Mit jelent a fenntarthatóság gyermekek számára? Olvasson tovább!


Otthon
18/08/2021

Hogyan neveljük a gyerekeket szórakoztató módon környezettudatosságra, és válaszoljuk meg a “Mit jelent a fenntarthatóság?” kérdését?

A jövő a gyermekeké, a “Péntekek a jövőért” mozgalom üzenete pedig önmagáért beszél: a kicsik készen állnak arra, hogy megóvják a természetet, persze csak akkor, ha otthon, az óvodában vagy az iskolában megtanították őket a környezetvédelem és fenntarthatóság alapvető szabályaira. Szerencsére a gyermekek kíváncsisága természetükből fakad, és nekik kell felfedezniük azt a világot, melyet aztán védelmezniük kell. Most olyan, - a gyermekek számára szórakoztató módszereket mutatunk be, - amelyek segítségével bővíthetők a kicsik környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretei.

A fenntarthatóság fogalma tömören és érthetően

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy:
  • valami „későbbre is megmarad”, és hogy a jövőben minden élőlény jól élhet a Földön;
  • csak annyit vegyünk el a természetből, amennyi vissza tudunk neki adni;
  • ne pazaroljunk;
  • védenünk kell az állatokat és a környezetet, ne szennyezzük hulladékokkal és kipufogógázokkal a talajt, a levegőt és a vizet;
  • oda kell figyelnünk arra, hogy senki ne éhezzen, és ne dolgozzon tisztességtelen körülmények között, csak azért, hogy mi olcsón vásárolhassunk szép dolgokat.

Mit jelent a fenntarthatóság? Tippek és ötletek a szórakoztató, környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztéshez

A gyerekek anélkül is tanulhatnak a környezetvédelemről és fenntarthatóságról, hogy közben unatkoznának. Csupán a következő “rejtett” tanulási trükköket kell alkalmaznunk:

Ismerjük meg ételeinket: a legfontosabb, hogy példákon keresztül szemléltessük gyermekünk számára a fenntartható életmód fontosságát. Járjunk együtt rendszeresen vásárolni, és válogassuk meg tudatosan, hogy mi kerül a bevásárlókosárba! Fontos, hogy mindig részesítsük előnyben a helyi és szezonális élelmiszereket! Látogassunk el termelői piacokra, ahol akár még a tejet adó tehenekkel is találkozhatunk. Ez remek módja annak, hogy szemléltessük a gyerekekkel, mennyivel környezetkímélőbb, ha nem hosszú távról, repülővel, hajóval vagy teherautókkal szállított ételt vásárlunk. Magyarázzuk el nekik azt is, hogy nem szabad mostoha körülmények között tartott állatoktól, kizsákmányolt gyermekektől vagy munkásoktól származó termékeket vásárolni.

A közös főzéssel szintén spórolhatunk az étellel. Hívjuk fel a fiatalok figyelmét az ételpazarlás elkerülésének fontosságára! Vonjuk be őket a folyamatba, amikor megmaradt összetevőkből készítünk új ételeket. Egy zöldségmaradékokból összeállított „mix” igen csábító lehet még az apróságok számára is, különösen, ha tetszetős nevet adunk neki, pl.: „szivárvány – vagy unikornis tál”.

Irány a zöld! A gyerekek leghatékonyabban tapasztalat útján nyernek a természettel és ökológiai összefüggésekkel kapcsolatos ismereteket. Bizonyos óvodák és általános iskolák már részletesebben foglalkoznak a témával. Végsősoron egyre fontosabbá válik, hogy a fenntarthatóság mindennapi életünk része legyen. Minden gyereknek érdemes már a kezdetektől megismerkednie a természettel, tegyünk hát velük rendszeres sétákat, és fedezzük fel, milyen állatok és növények élnek a környezetünkben! A tanösvények feladványai remek alkalmat kínálnak az ismeretszerzésre. Nem mellesleg: ha a kis természetbúvárok bepiszkolják magukat, az Ariel All-in-1 PODS Color Protection mosókapszula segítséget jelent a mosásban. Ezek az előre adagolt, apró kapszulák magukban ötvözik a leginnovatívabb tisztító s szövetvédő technológiákat.

Pattanjunk két kerékre: nem kell minden utat légszennyező autóval megtenni. Használjunk gyakrabban kerékpárt, utazzunk tömegközlekedési eszközökkel, vagy amennyiben a távolság megengedi, sétáljunk! A sétát ötvözzük a természet felfedezésével és élvezzük a friss levegőt. Masírozzunk a fenntarthatóság irányába, amely mindenkinek csak a javára válhat!

Kertészkedjünk! Mind a természetet, mind pedig a pénztárcánkat megkímélhetjük, ha magunk termesztünk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Amennyiben módunkban áll, hozzunk létre saját gyógynövény- és konyhakertet, és hagyjuk, hogy gyermekeink vállalják a felelősség egy részét. Ily módon szemtanúi lehetnek az elültetett növények fejlődésének, és megtanulhatják értékelni a boltokból származó gyümölcsökbe és zöldségekbe fektetett energiát. A természettel kapcsolatos ismereteket így otthoni környezetben is átadhatjuk.

Építsünk rovarhotelt! A méhek, a pillangók és egyéb rovarok számos ökoszisztéma nélkülözhetetlen részei. Hozzájárulnak a talaj termékenységéhez, elősegítik a növények szaporodását, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak élelmiszerellátásunkhoz. Az intenzív mezőgazdaság és a gyomírtók használata miatt azonban az őshonos rovarok populációja erőteljesen megcsappant, mely egyben a természet egyensúlyának felborulását is jelenti. Építsünk hát új otthonokat szárnyas barátainknak a kertben! Pár náddal összekötve, vagy egy vadvirágokkal beültetett vödörrel pillanatok alatt mini rovarszállodákat építhetünk. A gyerekek imádni fogják az új lakók érkezését!

“Megjött a Játékdoktor”: A szemetelés visszaszorítása a gyerekszobánál kezdődhet. Amennyiben a mackó elszakadt, vagy a kisautónak kiesett a kereke, először bízzuk a játékdoktorra, ahelyett, hogy a szeretett játék a szemetesben landolna. Talán a szülők is meg tudják javítani, de ha nem, akkor sincs baj: a lényeg, hogy megpróbáltuk. Így gyermekünkben is kialakulhat a dolgok értéke iránti megbecsülés, és nem válnak a pazarló társadalom részévé.

Játsszunk „szemétgyűjtőset”! A műanyagszennyezés az egyik legnagyobb probléma, amellyel bolygónk szembenéz. Menjünk hát szemétvadászatra gyermekünkkel! Adjunk nekik fényvisszaverő mellényt, vödröt, fogót és kesztyűt, és nézzük meg, mennyi szemetet sikerül összeszedni. Hozzunk fel szemléltető példákat, vessük fel például a kérdést, mi lenne, ha az állatok megennék a hulladékot. A kicsik egészen biztosan nem akarják majd, hogy egy sündisznónak fájjon a gyomra, és szívesen segítenek bármilyen állatmentésben! Győződjünk meg arról, hogy az összegyűjtött szemetet a megfelelő tárolókba helyezzük. Ily módon segíthetünk a Jar-hoz hasonló márkáknak abban, hogy a jövőben is 100% -ban újrahasznosított műanyagból készült termékeket gyártsanak, és elkerüljék a pazarlást.

Önnek is vannak ötletei arra vonatkozóan, hogyan lehetne a fenntarthatóság fogalmát egyszerűen megértetni a gyerekekkel? Ossza meg velünk!