A legfontosabb venni- és tennivalók iskolakezdés előtt


Család
12/01/2020
Lassan itt a nyár vége, amikor a gyerekeknek vissza kell térniük az iskolapadba. Ellenőrző listánk segítségével stresszmentes lesz az augusztus, és marad még egy kis idő a pihenésre. Gondoltunk az elsősökre is, így adunk tanácsokat ahhoz is, hogy náluk mire kell figyelni és hogyan készítsük fel őket az iskolára.

Ellenőrzőlista az iskolakezdéshez:  Iskolatáska: vegyük elő a tavalyit, és nézzük meg, hogy jó állapotban van-e még, a gyerek méretének és igényeinek megfelel-e, valamint tisztítsuk meg alaposan. Ne hagyjuk ki a döntésből a gyereket! Ha első alkalommal veszünk táskát, lehetőleg olyan helyre menjünk, ahol segítséget is nyújtanak a méretválasztásban. Fontos, hogy ergonómiailag jól illeszkedjen a gyerek hátára, hiszen nagy terhet kell majd cipelni.

  - Tolltartó: nézzük át a tavalyit, hogy pontosan milyen ceruzák kellenek bele, amelyek elfogytak. Elsős gyereknél nagy a kísértés, hogy eszközökkel teli változatot vegyünk, azonban érdemes megnézni az iskolában kapott eszközlistát, és inkább az alapján megtölteni, mert előfordulhat, hogy külön kellene még hozzá venni dolgokat, és a végén még többet kell költenünk.

  - Tornazsák: próbáltassuk fel a gyerekkel a tornafelszerelését, és pótoljuk, amit kinőtt. A sportcipőt se felejtsük el! Ha új tornazsákot veszünk, beszéljük meg a gyerekkel, hogy nemcsak a mintája fontos, hanem az is, hogy – ha már nagyobb a gyerek – belefér-e a tornacipő, a póló, a sort és a melegítő.

  - Füzetek, kiegészítők: nézzük meg a tavalyi órarendet (és esetleg a neten a felsőbb évfolyamét is), és az alapján számoljuk össze, milyen füzetből mennyi kell. Az alsósok valószínűleg az előző év végén kaptak listát, hogy milyen egyéb eszközökre lesz szükség, az alapján még a hónap elején vásároljunk be. Augusztus végén az áruházakban általában már összevissza van minden dobálva, így akkor nehezebb a dolgunk.

  - Benti cipő: szinte biztos, hogy a gyerek a tavalyit kinőtte, úgyhogy próbáltassuk fel vele, és ha tényleg ez a helyzet, még most menjünk el újat venni. A kicsiknél se gondoljuk, hogy jó lesz az elhasznált, kicsit már kinőtt nyári szandál! Gondoljunk rá, hogy egész nap fogja viselni, tehát legyen a cipő megfelelő méretű, és tartsa jól a bokáját. Ne feledkezzünk meg a cipőszsákról sem: nézzük meg, nem kell-e megvarrni vagy újat venni.

  - Tízórais doboz, kulacs: a doboz ne csak divatos, hanem praktikus is legyen, esetleg legyen benne elválasztó, hogy a felszeletelt gyümölcsöt el tudjuk különíteni a többi ételtől. Ha nagyobb a gyerek, és tud rá vigyázni, lehet a kulacsa üvegből, mert azt könnyebb tisztítani. Ha műanyagot veszünk, számoljunk azzal, hogy idővel újat kell venni, mert azt nehezebb tisztán tartani.

Extra tipp
Hogyan készítsük fel lelkileg az elsős gyereket a sulira?
 1. Csökkentsük a félelmét!
  Sose mondjunk neki olyasmit, amivel az iskola fontosságát hangsúlyozzuk, mert azzal csak megijesztjük. Fontos, hogy örömmel várja az első napot, tehát inkább azt tudatosítsuk benne, hogy a sulikezdés egy örömteli esemény, mert végre a nagyok közé tartozik majd, érdekes dolgokat fog megismerni és lesznek új barátai. Mesélhetünk neki a saját iskolakezdésünkről is, hiszen az ismeretlen dolgoktól szoktunk a leginkább félni, és így lesz elképzelése arról, hogy mi vár majd rá.
 2. Járjuk végig előre az iskolába vezető utat!
  Ha már augusztusban kipróbáljuk, hogyan jutunk el az iskolába, elsején a már ismerős útvonalon haladhatunk, ami megnyugvással tölti el a gyereket.
 3. Keressünk osztálytársakat!
  Biztos vannak olyan gyerekek az oviból, akikkel egy osztályba fog járni. Csináljunk velük közös programokat, hogy újra összebarátkozzanak, így az elején nem fogják magukat annyira egyedül érezni. A nyári szünet ugyanis a kicsiknek még elég hosszú, így újra össze kell szokniuk.
 4. Ne kérdezgessük a suliról!
  Várod már az iskolát? Izgulsz, milyen lesz a suli? Örülsz, hogy végre iskolába fogsz járni? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésektől a gyerek csak ideges és zavart lesz, ráadásul aggódhat, ha esetleg nem azt érzi, amit a szülei elvárnak tőle. Kérjük meg a környezetünkben élőket is, hogy kerüljék az ilyen faggatózásokat.