Hogyan mossuk az iskolatáskát megfelelően?


Család
17/02/2021

Letöltés itt

Egy iskolatáskának általában sanyarú a sorsa: ki kell bírnia, hogy összevissza dobálják, belsejét étel- és italmaradékok csúfítják, koszos ruhában rendszeresen ráülnek. Tippjeink segítenek újra tisztává varázsolni.A gyerek iskolatáskájának tisztaságára minden édesanya ügyel. Ilyenkor ősszel ismét felmerül a probléma, hogy hogyan lehet újra és újra alaposan megtisztítani.

Első lépés: teljes kiürítés

Kézenfekvőnek tűnik, de tényleg alaposan nézzük át a táskát, és mindent távolítsunk el belőle. A modern táskáknak ugyanis nagyon sok kis rekeszük lehet, ahova a gyerek eldughat például egy papírzsebkendőt, ami mosás után meglehetősen bosszantó meglepetést okoz. Ezután fordítsuk ki a táskát, és szórjuk ki belőle a port, morzsát, papírmaradékot stb., végül keféljük ki a belsejét alaposan.

Foltok eltávolítása

Az egyik titkos fegyver lehet a folttisztító radír, amit minden drogériában lehet kapni. A makacs foltokat érdemes (marha)epeszappannal bedörzsölni, majd beáztatni. A megfelelő hatóidő után egy körömkefével dörzsöljük át, majd szivaccsal mossuk le.

Mosógépben vagy kézzel?

A kemény, illetve merev falú, hátul párnázott réteggel kiképzett iskolatáskákat a folttisztítás után finommosószerrel inkább a kádban, kézzel mossuk ki, majd a zuhannyal alaposan öblítsük le. A puha falú, hátizsákszerű táskák tisztítására használhatjuk a mosógépet is, de érdemes egy nagyobb párnahuzatba betenni, majd 30 fokot és alacsony fordulatszámú centrifugálást választani. Itt is fontos a mosószer: lehetőleg olyat használjunk, amelyet kifejezetten sportruházathoz és membránanyaghoz ajánlanak. Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, fordítsuk ki a táskát, és úgy is mossuk ki.

Szárítás fejjel lefelé

A legszebb eredményt akkor érjük el, ha a friss levegőn, szélben szárítjuk a táskát, lehetőleg fejjel lefelé felakasztva. Így a víz egyenletesen ki tud belőle folyni, és nem lesz foltos a táska. Fontos, hogy az iskolatáskát sose tegyük szárítógépbe! Egy kicsit még fel is gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a táskát újságpapírral kibéleljük.

Ne felejtsük az impregnálást!

A gyerekek esőben és hóban is használják a táskát, tehát fontos, hogy ne ázzon át. Használjunk impregnáló (víztaszító) sprayt minden tisztítás után, és ne hagyjuk ki a táska alját sem!