Hogyan indítsuk időben útnak a gyerekeket reggelente? – 5 megszívlelendő tanács


Család
26/11/2018
Tippjeink segítségével nyugodtan és kellemes hangulatban indulhatnak a kaotikus hétköznapi reggelek.

Alakítsunk ki egy napirendet!
A nyugodt reggelek titka a mindennapi rutin kialakításában rejlik. Ez segít meghatározott sorrendbe helyezni a teendőket, és amint a gyerekek ráéreznek ennek ritmusára, hamarosan már önállóan is képesek lesznek követni a kialakult menetrendet. Amennyiben ezzel problémáik adódnak, motiváljuk őket mókásan az elkészülésre: például indítsunk el egy zeneszámot, aminek a végére nekik is kész kell lenniük, vagy mérhetjük stopperrel a gyorsaságukat. A lényeg, hogy jutalom is járjon az ügyességért cserébe: aki elsőnek érkezik az ajtóhoz, az kapjon matricát, vagy ő lehet az, aki kiválaszthatja az autóban hallgatott zenét.


Takarítsunk meg időt!
Még előző este ellenőrizzük a másnapi időjáráselentést, majd ennek függvényében készítsük elő a gyermekek ruháit. A kisebbek önálló öltözködését megkönnyítendő, válasszunk egyszerűen fel- és levehető darabokat, melyeket Ariel mosószerrel tisztítottunk. Ezzel gondoskodhatunk arról, hogy a szekrényeikben mindig ragyogóan tiszta és friss illatú ruhák sorakozzanak!

Jelöljünk ki egy „rajtvonalat”!
Iskolakönyvek és füzetek hevernek szerteszét a földön? Jelöljünk ki egy rajtvonalat, ami mögé felsorakoztatjuk az iskolába menéshez szükséges kellékeket, (kezdve a kabátoktól a cipőkön és uzsonnásdobozon át a tornafelszerelésig) és ahonnan reggel induláskor a gyerekek felvehetik őket. Ez lehet egy szekrény a bejárat közelében, vagy akár csak egy fogas, alatta egy tárolódobozzal. Gondoskodjunk arról, hogy jutalomban részesüljön az is, aki a legrendezettebben tartja a „rajtvonalat”.

Készítsük el előre a tízórait!
Amit még aznap megtehetünk, ne halasszuk másnapra! Az összeszedettebb anyukák azt is bevállalhatják, hogy hétvégén már előre megtervezik az uzsonna-repertoárt, és amit lehet, azt elő is készítik. Az egészséges uzsonna alapvető elemeit, - vagyis a friss zöldségeket és gyümölcsöket – helyezzük felszeletelve műanyag dobozokba! Chips helyett jó ízűen ropogtathatják azokat a gyerekek az iskolában.  A hűtést nem igénylő ételeket pedig „felkapásra kész” csak helyezzük el az előszobában, a megfelelő csomagolásban.

Mindig legyen vésztartalék az autóban!
Érdemes az autóban tartani legalább egy-egy müzli szeletet, fésűt, egy flakon ásványvizet, telefontöltőt, tollat és némi aprót annak érdekében, hogy bármelyik is maradt ki a csomagolásból, egyikért se kelljen hazarohanni. Bárhogy is alakul a reggel, a legfontosabb, hogy megőrizzük nyugalmunkat. Feszültségünk ugyanis azt is eredményezheti, hogy a gyerekek még lassabbak lesznek. Amennyiben fennakadás van az elkészülésben, egy pillanatra álljunk meg és segítsünk egy gyors öleléssel, hátha csak ennyi kellett a továbblépésükhöz... 

Ön hogyan kezeli a reggeli káoszt? Ossza meg ötleteit hozzászólás formájában!