Hol síelhetünk itthon az ünnepek alatt?


Család
3/10/2018
Tudta, hogy nem kell már órákig az autóban ülnie, ha síelni szeretne?

Itthon is találhatunk ugyanis kitűnő sípályákat, ahová érdemes ellátogatni, ha a nagy családi evések között szeretnénk egy kicsit megmozdulni.

Nem kell lemondanunk a síelés élményéről, ha nem akarunk hosszú órákig utazni egy külföldi sípályához, hiszen Magyarországon is vannak már kitűnő sípályák.

Eplényi Nordica síaréna

Budapesttől 116 km-re található Magyarország leghosszabb, megállás nélkül lesíelhető útszakasza: összesen 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból áll. Összesen 16 különböző útvonalon síelhetünk: a kék pálya 4,9, a piros 1, a fekete pedig 1,3 km hosszú. A megfelelő hóról pedig 44 hóágyú és három modern ratrak (olyan gép, amely visszahordja a pálya aljáról a havat a hegy tetejére) gondoskodik. A sebesség megszállottjainak létrehoztak egy olyan szakaszt is, ahol megmérhetik, milyen gyorsan száguldanak le a pályán. A freestyle stílust kedvelők részére pedig megépítették Magyarország legnagyobb Freeski és Funparkját, ahol a több földből készült ugrató között helyet kapott egy „BigAir” is.

Bánkúti Sícentrum

Bánkút a Bükkben, Miskolctól 25 kilométerre található. Nyolc pályája van, ebből négy kék, kettő piros, kettő pedig fekete. A pályák gyors elérését négy tányéros, három tolókaros és egy szánkófelvonó biztosítja. A gyerekek számára pedig van egy bébilift is. Aki nem szeret síelni, vagy a gyerekével együtt akar a téli sportoknak hódolni, annak elkülönített szánkópálya áll rendelkezésére.

Dobogókői Sícentrum

Budapesthez legközelebb Dobogókőn lehet felvonóval ellátott, kezelt sípályákon síelni. Igaz, csak két pályájuk van: az egyik 860 méter hosszú, és a felső része annyira meredek, hogy csak gyakorlott sízőknek ajánlják, viszont az alsó kezdőknek is kiváló. A másik 1260 m hosszú: ennek a felső része egy szerpentinút az erdőben, amelynek fordulói kezdőknek nehézséget okozhatnak, az alsó fele azonban lankás. Egy tányéros sífelvonóval lehet feljutni, és onnan indulhatunk el lefelé a két különböző pályán.

Kékestetői Sícentrum

Magyarország legmagasabb síparadicsoma Budapesttől 97 km-re található. A Kékestetőről indulva a déli oldalon öt kék (2 km hosszú), az északi oldalon pedig kettő piros (400 m hosszú) és kettő fekete (600 m hosszú) pálya található. A déli oldalon, vagyis a kék pályákon éjszakai síelésre is van lehetőség. A leghosszabb, déli kék pályánál síbusz, a többinél csákányos, tányéros és húzóliftek üzemelnek.

Nagy-Hideg-hegyi Síközpont

A Börzsöny tetején összesen 4,2 km hosszú sípálya várja a síelés szerelmeseit.  Itt található hazánk legnagyobb szintkülönbségű (220 m) sífelvonója, amely mellett további öt sífelvonóval juthatunk fel a hegyre. A kék pálya hossza 1,3 km, a pirosé 1,6 km, a feketéé pedig 1,6 km. A menedékház előtti napos, déli oldalon enyhébb lejtők és egy freestyle-park fogadja a mozgás szerelmeseit.