Hogyan spórolhatunk az otthoni árammal? Egyszerű módszereink azonnal bevethetők!


Otthon
7/02/2023

A villanyszámla minden háztartásban az alapvető kiadások részét képzi. Érdemes kitapasztalni, hogy egyszerű szokások megváltoztatásával hogyan csökkenthető hatékonyan ez a költség. Ismerkedj meg néhány olyan egyszerű és gyakorlatias ötlettel, melyek segítségével nemcsak a háztartás büdzséjét, de a bolygónkat is megkímélheted. Töltsd le ingyenes útmutatónkat, melyben 20 egyszerű, a háztartási áramfogyasztás megtakarítását szolgáló módszert mutatunk be. Olvass tovább!

Kapcsold le a lámpákat és használd ki a természetes fény előnyeit

Ez az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja az árammegtakarításnak. Sajnos a legtöbben megfeledkeznek róla, pedig nagyon egyszerű, csak a villanykapcsolót kell megnyomni. Kezdetnek figyelj oda arra, hogy lekapcsolod a világítást minden alkalommal, amikor elhagysz egy helyiséget, még ha csak rövid időre is.

Ne felejtsd el teljes mértékben kihasználni a nappali fényt. Rendezd be otthonodat úgy, hogy a legtöbbet ki tudj hozni a napfényből. Amennyiben otthonról, laptopról dolgozol, helyezd át az íróasztalt az ablak közelébe, ezáltal fokozottabban megvilágítható a munkaterületed.

Ha teheted, mosogass mosogatógépben

Ha kézi mosogatás helyett a mosogatógépet választod, nemcsak vizet és mosogatószert, de áramot is megtakaríthatsz. Ha kiváló eredményt szeretnél elérni, használj Jar Platinum mosogatókapszulát! Formulája nem csupán a rászáradt ételmaradékot és zsírt távolítja el az edényekről és serpenyőkről, de a szűrőt és a mosogatógép egyéb belső alkatrészeit is megtisztítja. A mosogatógépet célszerű csak akkor elindítani, ha az teljesen meg van pakolva mosatlannal.

Válaszd az ökobarát főzést

A konyhában főzés közben is lehet pénzt megtakarítani. Íme néhány tipp, amelyek segítségével csökkenthető a villanyszámla, és környezetbarát módon készülhetnek az ételek elektromos vagy indukciós főzőlapon.

Először is a főzéshez mindig használj fedőt! Ezzel lerövidíthető a főzési idő, és az áramfogyasztás mértéke is csökken. Az is fontos, hogy jó minőségű, hővezető edényeket válasszunk hozzájuk illő fedővel és a főzőlap méretéhez igazodó aljjal. Ezzel akár 30% energiát takaríthatsz meg!

Válts hidegvizes mosásra és töltsd meg a mosógépet

Mosás során a víz melegítése veszi fel a legtöbb áramot, így az alacsonyabb hőmérsékletű programok sokkal „zöldebbek” és kevesebb áramot is fogyasztanak. Az Ariel Allin1 PODS mosókapszula még a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánik, akár 30 fokos hőmérsékleten is. Próbáld meg a műanyag helyett a karton csomagolást előnyben részesíteni, hogy a mosás valóban környezetbarát lehessen.

Az is fontos, hogy a mosógép ne csak félig, vagy alig megtöltve üzemeljen; pazarlás volna így elindítani. Amennyiben egy új háztartási gép beszerzését veszed fontolóra, ügyelj annak energetikai besorolására is. Az energiatakarékos készülékek vásárlása alacsonyabb fogyasztást és egyben alacsonyabb villanyszámlát is jelent.

Ügyelj a konnektorra

Nincs mindenki van tisztában azzal, hogy a készenléti üzemmód jelentős energiafogyasztó. Egyfelől kényelmes, hiszen az olyan készülékek, - mint például a számítógép vagy a laptop, - bármikor gyorsan bekapcsolhatók, azonban a standby módban lévő gépek folyamatosan fogyasztanak áramot! Célszerű tehát az aktuálisan nem használt eszközöket kikapcsolni, mert ezzel is csökkenthető az áramszámlánk.

A fűtésre is gondolj

Magától értetődő, hogy senki sem szeret fázni, de vajon indokolt-e minden helyiséget kifűteni egy házban vagy lakásban? Próbáljuk meg lekapcsolni a radiátorokat olyan helyeken, ahol nem feltétlenül van szükség fűtésre, például az előtérben vagy az illemhelyiségben. Az optimális alváshoz a hálószoba is lehet hűvösebb. A fokozott fűtés helyett jobb, ha melegen felöltözünk, pléddel betakarózunk és forró teát kortyolgatunk.

Javasoljuk, hogy legalább egy időre kipróbáld a fenti jótanácsokat, hogy személyesen is megtapasztalhasd azok a háztartásod költségvetésére gyakorolt pozitív hatásait. Arról nem is beszélve, hogy a bolygónk is hálás lesz érte.

Ajándékkal is készültünk neked: töltsd le ingyenes útmutatónkat, amely 20 egyszerű módszerét mutatja be annak, hogyan spórolhatsz az otthoni áramfogyasztással.