Karácsonyi para: elég a drága ajándékokból!


Család
3/12/2019

Önnek is elege van abból, hogy a karácsony lassan csak a pénzről szól? Szeretné átélni az ünnep hangulatát anélkül, hogy egész decemberben ajándékok utáni szaladgálna? Idén ne az ajándékok értéke, hanem a szeretet álljon a középpontban!Bármennyire is szeretjük a karácsonyt, az utóbbi években bizony igencsak elanyagiasodott. Jó lesz, ha újra az eszünkbe véssük: ez az ünnep elsősorban a családról és az együtt töltött időről szól, nem pedig az ajándékokról. Persze adni jó, ezért most olyan ötleteket mondunk, amelyekkel nem terheljük meg a pénztárcánkat.

Ünneplés kicsit másképp
Mi lenne, ha az idén mellőznénk a formalitásokat? Készítsünk saját kezűleg meghívót minden családtagnak, amelyben megírjuk, hogy nem kell puccparádéban állni a fa előtt és feszengve vacsorázni. Az idén mindenki jöjjön kényelmes ruhában, és válasszunk valami közös programot (társasjáték, kedvenc karácsonyi film megnézése stb.).

Élménykártya
Ajándékozzunk különleges élményt, például reggelit az ágyban, hátmasszázst vagy téli sétát forralt borral. Ennek két előnye van: kevés pénzbe kerül, ráadásul az együtt töltött időnél nincs értékesebb.

Csoportos húzás
Nagy a család? Nehéz mindenkinél kitalálni, minek örülne a legjobban? Ha mindenkinek veszünk valami apróságot, elmegy a fél fizetésünk? Csináljuk az idén másképp: tegyük be egy kalapba mindenki nevét (csak a felnőttekét, a gyerekek természetesen kapjanak ajándékot), és húzzunk egyet. Így csak egyvalaki megajándékozása lesz a feladatunk, ami nem annyira megterhelő, ráadásul lesz bőven energiánk kigondolni, mi legyen az. Persze mindenki tartsa titokban, hogy kit húzott, hogy a karácsonyeste tartogasson meglepetéseket.

Gyerekek: ne essünk túlzásba
Ki se látszik a fa a sok ajándéktól, annyi mindent vettünk a gyereknek, ő pedig nem is örül. Ismerős? Ha jártunk már így szenteste, jobb, ha tudjuk: a túl sok ajándéktól a gyerek csak összezavarodik. Nem képes egyiknek sem örülni, mert nem tud elmélyedni egyikben sem. Neki nem a mennyiség számít, sokkal jobban örül, ha átlátható darabszámú ajándékot kap, amit aznap este ki is próbálhat.
 
Bóknaptár
Mindenki szereti a bókokat, amelyek megszépítik a hétköznapokat, mosolyt csalnak az arcunkra és szorosabbá fűzik emberi kapcsolatainkat. Ha igazán szívből jönnek, talán a legszebb dolgok közé tartoznak, amit egymásnak adhatunk. Miért ne csinálhatnánk belőle valami olyasmit, ami egész évben örömöt okoz? Állítsunk össze egy naptárt, amelyben minden hónapra beírunk egy egészen személyes és őszintén gondolt bókot. Egy ilyen ajándék valószínűleg nem csak egy évig lesz a megajándékozott kedvence.

Időutalvány
Mi az, ami nem lehet pénzért megvenni? Természetesen az idő. Ajándékozzuk meg vele szerettünket: készítsünk időutalványt, amely egy bizonyos időtartamra szól, amikor teljes mértékben a másiknak szenteljük magunkat.