Föld napja: környezetvédelem játékosan


Család
18/02/2021
1970 óta minden évben április 22-e a Föld napja. Jó alkalom arra, hogy – ha eddig nem tettük – most végre változtassunk az életünkön, és elkezdjünk figyelni a környezetünkre, valamint megtanítsunk a gyerekeinknek néhány dolgot, amelyekkel megvédhetik Földünket a környezetszennyezéstől.

A környezetvédelem és a hulladékhasznosítás fontosságáról sok szó esik manapság. Játékos
formában gyerekeinket is megtaníthatjuk arra, mit tehetnek azért, hogy Földünk hosszú ideig még az
a gyönyörű Föld legyen, amire nagyszüleik is emlékeznek még.

Környezeti nevelés a legkisebbeknek

A kisgyerekek alapvetően szeretik a természetet, így ha már korán megtanítjuk nekik, hogyan
védhetik meg, ez a tudás a későbbiekben nagymértékben erősíti pozitív hozzáállásukat a
természethez. Íme néhány tipp a környezettudatos életvitelhez:

  • Ültessünk növényt: a gyerekek általában érdekes játéknak tartják a kertészkedést, így nagy örömöt okozhatunk nekik saját nevelésű virágokkal vagy akár zöldséggel. Ha nincs kertünk, vegyünk szobanövényt vagy használhatunk balkonládát is.
  • Szelektív szemétgyűjtés: rajzoljunk együtt színes ábrákat a különböző kukákra, hogy akár egy egészen pici gyerek is felismerje, melyikbe kell dobni a szemetet. Ráadásul még szórakoztatónak is fogja tartani, ha nem csak simán egy kukába kell dobni a szemetet.
  • A megunt tárgyakat ne dobjuk ki, hanem szervezzünk a kis barátokkal cserélgetős délutánt, ahol minden tárgy új gazdára találhat.
  • Járjunk együtt piacra, ahol az őstermelőktől kapott árut nem nejlonzacskóba, hanem rögtön a kosarunkba tehetjük. 
  • Olvassunk olyan meséket, amelyekben közvetve ugyan, de szó van a természetvédelemről.

Élet műanyag tárgyak nélkül

A műanyag tárgyak ugyan sokszor megkönnyítik az életünket, azonban tönkreteszik a bolygónkat.
Ezzel a néhány trükkel még gyerekeinknek sem fog gondot okozni az átállás.

  1. Folyékony helyett szilárd szappan: bár a folyékony kényelmesebb és praktikusabb, mindig műanyag tartóban kapható. A szilárd használata a gyerekek számára még szórakoztató is lehet, ahogy csúszkál a kezükben és szép habos lesz.
  2. Vezetékes víz: szerencsére egész Magyarországon kiváló a csapvíz, így nem ártunk az egészségünknek, ha nem veszünk többet palackosat. A műanyag ráadásul egészségre káros anyagokat is tartalmaz.
  3. Műanyag tárolódobozok nélkül: csavaros tetejű üvegek használatával szinte teljesen kiiktathatjuk az életünkből az alufóliát, a frissen tartó fóliát, valamint a műanyag zacskókat és dobozokat.
  4. Tej és joghurt: mindkettő kapható üveges formában is, ráadásul a kiürült üvegeket később újra felhasználhatjuk (kreatív ötleteinket lásd alább).

DIY: befőttesüveg és joghurtospohár újrahasznosítása

Üvegből váza
Amire szükségünk van: egy régi befőttesüveg, levegőn száradó agyag, színes akrilfesték, dekorkövek, ragasztó, ecset. Így csináljuk: vágjunk le egy nagyobb darabot az agyagból, majd szorosan tekerjük körbe vele az üveget. Figyeljünk rá, hogy ne kerüljön alá levegőbuborék. Ezután érdemes egy napig száradni hagyni, majd másnap akrilfestékkel befesteni. Ezután pedig ráragaszthatjuk a dekorköveket.

Pohárból tolltartó

Amire szükségünk van: üres nagy joghurtospohár, szalvéták, szalvétaragasztó, olló, esetleg akrifesték. Így csináljuk: először is húzzuk le a szalvéta legelső rétegét, mert csak erre lesz szükségünk. Ezután a szalvétát úgy kell kiszabnunk, hogy pontosan illeszkedjen a pohárra. A ragasztóval ráragasztjuk, amitől nem csak rátapad, meg is keményedik. Száradás után akrilfestékkel még díszíthetjük. Végül tegyünk egy kavicsot az aljára nehezéknek, hogy ne dőljön fel, és már rakhatjuk is bele az írószereket.