A szabadban játszás fontossága: a családi összetartozás erősítése


Család
1/03/2021
A szabad levegőn történő játék nemcsak nagyszerű móka, de a család minden tagjának fizikai és érzelmi egészségére is kiváló hatással van, így még egy kis kosz sem árthat nekünk! Íme, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet szabadtéri programjainkból!

Amennyiben visszaemlékszünk gyermekkorunkra, bizonyosan találunk néhány olyan emléket, melyekben szüleink a napsütéses (és olykor a kevésbé napsütéses) napokon „kikergettek” bennünket a friss levegőre. Mindezt nem véletlenül tették: a szabad levegőn folytatott játék mindenkinek jót tesz, pláne a gyerekeknek! Kutatások bizonyítják, hogy a szabadtéri játszás javítja a gyerekek látását (a távoli dolgokra történő fókuszálás és a természetes fény segítenek a rövidlátás megelőzésében), illetve hogy az, remekül fejleszti a gyermekek motoros készségeit, izmait és általános erőnlétét. Úgy tartják, hogy már pusztán 5 perc a szabadban is sokat számít egy gyerek mentális egészségét és önmegítélését illetően. 

A szabadban folytatott játék az immunrendszert is erősíti. Az emberi szervezet a természettel összhangban fejlődött, és kétségtelenül számos bizonyíték van a szabadban töltött idő pozitív egészségügyi hatásaira. Sok minden, ami az egészségünkhöz és boldogságunkhoz szükséges, a természetből származik, ezért például a baktériumok és gombák (vagyis a testekben élő mikroorganizmusok) elengedhetetlenek egy egészséges szervezet fenntartásához. Az orvostudomány már kutatja, hogyan gyógyíthatók a krónikus betegségek antibiotikum helyett a baktériumok, paraziták és föld segítségével: a természetes környezet ugyanis óriási mértékben erősíti az immunrendszert. 

Engedjük hát ki a lakásból gyermekeinket és hagyjuk őket a szabadban játszani! Miután  végeztek, indulhat a mosás. A modern mosószerek és porok kíméletesek a bőrrel szemben, illetve egyesek még vissza is állítják a ruhák eredeti színét. Ilyen az Ariel PODS 3az1-ben kapszula is. Vannak persze alacsonyabb hőmérsékleten használható termékek is, ilyen az Ariel folyékony mosószer. Nem jelenthet hát fenyegetést a legpiszkosabb szabadban töltött játék sem, ugyanis mindenki nyer! 

4 remek szabadtéri játék
Dombról legurulás
Sokszor az egyszerűségben van a szépség: van valami varázslatos abban, amikor nézzük, ahogyan a gyerekek felszaladnak a domb tetejére majd újra és újra legurulnak onnan. A kicsik egyszerűen imádják ezt a játékot, ráadásul remek módja annak, hogy szó szerint közelebb kerüljenek a földhöz!

Ugráló lovacskák
Ez egy nagyszerű séta közbeni játék, amikor a kicsik már elfáradtak és szinte csak vonszolják lábaikat. Válasszunk ki nekik valamit az úton: lehet az akár egy fadarab, egy árnyék vagy egy pocsolya is, és tegyünk úgy mint a lovak, akik átugorják az akadályokat. Varázsütésre megfeledkeznek majd fáradtságukról, s mielőtt észbe kapnának, már el is érték a céljukat!

Medvevadászat
Merítsünk ihletet ebből a szerethető klasszikusból, és kezdeményezzünk kalandozást a nagy erdő rengetegében, felkutatva az ismeretlent! Vigyünk magunkkal ceruzát és fényképezőképet, hogy dokumentálhassuk a felfedezéseket, illetve ne feledkezzünk meg a piknikről sem! 

Kertészkedés
A kertészkedés remek kombinációja a testmozgásnak és a természetben töltött időnek, nagymértékben javítva közérzetünket. Ebben a tevékenységben ráadásul az egész család részt vehet,  még a nagyon fiatal gyerekek is, akik segíthetnek a virágcserép megtöltésében vagy a magok elvetésében. Mindemellett a kertészkedés megtanítja a gyerekeket arra, honnan fejlődik ki az étel, ráadásul nincs nagyobb elégedettség, mint a saját magunk által termesztett zöldségek elfogyasztása. Már napi 10-15 perc is sokat számíthat, csak ne feledjük a karokat és lábakat naptejjel bekenni!

Ön és családja hogyan töltik idejüket a szabadban? Ossza meg velünk ötleteit kommentben!