Anna és a zöld felső története


Család
3/10/2018
Szeretnék elmesélni egy történetet a zöld felsőmről.

Nagyon szép darab volt. Mint később kiderült, nemcsak az én szívemnek volt kedves, de a férjemének is.

A cégem nemzetközi kapcsolatairól tartott egyik előadásomon is ezt viseltem, a leendő férjem pedig a közönség soraiban ülve elmélkedett a kapcsolatokról, de nem a nemzetköziekről, hanem a személyesekről: azaz rólunk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy minderre sosem derült volna fény, ha nem lép közbe az egyik barátja, aki elmondta, hogy leendő férjem az előadás utáni iszogatás közben egyértelműen közölte vele, hogy kiszemelt engem magának.

Kapcsolatom a kedvenc zöld felsőmmel nem lett túl hosszú életű - legalábbis a férjem szempontjából. Ugyanis találkozásunk után meg akartam őrizni ezt a felsőt az örökkévalóságnak. Az emberek többsége köztudottan ünnepként tartja számon azt a napot, amikor élete nagy szerelmével találkozott - én úgy kívántam megőrizni a nagy pillanatot, hogy megtartottam a zöld felsőmet.

Tizenéves lányom nemrég lelkesen vetette bele magát ruhásszekrényem titkainak felkutatásába, abban a reményben, hogy ráakad egy zöld ruhadarabra.

- Biztosan van valamilyen zöld ruhád! A zöld a kedvenc színed! A suliban megrendezett környezettudatosság napja alkalmából mindenkinek zöldet kell felvennie - ugye nem én leszek az egyetlen, akinek ez nem fog összejönni?

- Ne viccelj, kicsim. Még ha lenne is valami zöld ruhám, hogy nézne ki egyáltalán…?
És abban a szent pillanatban kislányom a legalsó polc legmélyebb zugából laza kézmozdulattal előhúzott egy zöld felsőt. Széles mosollyal és titkos összeesküvést sejtető tekintettel fordult felém. Majd felpróbálta. Be kell vallanom, hogy tökéletesen állt rajta. És amikor a reggelinél megjelent benne, az apjával titokban összekacsintottunk. Azt hiszem a férjem ekkor ismerte el először a mosás terén szerzett tapasztalatomat. Előtte már számtalanszor próbáltam neki elmagyarázni, hogy miért fontos a ruhákat színek szerint kiválogatni és miért használok más Ariel mosószert a színes ruhákhoz és a fehérekhez. Mindannyiunk számára fontos, hogy hosszútávon megőrizhessük kedvenc ruhadarabjainkat. Mindezt kiolvastam férjem titkos tekintetéből, nemcsak találkozásunk történetét.

E közben kamasz lányom megállás nélkül beszélt: A sulink pályázott a környezettudatos iskola címért és az igazgató szerint el is nyertük. Ma pedig én fogok előadást tartani a természetvédelemről az egész osztály előtt…

Az apja elsápadt és zavartan a fülembe súgta: - Biztos vagy benne, hogy elengedhetjük a suliba… pont ebben a zöld felsőben?