A mosás története


Család
24/02/2021
Mosni muszáj, de szerencsére ma már senkinek nem jelent gondot ennek az egyébként meglehetősen fárasztó házimunkának az elvégzése, hiszen mindenkinek van mosógépe.

De nem mindig volt ez így.

A mosás időigényes és fárasztó feladat - feltéve, ha nincs mosógépünk. Íme, a mosás története dióhéjban.

Kézi mosás
A ruha mosásának igénye az emberekben nagy valószínűséggel akkor merült fel először, amikor a textíliákat elkezdték ruhaként használni. Eleinte folyókban, patakokban nyomogatták kézzel, majd faragott botokkal verték, ütögették a ruhákat, később kutak mellé állított dézsákban mosták tisztára azokat.

Mosókerék
A ruha mechanikai erővel történő tisztításának első próbálkozásai közé tartozik a mosókerék, amelyet álló vagy folyóvízbe tettek, és kézi erővel hajtottak meg. Erre a szerkezetre az első utalást 1802-ből Angliában találjuk. Ugyancsak Angliából származik az ún. „yorki mosógép", amely 1750-ben látott napvilágot, és ez az első, kifejezetten háztartási célokra készült mosószerkezet. Alapja egy fakád, amelybe keverőszerkezetet építettek. Egyébként a nagy polihisztor, Leonardo da Vinci is foglalkozott a mosás témájával, és a rajzai között szerepelt egy mosógép vázlata is. Az első mosógépet azonban 1691-ben fejlesztették ki Angliában. Az eszköz kartonnyomók számára készült, és egy bizonyos John Tyzacke nevű mérnök nevéhez fűződik.

Az első mosódob
1858-ban az első dobbal felszerelt mosógépet az amerikai Hamilton Smith szabadalmaztatta. A fából készült dobot ekkor még kézzel hajtották, 1874-től viszont már forgó fogantyúval - egy Bill Bracks nevű feltalálónak köszönhetően.

Gőzmosógép
1880-ban Amerikában jelent meg az első gőzmosógép, amelyben gőz melegítette fel a ruhákat a dobban.

Elektromos mosógép
A legtöbb forrás tévesen Alva J. Fisher nevéhez köti az első elektromos változatot, ám valószínűleg a Ford Motors munkatársa, Louis Goldenberg volt az első, aki a mai mosógéphez hasonlatos tervet elkészítette, őt pedig Woodtr követte. Csak utánuk alkotta meg 1901-ben Fisher a Thor nevű, horganyzott káddal és elektromos motorral felszerelt masinát, amely leváltotta a rossz hatásfokkal működő, gázzal, illetve gőzzel üzemelő elődöket. Még ugyanebben az évben a német Karl Louis Krauss kifejlesztette azt a különleges mosógépet, amelynek a dobja már lyukacsos volt.

Az első automata
Először 1946-ban, Amerikában került piacra az első teljesen automata mosógép.

Plusz funkció: a centrifugálás
Az első centrifugáló mosógép 1956-ban jelent meg. A centrifugálás azon az elven működött, és működik ma is, hogy amikor a dob fordulatszáma 500 fölé emelkedik, a benne elhelyezett ruhák a centrifugális erő következtében a dob falához tapadnak. A ruhát ugyan megfogja a dob, de a bennük lévő vízrészecskék a tehetetlenségi erő következtében az apró lyukakon keresztül kirepülnek.

A legújabb technológia
Az egyre fejlődő technikának köszönhetően ma már olyan mosógépet is vásárolhatnánk, amelyhez még mosószer sem szükséges, de szakértők szerint az igazán makacs foltok eltávolításához azért kell valamilyen adalék. A legújabb fejlesztésű és legegyszerűbben adagolható ilyen mosószer a mosókapszula, amely a különleges, többrekeszes formatervezésnek köszönhetően a mosás kezdetéig stabilan, elkülönítve tárolja a hatóanyagokat, és koncentrált tisztítóerővel rendelkezik.