6 ökobarát tipp az iskolakezdéshez


Család
2/09/2022

A nyári vakáció véget ért, kezdetét veszi egy újabb tanév. Hogyan indítsuk iskolába gyermekünket környezetbarát módon? Ismerkedjen meg az öko-tanfelszerelésre és egészséges diákételekre vonatkozó ötleteinkkel, melyekből az is kiderül, hogyan használhatja fel az iskolakezdés időszakát a környezettudatos gondolkodásra való neveléshez.

Nem lehet elég korán elkezdeni

A pazarló vásárlások elkerülésére és az újrahasznosítás fontosságára meg kell tanítanunk a gyerekeket, hiszen a környezettudatosság sokkal többről szól, mint szelektíven gyűjteni a papírt és a műanyagot. A legfontosabb, hogy a környezetvédelem egyre hangsúlyosabb időszakában olyan érzékenység és odafigyelés alakuljon ki a kicsikben, melynek köszönhetően felelős és tudatos felnőttekké válhatnak majd.

Az ökoempátia, a környezetkímélő, helyes szokások kialakítása és a természet szeretete, tisztelete, elengedhetetlen részét kell, hogy képezzék gondolkodásmódunknak. Csemetéinket már olyan apró eseményekkel is formálhatjuk a megfelelő szemlélet kialakítására, mint például a reggeli iskolába menetel: ősszel és télen megetethetjük az éhező madarakat vagy kóbor cicákat, tavasszal pedig közösen csodálkozhatunk rá az éledő természet szépségére.

Kevesebb hulladék a tanfelszerelés tudatos összeállítása révén

Mindenekelőtt tartsunk alapos szemlét gyermekünk íróasztalában, és sorakoztassuk fel mindazokat az eszközöket, melyeket idén is újra tud használni. Maradtak tavalyról ép zsírkréták és üres rajzlapok? Biztos, hogy szükség van új vonalzókra? Használható állapotban van még az iskolatáska vagy az uzsonnásdoboz?

A fogyasztás, és ezáltal a hulladékképzés csökkentése az ökobarát életmód egyik legfontosabb eleme, melyet leginkább azzal segíthetünk elő, ha odafigyelünk a vásárlásokra. Év elején a tanszerek beszerzése előtt érdemes összeállítanunk egy pontos listát, így nem csupán felesleges kiadásoktól kímélhetjük meg pénztárcánkat, de máris tettünk valamit a környezetünkért. Figyelmesen olvassuk el a termékek címkéin feltüntetett jelzéseket, és válasszuk az ökobarát, újrahasznosított anyagokból készült változatokat. Szerezzünk be mérgező anyagoktól mentes festékeket, újrahasználható tollakat és 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült papírárukat.

Hasonló odafigyeléssel vásároljunk ruházatokat is, és csak abból vegyünk újat, amire valóban szükség van. A kicsik gyorsan kinőnek a ruhákból, ezért keressük az olyan lehetőségeket, melyeknek keretében ingyen elcserélhetjük egymás között az ép darabokat. A kiadások megtakarítása mellett ráadásul új ismeretségekre is szert tehetünk!

Egészséges és ökobarát iskolai étkezés

Fontos, hogy gyermekünk egészségesen étkezzen, hiszen ebből nyeri az energiát, ez segíti elő a tanulás hatékonyságát és a megfelelő fizikai fejlődést. A zöldségek, gyümölcsök és mogyorófélék minden uzsonnásdoboz részét kell, hogy képezzék.

Figyeljünk oda arra is, mibe helyezzük gyermekünknek a vizet, élelmiszereket. A legtöbb műanyagdoboz és vizespalack az egészségre káros anyagokat, például BPA-t, PVC-t vagy fatalátokat tartalmaz. Műanyag helyett próbáljuk ki a rozsdamentes acélból készült változatokat!

Iskolába, zölden

Válasszuk a közlekedés környezetbarát alternatíváit: a kerékpárt, a rollert vagy a gyaloglást. Ezzel nemcsak a környezetet kíméljük, de oxigéndús levegőhöz juttatja a fiatalokat, mielőtt beülnek az iskolapadba. Ha együtt indulunk gyalog az iskolába, a természet szépségeire, értékeire is rámutathatunk, erősítve ezzel a tudatos gondolkodást és ökoempátiát.

Az EverydayMe részletes, ingyenes útmutatóját a fenntartható iskolakezdés témájában itt töltheti le.