Gyermeknevelés tanácsok


Család
20/10/2022
Soha nem esett annyi szó a gyermeknevelésről, mint az utóbbi egy évszázadban.

Ez annak köszönhető, hogy a családi élet, az általános életvitel és a nemi szerepek területén jelentős változások következtek be. Hogyan lehetünk jó szülők úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a gyermekek egyénné válásához való jogát?

Teljes munkaidős állás, a picik szállítása a bölcsődébe vagy az óvodába, és állandó időhiány. Nem meglepő, hogy azokat a szülőket akik a világ legjobb apukái és anyukái szeretnének lenni, gyötri a rossz lelkiismeret amiatt, hogy bedarálják őket a hétköznapok. Egyes nézetek szerint ez a bűntudat áll a hátterében annak, hogy manapság sok gyerek elkényeztetett és túlságosan öntudatos.

A gyerekek felülírják a családi menetrendet. Van, hogy nem hajlandók rendesen enni, lefeküdni, és túl sok időt töltenek a számítógép előtt...
A szülő feladata az, hogy gyermekével megismertesse a világ dolgait, de ennek kétoldalú folyamatnak kell lennie, amelybe a gyermeket is be kell vonni. A gyerekeknek meg kell tanítanunk a jó és a rossz közötti különbséget, a szabályok betartását, és a megfelelő ítélőképességet ahhoz, hogy az életben boldoguljanak. A gyermeknek jól kell éreznie magát a bőrében, ami akkor következhet be, ha tisztában van a korlátokkal, amelyek persze a felnövés során vele együtt változnak.

Jó, ha a szülőknek kiforrott elképzelésük van a családi életről és a gyermekekkel szemben támasztott elvárásokról. Természetesen a szülőknek sem egyszerű egyszerre a saját dolgaikat kézben tartan, és megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan kezeljék igényeiket, illetve oldják meg konfliktusaikat. Szülőként az ember néha ellustul és lazábbra engedi a gyeplőt.

A szülő néha megteheti, hogy türelmetlenné váljon és a hatékonyság érdekében maga oldjon meg egy adott problémát. De amikor türelmetlenül avatkozik közbe annak érdekében, hogy felgyorsítsa a problémamegoldást (és ezt nem csupán segítő szándékkal teszi), inkább kárt okoz, mind a saját, mind a gyermek szempontjából.

Csak abban a gyerekben fejlődik ki az önbecsülés, akinek otthon teret engednek. Amikor a gyerekek egymásnak segítenek, együtt tesznek rendet, közösen készítenek napirendet, és megosztják a feladatokat egymás közt, megtanulnak kiállni egymásért, és nem csak a saját érdekeiket nézik.
Ezek a készségek fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyermek megtanuljon büszkeséget és elégedettséget érezni sikerei fölött.

Az új dolgok iránti félelem alakul ki viszont abban a gyermekben, aki nem kap lehetőséget arra, hogy maga próbálja ki a dolgokat, és aki nem tapasztalja meg elviselni a sikertelenséget. Az ilyen gyerek abban a hitben nő fel, hogy képes mindenre, de azoknak a hat- és hétéveseknek, akik nem tudják megkötni a cipőfűzőjüket és nem tudják kitörölni a feneküket, nagy eséllyel önértékelési problémáik lesznek.

Manapság az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a gyerekek nem tudnak összpontosítani - sokuk csak rövid ideig képes odafigyelni egy feladatra. Pedig az önfegyelem elsajátítása igen fontos, mivel minden szempontból megkönnyíti az életet.
A nyugtalan gyermekeknek, akiknek gyakran változik az érdeklődési és akár baráti körük is, nehezebb elsajátítaniuk a tanulás folyamatát.
A gyermek a szülei példáját követi. Még felnőttként sem egyszerű megőrizni türelmünket, vagy időt találni valamire, amikor olyan kevés van belőle. Épp ezért nem szabad elvárni a gyerekektől sem, hogy az ilyen jellegű stresszhelyzeteket tökéletesen kezeljék.
A szeretet megélése csodálatos; annak ellenére, hogy a gyermeknevelés az élet egyik legnagyobb kihívása, megér minden erőfeszítést. Éreztessük gyermekünkkel, hogy számunkra ő ajándék, akitől oly sok mindent kapunk.

A gyermekorvos és nyolc gyermekes édesapa, Lars H. Gustafsson, a következőket tanácsolja a "Growing up -- and not obeying" (Az engedetlen gyermek) című könyvében:

  • Mindig a legjobbat feltételezd gyermekedről!
  • Szakíts elég időt gyermekedre minden nap!
  • Olvassatok, beszélgessetek, énekeljetek és játsszatok!
  • Tartsd tiszteletben a gyermek önállóságra való igényét!
  • Egyértelmű és határozott szabályokat fektess le, de betartatásuknál légy türelmes!
  • Tartsd tiszteletben a gyermek önállóság és önbecsülés iránti igényét!
  • Fogadd szívesen otthonodban gyermeked barátait és mutass irántuk érdeklődést!
  • Végy részt gyermeked óvodai és iskolai életében!

A svéd Bonnier Fakta kiadásában megjelent "Parents' big book about children" (Szülők nagy könyve a gyermekekről) hasznos olvasmány, bár magyar nyelven még nem érhető el.

A 21. század szülő generációjának íródott kötet 0-6 éves gyermekekkel foglalkozik, és Svédország 80 legelismertebb szakemberének tollából származó írást, iránymutatást tartalmaz.

Benjamin Spock, amerikai gyermekorvos "Dr. Spock csecsemő- és gyermekgondozása" című könyve sok svéd gyermek nevelésében jelentett segítséget. A gyermeknevelés első "bibliájaként" számon tartott mű több fejezetre osztott szakirodalmi kiadvány, amelynek első, 1946-os kiadását, további 10 követte, benne Dr. Spock akkor radikálisnak számító elveivel. A könyv világszerte 30 millió példányban kelt el. Dr. Spock egy új megközelítést képviselve azt hangsúlyozta, hogy a szülők a gyermeknevelésben a józan ész szabályát kövessék, és az időbeosztásra és viselkedésre vonatkozó, korábbi bevett szabályok enyhítése mellett érvelt.

Szülőként nem kell túlbecsülnünk a szakemberek tanácsait, helyette a megérzésre és a józan észre érdemes hallgatni.
Az igaz szívből fakadó gondoskodás, amelyet a gyermekek a szerető szülőktől kapnak sokkal értékesebb, mint a szakemberek által adott, legapróbb részletre kiterjedő tanácsadás.
Szerző: Elisabet Garcia