Fedezzük fel a világot otthonunkból!


Család
17/02/2021
Napjainkban már a Föld szinte bármelyik részére ellátogathatunk és távoli helyek élővilágát ismerhetjük meg anélkül, hogy átlépnénk otthonunk küszöbét. Az internetnek köszönhetően szédítő sebességgel utazhatunk a Föld egyik pontjáról a másikra. Elegendő beírnunk a keresőbe a kívánt úticélt, és az enter billentyűt lenyomva azonnal eljuthatunk bárhova, ahova szeretnénk.

Ismerkedjünk meg néhány online lehetőséggel, és járjuk körbe a világot!

1. Virtuális séták

e valószínűleg erre az alkalmazásra elsősorban eddig csak utcakeresőként tekintettünk. Pedig nemcsak eligazodásra, hanem útvonal tervezésre is használhatjuk. Ez bizony a Google Maps. Nyissuk meg hát az online térképet és váljunk virtuális kalandorokká, fedezzünk fel új helyeket a különféle nézőpontokból megörökített felvételek segítségével.

Ha oktató jellegű játékot keresünk, vagy csak szeretnénk megmérettetni földrajz tudásunkat, akkor a szórakoztató GeoGuessr online játékot nekünk találták ki. Lényegében egy interaktív utazási kvíz, melynek célja, hogy a megadott képek és információk alapján megtippeljük, hogy hol lelhető fel az adott helyszín. Elég szokatlan, ugyanakkor nagyon szórakoztató játék, amely Anton Wallén svéd IT tanácsadó nevéhez kötődik. A GeoGuessr-rel nemcsak tesztelhetjük ismereteinket, hanem új helyeket is megismerhetünk.

2. Virtuális kilátók

Folytassuk online utazásunkat olyan weboldalakkal, amelyek valós idejű felvételeket közvetítenek a világ híres pontjairól. Kíváncsiak vagyunk New York nyüzsgő utcáira vagy Barcelona kék partjára? Akkor nyissuk meg például a SkylineWebcams vagy az EarthCam oldalát. A helyszínek közötti távolságok néhány pillanat alatt lerövidülnek, így akár világkörüli utazásra is vállalkozhatunk egy esős, otthonülős délutánon.

3. Múzeumok és műemlékek online

A történelem, művészet kedvelőinek a virtuális idegenvezetést ajánljuk, amely már számos múzeum és turistalátványosság honlapján elérhető. Keressük fel az érdeklődési körünknek megfelelő múzeumokat és nézzük meg, hogy milyen online tárlatvezetéseken vehetünk részt. A kiállításokat akár többször is megtekinthetjük, így semmilyen izgalmas információ nem fogja elkerülni a figyelmünket. Barangoljuk be az egyik legnépszerűbb múzeumot, a párizsi Louvre-t, amely számos ingyenes tárlatvezetést kínál online, ilyenek például az Ókori Egyiptomot vagy Michelangelo alkotásait bemutató kiállítások.

4. Közel a természethez

Az Africam, ahogyan arról a neve is árulkodik, az afrikai nemzeti parkok kamerafelvételeit közvetíti egyenesen a vadonból. Megfigyelhetjük az elefántok, zebrák, oroszlánok életmódját és viselkedését természetes élőhelyükön. Azonban, mint egy igazi vadlesen, türelmesnek kell lennünk, hiszen az élő videók az állatok valódi napi rutinját közvetítik.

A YouTube-on egzotikus helyeket, nemzeti parkokat, szafarikat bemutató utazási vlogok és videók ezrei közül válogathatunk. Hova látogassunk el? Ahova csak szeretnénk, repülőjegyre most nem lesz szükségünk, csak a kívánt úticélpontunk nevére. Keressünk rá a számunkra érdekes helyszínekre, és a nagyszerű videókon keresztül élvezzük a virtuális turistáskodást.

Az online utazás remek módja az időtöltésnek, akár egyedül vagy társaságban, és még földrajzi ismereteinket is bővíthetjük. Természetesen semmi nem pótolhatja a valódi utazást, de nagyon jó szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, sok izgalmas pillanattal.