Konyhai mókázás: süssünk együtt a gyerekekkel!


Család
15/04/2020
Ha a gyerekek is megtanulják, hogy a főzés nem feltétlenül egy nehéz és unalmas feladat, nemcsak jó étvággyal fognak enni, de szívesen be is segítenek majd a konyhai munkálatokba. Használjuk ki, hogy most minden új feladatért, mókáért hálásak – vessük be őket kiskuktaként!

1. Préselt gyümölcstekercs

A házi gyümölcstekercs mindenki nagy kedvence, nem véletlenül – mennyei finom! Ráadásul nemcsak az elkészítése egyszerű, de csak pár hozzávaló kell hozzá. Lehetőleg friss gyümölcsöket használjunk hozzá, és cukor helyett mézzel édesítsük. (Figyelem: a méz fogyasztása 1 év alatti gyermekek számára nem ajánlott!) Ezt az desszertet elkészíthejük különféle gyümölcskombinációkból, például készülhet csak eperből, de tetszés szerint adhatunk hozzá málnát, áfonyát vagy fekete szedret is. 

Hozzávalók:

½ kg gyümölcs
5 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 80 fokra (vagy a sütő legalacsonyabb hőmérsékletére).
  • Béleljünk ki egy nagy méretű tepsit sütőpapírral vagy szilikonos sütőalátéttel.
  • Alaposan mossuk át a gyümölcsöket, és amennyiben szükséges, távolítsuk el a száraikat. Helyezzük őket konyhai robotgépbe vagy pépesítsünk botmixerrel. Adjuk hozzá a vegyes gyümölcsöket is.
  • Adagoljuk hozzá, majd keverjük el benne a kifacsart citrom levét és a mézet.
  • A sima állag eléréséhez passzírozzuk át a pürét egy finom szitán, hogy ne maradjon benne mag. Öntsük a gyümölcsvelőt a bélelt tepsibe, majd spatulával oszlassuk el egyenletesen. Simítsuk el a gyümölcspürét!
  • Helyezzük a tepsit a meleg sütőbe 5‑6 órára úgy, hogy a szárítási idő felénél elforgatjuk. Amikor a gyümölcs megkötött, és már nem tapad, vegyük ki a sütőből.
  • Hagyjuk a tepsit teljesen kihűlni. Amennyiben szilikon alátétet használtunk, óvatosan hámozzuk le róla a kihűlt gyümölcslapot, és helyezzük át sütőpapírra.
  • Vágjuk fel csíkokra és tekerjük fel.

Az elkészült gyümölcstekercseket légmentes dobozba zárva akár 2 hétig tárolhatjuk.

2. Lasagnekelyhek

A lasagne egy nagyszerű étel, azonban a kivitelezése időigényes. Íme egy változat, amelyet feleannyi idő alatt elkészíthetünk. Elő a muffinformával, és már kezdhetjük is! 

Hozzávalók:

9 megfelezett lasagnelap
15 dkg ricotta sajt
10 dkg reszelt mozzarella sajt + 5 dkg a szóráshoz
40 dkg kg darált marhahús
1 aprított paradicsomkonzerv
só és bors az ízesítéshez

Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Olajozzuk ki a muffinforma belsejét.
  • Pirítsuk meg a darált marhahúst, majd öntsük le róla a keletkezett levet.
  • Egy tálban keverjük el a ricottát, a 10 dkg mozzarellát és a pirított darált marhahúst.
  • A muffinsütő forma mélyedéseibe helyezzünk egy‑egy fél, kissé elfőzött lasagnetésztát.
  • Halmozzunk egy kanállal a sajtos darált húsból a tészták tetejére.
  • Öntsük őket nyakon a paradicsomszósszal.
  • A műveletsort ismételjük annyiszor, ahány muffinnak van hely.
  • Az utolsó körnél a paradicsomszósz tetejét szórjuk meg az erre a célra félretett mozzarella sajttal.
  • Helyezzük a tepsit a sütőbe, és hagyjuk ott 20‑25 percen keresztül. Ha úgy látjuk, hogy a tészta gyorsan pirul, fedjük le fóliával a sütési idő hátralévő részében.
  • Ízesítsük sóval és borssal.

3. Müzliszelet, sütés nélkül

Gyermekei szeretik a müzliszeleteket, de kifogyott az otthoni készlet? Semmi gond, akkor itt az idő, hogy saját magunk készítsük el őket!

Hozzávalók:

¾ bögrényi krémes mogyoróvaj
½ bögrényi méz
1 evőkanálnyi vaníliaaroma
2 bögrényi zabpehely
1 bögrényi gabonapehely
1 bögrényi M&M’s/mazsola/mandula/csokoládéforgács/aszalt gyümölcs

Elkészítés:
  • Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  • Egy nagyobb tálban keverjük össze a zab- és gabonapelyhet.
  • Egy mikrózható edénybe kanalazzuk bele a mogyoróvajat és a mézet. Hevítsük 30 másodpercenkénti intervallumokban mindaddig, amíg a hozzávalók el nem olvadnak. Keverjük el őket, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát.
  • Öntsük a mézes mogyoróvaj‑keveréket a pelyhekre. Kevergetve készítsünk belőle egy masszát.
  • Adjuk hozzá az M&M’s csokikat vagy más hozzávalót.
  • A masszát terítsük ki egyenletesen a sütőpapírra, majd nyomkodjuk le.
  • Helyezzük az egészet körülbelül 3‑4 órán keresztül a hűtőbe, mindaddig, amíg meg nem köt.
  • Vágjuk fel őket szeletekre, és már fogyaszthatók is!

Jó étvágyat és kellemes időtöltést a kicsikkel!