A lenvászontól a kevertszálas pamutig – Tartsuk formában nyári ruháinkat!


Otthon
4/06/2019
Az anyagok lengeségének, a hosszabb ideig történő viseletnek és a szabadban töltött időnek köszönhetően ruháink fokozott igénybevételnek vannak kitéve, ami megviseheti nyári darabjainkat. Íme, hogyan hosszabbíthatjuk meg élettartamukat!

Pamut

A pamut egy remek nyári alapanyag: jól szellőzik és gyengéd a bőrhöz, így tökéletes a forró nyári napokra. Hírhedt azonban arról, hogy mosás során könnyen összemegy, így legyünk elővigyázatosak a tisztításuk során! Egyes pamutruhák úgynevezett ,,előzsugorított” eljárással készülnek (erről a termék címkéje nyújthat útmutatást), így ezek esetében nyugodtan alkalmazhatunk forróvizes mosást a foltok eltávolításához. A többi anyag esetén maradjunk inkább a hidegebb hőfokon történő mosásnál, és használjunk Ariel Excel Colour & Style Folyékony Mosószert, melynek formulája 15°-on is ugyanolyan hatékonysággal tisztít, mint 40°-on. A kimosott ruhákat még vízesen húzzuk ki, majd szárítsuk őket természetes módon. (A zsugorodás elkerülése érdekében lehetőleg ne gépi szárítóval!) Amennyiben időszűkében vagyunk, csak rövid időre helyezzük a ruhákat gépi szárítóba, majd vegyük ki és engedjük, hogy végül maguktól megszáradjanak. A pamutot biztonsággal vasalhatjuk, ez még segíthet is az esetleges zsugorodások visszanyújtásában. A mintás és nyomott darabokat kifordítva, belülről vasaljuk a minták megőrzése érdekében!

Lenvászon

Nincs a nyarat még jobban kifejező anyag a lenvászonnál! Bár a közhiedelem szerint nehéz vigyázni rá, valójában gépi és kézi mosással egyaránt tökéletesen megőrizhetjük állapotát.
Gépi mosás esetén: Használjunk kíméletes mosószert, illetve langyos/hűvös vizet felhasználó mosóprogramot! A vászon igencsak hajlamos a gyűrődésre és mivel rengeteg vízet szív magába, a program lejárta után érdemes azonnal eltávolítani a mosógépből, kihúzogatni, és csak ezután kilógatni száradni. A gépi szárítástól a vászon összemegy – ezt mindig tartsa észben!
Kézi mosás esetén: Aki tudja, hogyan kell a kézi mosást hatékonyan végezni, annak garantált a megfelelő végeredmény. A lenvászon ruhákhoz használjunk megfelelő mosószert és meleg vizet! A mosószert még a ruhák belehelyezése előtt kezünkkel kevergetve oldjuk fel a vízben, majd a beáztatott ruhákat hagyjuk benne állni. Nyomkodjuk őket addig, amíg el nem távolítottuk a foltokat, majd öblítsük ki tiszta vízben háromszor, alaposan kicsavarva a vizet minden öblítés után. Rázzuk ki, majd teregessük ki a szárítóra!

Kevertszálas pamut

A kevertszálas pamut könnyű, rugalmas és szellős anyag – ennél fogva tökéletes választás gyerekeknek. Amíg nem tarkítja komolyabb folt, addig használhatunk hideg vizet a mosásához. Ellenkező esetben kezeljük a foltokat Ariel Original folyékony mosószerrel, melyhez használjuk az előkezelő kupakot! A nedves darabokat rázzuk és egyengessük ki, majd szárítsuk levegőn, a gépi szárítástól ugyanis összemehet az anyag, ezt pedig senki sem szeretné. 

Fehérek

Elképesztő, hogy a fehér darabok mlyen könnyen besárgulnak vagy elszürkülnek. Íme, hogyan őrizzük meg ragyogó fehérségüket:
Kezeljük a foltokat, amint megjelennek! Amennyiben a folt zsíros, használjunk meleg vizet, minden egyéb esetben jobban járunk hideg vizes mosással. Áztassuk ruhánkat pár órán keresztül Ariel Original mosópor, és víz keverékéből készített oldatban, majd kezeljük a foltokat Ariel Original folyékony mosószerrel (követve a csomagoláson feltüntetett utasításokat). Végezetül helyezzük a ruhákat a mosógépbe és indítsuk el a szokásos mosóprogramot.
Az egyszerű, hétköznapi foltokat meleg és hideg vízzel is egyaránt eltávolíthatjuk. A legnagyobb hatékonyság érdekében mossuk külön a fehér darabokat, majd szárítsunk kint, hogy a napsugarak természetes fehérítő hatása is átjárhassa a ruhákat.

Ön hogyan őrzi meg gyermekei ruhájának újszerű állapotát? Kíváncsiak vagyunk saját praktikáira, melyeket hozzászólás formájában oszthat meg velünk és olvasóinkkal.

További tippekért és ruhaápolási tanácsokért látogasson el az Ariel honlapjára.