Készítsük fel autónkat a nyárra


Család
11/06/2019
Ha már megcsináltuk a lakás tavaszi nagytakarítását, ideje egy kis figyelmet szentelni az autóknak is. Ha van sajátunk, kezdhetjük azzal, talán a párunk is kedvet kap a tisztításhoz és ő maga is nekilát a családi kocsinak. Mutassuk meg neki az alábbi cikket, ha tuti eredményt szeretnénk.

A téli kosz eltávolítása
Télen sok koszt és apró követ vernek fel a kerekek az autóra, ráadásul az utak sózása sem tesz jót a karosszériának és a belső kárpitnak. Első lépésként egy nagynyomású mosóval távolítsuk el kívülről a durvább szennyeződéseket. Ezzel megakadályozzuk, hogy a koszrészecskék ott maradjanak a fényezés, valamint a mosókefe között és megkarcolják a felületet. Ha nincs kertünk vagy saját ilyen gépünk, menjünk el egy benzinkútra.

Mosás alul-felül
A legegyszerűbb választás a benzinkúton egy olyan gépi mosás, amelynél az alvázat is lemossák. Szakértők szerint azonban a nehezen elérhető sarkokat ezzel a módszerrel nem lehet jól megtisztítani, ráadásul a mosáshoz visszaforgatott vizet használnak (a télen kioldódott só még benne lehet, tehát elősegítjük a korróziót). Emiatt inkább vigyük el az autót kézi mosóba, és gőzborotvával tisztíttassuk meg. A művelet után lehet egy külső mosást végezni.

Belső tér
Ha télen gumiszőnyeget használtunk, cseréljük le a nyári szövetre. Előtte ápoljuk le a kárpitot, tisztítsuk meg a műszerfalat és az üvegeket is belülről. Karcolások eltávolítása Ha a mosás után kisebb karcolásokat fedezünk fel az autón, azokat karceltávolító polírozó pasztával érdemes azonnal eltávolítani.

Nyári gumi
Ha esetleg a reggeli hideg miatt még nem cseréltük le a téli gumit, most már biztosan meg kell tennünk. A gumisnál bizonyosodjunk meg róla, hogy a levett gumikra krétával ráírták-e, honnan szedték le őket, és kérdezzünk rá, hogy jövőre jók lesznek-e még. Tárolás előtt vízzel mossuk le, tisztítsuk és szárítsuk meg őket, hogy a fémes részek korrodálását elkerüljük. Az abroncsot hűvös, közvetlen napfénytől, hőforrástól (fűtőcső, radiátor) védett helyre tegyük.

Szellőzőrendszer, légkondicionáló
Az autó klímarendszerét szervizben érdemes átnézetni, bár szakemberek szerint ha elindításkor nincs kellemetlen szaga és jól működik, akkor felesleges minden évben pénzt áldozni erre. Ami azonban fontos, az a hűtőradiátor mosása, ezt tavasszal érdemes megejteni. Nemcsak a levegőben szálló, a lamellákat eltömítő bogarak és virágszirmok miatt, hanem azért is, mert a téli latyakkal bejutó só korróziót okoz. Bő vízzel, slaggal mossuk le.