Iskolakezdés: túlélő tippek anyukáknak


Család
17/02/2021
Az iskolakezdés, az őszi időszak az őszi szünettel és a karácsony közeledte mind-mind megterhelő lehet, nem csak a gyerekek számára, hanem nekünk, anyukáknak is. Van néhány tippünk, hogy hogyan hozhatjuk vissza nyugalmunkat, és hogyan relaxálhatunk.

Az őszi időszak stresszes lehet több szempontból is. Szánjunk hát magunkra mindig időt, hogy újra és újra feltöltődhessünk!

Ha csak pár percünk van

Mini karibi nyaralás: a kókuszos testradír csodálatos illatától rögtön újra a tengerparton érezhetjük magunkat. Főleg, ha készítünk mellé egy finom egzotikus gyümölcsös smoothie-t is. A radírhoz keverjünk össze 1:2 arányban kókuszolajat durva szemű barna cukorral, és ezzel dörzsöljük be az egész testünket. Utána meleg vízzel zuhanyozzunk le.

Ha van egy óránk

Kényeztessük az ízlelőbimbóinkat és a lelkünket: üljünk le a nappaliba a kanapéra, gyújtsunk meg egy aromagyertyát, állítsunk össze egy sajttálat dióval, mandulával, valamint egyéb olajos magvakkal, és igyunk meg hozzá egy pohár bort vagy proseccót.

Ha van néhány óránk

Csináljunk egy csajos estét, hívjuk fel a barátnőnket, és rúgjunk ki a hámból. Persze csak anyukásan – nézzünk meg egy romantikus filmet a moziban (amire a párunkat úgysem tudnánk elrángatni) vagy menjünk el egy wellnessközpontba, és masszíroztassuk át magunkat, hogy a stressz miatt fájó vállunk és nyakunk ellazuljon. 

  • Ritka alkalom, amikor szabadok lehetük egy egész hétvégére, tervezzük hát meg előre, mit hogyan szeretnénk. Ez igazából ízlés és habitus dolga, ennél sokkal fontosabb, hogy elkerüljük azokat a csapdákat, amelyek miatt hétfőn nem jobb, hanem rosszabb érzéssel indulunk a hétnek.
  • Először is ne akarjunk hirtelen sokat, ne legyenek túlzott elvárásaink: ez csak egy hétvége, nem egyhetes nyaralás!
  • Felejtsük el a hétvégi bevásárlást és takarítást, ne ezzel a stresszel induljon a szombat.
  • Nagy a csábítás, hogy sokáig maradjunk fenn, és délelőtt későig lustálkodjunk az ágyban, de ha drasztikusan eltérünk a megszokott alvási ritmusunktól, akkor hétfőn még fáradtabban fogunk munkába menni, mint előtte.
  • Ha hétközben nem volt időnk sportolni, ne hétvégén kezdjük el. A heti egyszeri sportolás ugyanis nem sokat ér, legfeljebb egy jó erős izomlázat szedhetünk össze. Ha mozogni szeretnénk, inkább menjünk el kirándulni.

Gondoljuk végig előre, mitől lennénk kipihentebbek és nyugodtabbak, mire is vágyunk igazából. A legtöbb ember nincs tisztában ezzel, és csak úgy történnek körülötte az események, amelyeket nem ő irányít. Legyen az első a relaxálás és stresszoldás, hogy a szervezetünk kiegyensúlyozottan fogadhassa be a többi pihentető és feltöltő programot. Ezután már csak arról kell gondoskodnunk, hogy testünk és lelkünk felfedezhesse és átélhesse az új élményeket.