10 szórakoztató program, esős napokra


Család
3/10/2018
Az esős napok unalmassága az évek múltával sem változik; íme 10 ötlet, hogyan vészeljük át az esős időt.

Ugyan néhány napot még túl lehet élni, de ha még hétvégenként, vagy a szünidő alatt is pocsék az idő, az még azokat a tizenéveseket is megviseli, akik amúgy szeretnek a szobájukban gubbasztani.

 

10 ötlet esős napokra

1. Ne csak ússzon! Egy sima uszoda helyett menjenek el egy kicsit távolabbi, ám élménymedencével is rendelkező helyre! Ezek ugyan kicsit drágábbak, viszont nemcsak jól fogják magukat mindannyian érezni, de több időt is fognak ott tölteni. Szerencsére nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban számos élményfürdő van már.

 

HIVATKOZÁSOK
http://www.aqua-world.hu/#

 

2. Játsszanak komolyan! Az esős napok például arra is jók, hogy új gyerekjátékokkal ismerkedjünk meg, és kihasználjuk az időt játékos tanulásra. Ahelyett, hogy csak előszednénk a társasjátékokat, mindenki válasszon egy játékot, és indítsanak egy bajnokságot, számon tartva, hogy ki miben nyert. A gyerekek vessenek be mindent, és próbálják meg elvinni az „aranyérmet”!

 

3. Készítsenek filmet! Egy DVD film megnézése helyett vegyék elő a videokamerát - amit valószínűleg már úgyis rég nem használtak - és forgassanak saját filmet! Találjanak ki egy vicces történetet, készítsenek jelmezt vagy használják fel a lakás kulisszáit. Ha elkészült a „nagy film”, akkor egy tál pattogatott kukorica mellett nézzék meg a végeredményt.

 

4. Változtassanak a lakáson! Természetesen egy teljes átalakításba nem kell belefogni, amivel a fél lakást megváltoztatnánk, de néhány apró dologgal feldobhatjuk a szobákat és a gyermekeink hangulatát is. Hagyjuk, hogy a gyerekek maguk találják ki, min szeretnének változtatni szobájukban. Fontos, hogy a szobákon mindig csak egyesével haladjunk; valahova tenni kell a bútorokat! Nem is gondolnánk, hogy a gyerekek már egy fal más színűre festését is mennyire bulinak tartják; ha nem akar ennyire nagymértékű változtatásokat, vegyen néhány falmatricát, és hagyja, hogy a gyerekei szabadon kibontakozzanak és ragasztgassanak!

 

5. Tanuljon meg néhány bűvésztrükköt. Egy bűvészkönyv vagy bűvészkészlet, esetleg az internet segítségével könnyedén megtanulhatunk néhány trükköt, amit másnap már ki is tudunk próbálni barátainkon vagy munkatársainkon.

 

6. Főzzön valamit! Extra szabadidejében akár főzhet valami különlegeset is! Kérdezze meg gyerekeitől kedvenc ételüket, majd ezeket készítsék el közösen! Akár főzhetnek többféle finomságot is, és néhány barát áthívásával még egy rögtönzött fogadást is rendezhetnek. Ha nincs kedve bevonni a gyerekeket a készülődésbe, akár Ön is megpróbálhat főzni valami újat. A gyerekek valamilyen nem várt, különleges alkalomkor sokkal tovább maradnak (nyugton) az asztalnál.

 

7. Fedezzenek fel valamilyen új sportot! A családi bowlingozás helyett kipróbálhatnak akár valamilyen extrémebb dolgot is. Sokan megfeledkeznek olyan egyszerű sportokról, mint a tollaslabdázás. Szedjék elő a tollas ütőket és béreljenek ki egy pályát egy közeli sportközpontban!

 

8. Fedezzenek fel új dolgokat! Manapság már sok városban vannak olyan helyek, amiket akár többször is érdemes lehet meglátogatni, nem számít, hogy gyermeke szeret-e múzeumba járni. Nézzen ki valami új helyszínt ahelyett, hogy sokadjára is ugyanazokat a kiállításokat járnák végig! Ha elég érdekes a program, akár még idősebb gyermekei is csatlakozhatnak.

 

9. Lomtalanítsanak! Ha azt szeretné, hogy gyermekei is kitakarítsanak, önnek kell példát mutatnia, ha már úgyis otthon kell maradniuk. Rendezzenek „lomtalanítási versenyt”, aminek a végén közösen eldönthetik, melyik szoba lett a legszebb. Ha ezzel végeztek, üljenek le, és nézzék át, mit fognak elajándékozni, mit lehet újrahasznosítani, vagy akár mivel lehet egy kis pénzt is keresni, pl. a vaterán, vagy a teszvesz.hu-n.

 

10. Hozza ki a művészt mindenkiből! Míg régen elég volt pár tubus tempera vagy vízfesték, idősebb gyermekeink figyelmét ezek sajnos már nem kötik le. Gyurma helyett szerezzen be egy kis agyagot vagy olajfestéket és jó minőségű festőpapírt, majd ajánlja fel, hogy modellt ül egy arcképhez; így megmutathatja, hogy alkotni idősebb korban is élvezetes lehet.