célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára. Azt szeretnénk elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek érdekeit és szempontjait.
És hogy mindenki megértse, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít.

Az Alapítvány egyik kiemelkedő programja az intézményi bántalmazás megelőzését szolgáló NEMECSEK Program, melynek célja, hogy a gyerekekkel foglalkozó szervezetek minél biztonságosabban működjenek.

De mit is jelent pontosan a kortárs bántalmazás, más néven „bullying”?

Kortárs bántalmazásnak azt a helyzetet nevezzük, amikor egy gyerek, vagy gyerekek egy csoportja tudatosan, szándékosan és rendszeresen olyat tesz, vagy mond, amely bántó egy másik gyereknek és túlmutat az alkalmi konfliktuson. A szerepek állandósulnak, a viszonyok kiegyenlítetlenek.

Bullying során a legtöbb figyelmet a bántalmazónak és az áldozatnak szenteljük, figyelmen kívül hagyva azt a fontos tényt, hogy a bántalmazás a legtöbbször tanúk, szemlélők jelenlétében zajlik. Az ő szerepük kulcsfontosságú, meghatározhatja a bántalmazás folytatását, vagy megszűnését.

Bullying esetén sokan csak fizikai bántalmazásra gondolnak, de a kortárs bántalmazásnak több formája létezik. Történhet fizikailag, szóban vagy akár online is. Fizikai bántalmazás például a verekedés, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. A kiközösítést és zsarolást is ide sorolhatjuk. Ezek online formáját „cyberbullying”-nak hívják.

bullying-image

Mit tehetünk ellene?

Ha kortárs bántalmazásról beszélünk, a legtöbbet a megelőzésért tehetünk. Ha azonban már kialakult helyzetet szeretnénk kezelni, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Ebben segít a NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve.

Hogyan segít a NEMECSEK Program?

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket. A programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt évek hazai tapasztalatai alapján állítottuk össze. Ezenkívül rendszeresen tartunk interaktív előadásokat, workshopokat, tréningeket a gyerekeket körülvevő szakemberek számára. 

A NEMECSEK Programról további részletek itt találhatóak: https://hintalovon.hu/nemecsek/

Az irányelv kidolgozható önállóan vagy az Alapítvány segítségével. Erről itt található bővebb információ.

NEMECSEK Program

Köszönjük, hogy segítesz nekünk adományozni!